Topjob
Oglasno sporočilo

Prednosti zaposlitve v informacijski tehnologiji

Delo v informacijski tehnologiji prinaša določene prednosti, ki bi jih bilo škoda spregledati. Zakaj bi nekdo želel začeti graditi svojo kariero na tem področju? V preteklosti se je IT smatrala kot dolgočasna veja v znanosti, z vsakim dnem se nam pa vedno znova in znova pokažejo plusi, ki jih takšna tehnologija prinese – tako za »navadne smrtnike« kot za ljudi, ki so zaposleni v takšnih podjetjih.
Avtor
13.11.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Delodajalci potrebujejo tehnološki kader

Redkokje bomo našli podjetje, ki ne potrebuje usposobljenega zaposlenega iz IT področja. V manjših ustanovah je zaželen le en, ki rešuje vse težave, z večanjem števila zaposlenih in razvojem podjetja pa se potrebe po delavcih z znanjem v IT le še povečujejo. To, da se človeška opravila menjajo z računalniki in nadomestijo s tehnologijo, zahteva od ponudnika teh storitev tudi skrbno pregledovanje in urejanje aplikacije, ki bi delovala tudi v največjem navalu.

Tehnologija je neprestano v razvoju

Razvoj takšne vrste tehnologije se opaža tudi pri spletnih nakupih, ki jih je vedno več. Če še nekaj let nazaj v Sloveniji nismo poznali takega sistema, smo zdaj priča, kako se vedno več trgovin poleg prodaje v trgovinah poslužuje tudi prodaje preko spleta. Vse z namenom olajšanja življenja v tem hitrem tempu, v katerem živimo.

IT išče vedno nove načine, kako se uveljavljati in razvijati v vsakodnevnem življenju, prav tako pa na tem delajo tudi zaposleni na tem področju, ki imajo glavo polno inovativnih misli in skorajda tekmujejo med seboj, kdo od njih bo ponudil najbolj odštekano idejo. Z razvojem informacijske tehnologije pa se lahko med drugim poveča tudi potreba po novih zaposlenih, zato se nekomu, ki obvlada omenjeno področje, ni potrebno bati, da bo kar naenkrat zmanjkalo delovnih mest zanj.

Plača ni zanemarljiva

Za nekoga je morda lahko presenečenje, ampak plača začetnika, ki je zaposlen v informacijski tehnologiji, ni zanemarljiva. V Sloveniji in tudi drugod po svetu so strokovnjaki zaposleni v podjetjih, ki so se razvila do takšne mere, da lahko ponujajo dobre pogoje za delo in lepo skrbijo za svoje zaposlene, pod pogojem, da bodo ti prinesli rezultate. V nobeni službi denar ne pada sam od sebe in v vsaki se je potrebno močno potruditi, da se dokažete delodajalcem in pokažete svoje znanje ter izkušnje, a IT ima toliko različnih vej (ki se neprestano množijo), da so možnosti za razvoj in dokazovanje ogromne, posledično obstaja tudi možnost napredovanja in višanje prihodkov.

Vedno vas bomo potrebovali

Kdor se odloči za smer informacijske tehnologije, bo z dobrim in kvalitetnim delom ter malo iznajdljivosti vedno našel delo, ki ga bo veselilo. IT je sedanjost in je prihodnost. Pri razvoju mobilnih aplikacij nikoli ne bo zmanjkalo uporabnikov, ki bomo veselo nalagali programe na svoje telefone, še posebej, če nam bodo razvijalci ponudili nekaj, kar nam bo olajšalo vsakodnevno delovanje. Poleg tega se bo vedno potrebovalo »varnostnika«, ki bo skrbel za zaupne podatke in za to, da informacije, ki so zaupne narave, ne pricurljajo v javnost.

Ameriška raziskava iz leta 2016, ki jo je objavila ena od zvez IT strokovnjakov, je prišla do ugotovitve, da se je v zadnjem letu število novih zaposlitev povečalo za 5 %, medtem, ko na drugih področjih stagnira ali celo upada.

Razvijalci tehnologije imajo možnost profesionalnega razvoja

Ko govorimo o profesionalnem razvoju, je delo v tujini ena izmed stalnic na tem področju. Ogromno je ponudnikov izobraževanj, ki nudijo nadobudnim IT-jevcem možnost razvoja in možnost napredovanja z vedno novimi znanji ter spretnostmi. Tujina ponuja še več možnosti, kot Slovenija, zato ni presenečenje, če bodo mladi kmalu pobrali kopita in poskusili srečo v tujini, kjer bodo dobili priložnost v mednarodnih podjetjih s še več kapitala in potenciala.

Anja Damjanović za MojeDelo.com