Topjob
Oglasno sporočilo

Video intervju – novo orodje za hitrejše kadrovanje

Vse več delodajalcev v tujini in doma se med zaposlitvenim postopkom odloči, da z novimi kandidati za prosta delovna mesta opravi video intervjuje, ki so v nekaterih primerih, še posebej na začetku procesa, nadomestili razgovore v živo. Takšen način je hiter in primeren predvsem takrat, ko je razdalja med kandidatom in podjetjem takšna, da bi potovanje od enega do drugega predstavljajo neproduktivno porabljanje dragocenega časa.
Avtor
21.05.2017 23:59
Čas branja: 3 min

So konsistentni

Prednost video intervjujev je v tem, da so konsistentni in ponujajo možnost, da vsak kandidat dobi pred seboj enak sklop vprašanj. Ta so pripravljena po meri, delodajalci imajo možnost, da odgovore poslušajo in pregledajo tolikokrat, kot si želijo, kasneje pa primerjajo in ocenijo kandidate med seboj, da bi lahko nadaljevali z ožjo selekcijo in z nadaljnjim spoznavanjem.

Video intervjuji delodajalcu prihranijo veliko časa in denarja takrat, ko bi moralo podjetje kriti potne stroške, kar se dogaja predvsem v velikih podjetjih, ki pogosto zaposlujejo strokovnjake v regijskih enotah ali iz tujine.

Sklopi vprašanj

Med video intervjujem se delodajalci poslužujejo različnih sklopov vprašanj. Najbolj primerni sklopi so:

  • Splošna vprašanja so tista, ob katerih podjetje izve informacije, kot so razlog za prijavo, česa kandidat ne mara in pri čem uživa, kaj mu je pri delu pomembno itd.
  • V osebnostnih vprašanjih nadrejeni ugotavlja, s katerimi profili se kandidat najbolje oz. najslabše razume in katere so tiste lastnosti, ki jih mora izboljšati.
  • V sklopu timskih vprašanj delodajalec oceni, kako se kandidat znajde v skupini ljudi, ki skupaj delajo za en cilj. Zanima ga njegov doprinos k timu, mnenje o takšnem načinu dela, s kom najraje sodeluje in zakaj ...

Pri delu s strankami je pomembno, da delodajalec pridobi sliko, kako se kandidat sooča s težavnimi strankami in kaj je tisto, kar ga pri takšnem načinu dela naredi posebnega. Zanima ma, kako se znajde v stresnih situacijah. Na področju marketinga poskuša nadrejeni izvedeti vse o kandidatovi kreativnosti, motivaciji, ciljni usmerjenosti in doseganju ciljev. Kandidate za vodstvene pozicije in kadrovske vloge mora delodajalec izprašati o vodstvenih značilnostih, izzivih, s katerimi se soočajo in načinih, kako motivirajo zaposlene oz. podrejene, da pridejo do cilja.

Nanje se dobro pripravite

Video intervju je tako efektiven, kot je razgovor v živo, zato je pomembno, da obe strani razumeta njegov proces in se nanj dobro pripravita.

Podjetje najprej opravi prvo selekcijo kandidatov, s katerimi bo opravilo video razgovor. Ti so časovno razporejeni in pomembno je, da se urnika držita oba deležnika. V splošnem se začne z uvodnim predstavitvenim videom, ki predstavi celotno dogajanje po korakih, nato pa sledi 10 do 15 vprašanj, ki so povezani s prostim delovnim mestom. Kandidati imajo 30 sekund časa, da preberejo vprašanje, in dve minuti, da nanj odgovorijo.

1. BREZHIBNA TEHNOLOGIJA

Ne dovolite si, da bi vas nepoznavanje vašega računalnika in primernega programa spravilo ob službo. Seznanite se z mikrofonom, zvočniki, preverite, ali je vse na svojem mestu in opravite nekaj testnih poskusov snemanja, s katerimi se boste prepričali, da je vse nared za video intervju.

2. PRIPRAVA OKOLJA

Verjetno se vam zdi, da je delodajalec pozoren le na vas in vaš profil, a zavedajte se, da je pomembno tudi tisto, kar vas obkroža. Soba, v kateri sedite in intervju opravljate, mora biti urejena, tiha (ne snemajte se v kavarnah), zmanjšajte zvok na svojem mobilniku in slušalko od domofona izpustite iz stojala, da vas nepridipravi pred blokom ne bodo motili z nepotrebnim zvonjenjem na zvonec.

3. PROTI SVETLOBI

Poskrbite, da boste gledali v svetlobo in ne obratno. V primeru, ko je okno, v katero sveti sonce, za vami, oseba na drugi strani ne bo opazila vašega obraza. Pred intervjujem se naličite in poskrbite za urejen videz.

4. OBLEKA IMPRESIONIRA

Pravila oblačenja, ki veljajo za intervjuje v živo, veljajo tudi za predstavitve preko spletne kamere. Nikakor si ne dovolite, da se na njej prikažete v strganih trenirkah, z umazanimi lasmi in neurejenimi nohti. Delodajalec vse opazi.

5. SPROŠČENO OKOLJE

Video razgovora nikakor ne opravljajte na delovnem mestu, kjer želite, da je vaše dejanje skrito delodajalcu in sodelavcem. Zapomnite si, da mora kamera biti priključena, saj je samo prenos zvoka brez slike v bistvu le telefonski pogovor, in če bi nadrejeni to želel, bi to tudi zahteval.

Vaši odgovori na takšnem tipu intervjuja bodo veljali tako, kot če bi se predstavljali v živo, zato se potrudite po svojih najboljših močeh.