Topjob
Oglasno sporočilo

Kdaj in kako razpravljati o plači med razgovorom?

Vaš morebitni delodajalec vas gleda naravnost v oči in vam postavi vprašanje, ob katerem se začnete nemirno zibati na stolu: »Kakšno plačilo pričakujete? Prosim, če vsaj okvirno poveste znesek.«
Avtor
23.10.2016 23:59
Čas branja: 3 min

Vsak od nas si za svoje opravljeno delo seveda želi toliko denarja, kolikor nam ga je delodajalec pripravljen ponuditi. Kaj torej storiti, ko se srečate z vprašanjem plačila? Za boljše pogajanje (in čim boljši »izplen«) potrebujete nekoliko »mehkih« veščin in izkušenost. Z naslednjimi nasveti se boste lažje pogajali.

1. Pred razgovorom naredite raziskavo.

Preden greste na razgovor, se pozanimajte o aktualni ceni dela glede na svoje izkušnje in delovno mesto v izbranem in konkurenčnih podjetjih. Gotovo poznate koga, ki dela na podobnem delovnem mestu; vprašajte ga, kakšno je njegovo plačilo in kakšna so plačila na takih delovnih mestih v drugih podjetjih.Več kot imate podatkov, bolj samozavesten bo vaš nastop in lažje si boste izborili želeno plačilo.

2. Na razgovoru ne govorite prezgodaj o plači.

Pravi čas za pogovor o plači je takrat, ko vam povedo, da vas želijo zaposliti. Pred tem je smiselnost te teme sporna. Lahko vam celo pokvari možnosti, da dobite delo, če se ocenite previsoko glede na njihove plačilne zmogljivosti.

3. Če vas neposredno vprašajo o višini plačila, poskušajte odgovoriti diplomatsko in takoj menjajte temo.

»Pričakujem primerno plačilo glede na svoje znanje, izkušnje in odgovornost, ki jih zahteva to delovno mesto.« To je za začetek povsem dovolj. Nato vljudno menjajte temo, npr.: »Ne bi se rad takoj opredelil glede plačila. Če nimate nič proti, bi se osredotočil na vrednost, ki jo lahko proizvedem za vaše podjetje,« ali: »Prepričan sem, da se bomo sporazumeli o primernem plačilu, če se izkažem kot ustrezen človek za to delo.«

»No, vseeno povejte, s kakšno plačo bi bili zadovoljni.«

Če le ne gre drugače, opredelite najvišje oz. najnižje plačilo, ki ga za svoje delo pričakujete. Ne pozabite, da bodo delodajalci vedno stremeli k najnižji vrednosti v vašem razponu. Poskrbite, da bo ta znesek realen, hkrati pa dovolj visok, da boste z njim zadovoljni. 

4. Pravi trenutek za pogajanje je šele, ko imate ponudbo v roki.

Dokler podjetje ne izrazi želje po tem, da vas zaposli, nimate pogajalske moči. Pogajate se lahko takrat, ko veste, da imate nekaj, kar si želi nasprotna pogajalska stran.

Vsak kadrovik ima v mislih predvideno plačilo. Skušajte doseči, da prvi omeni znesek, ki vam ga je pripravljen plačati. Zakaj? Če niti približno ne veste, koliko vam je delodajalec pripravljen ponuditi, lahko pristanete na manj, kot bi lahko dobili.

Ko vam kadrovik pove, kolikšno naj bi bilo vaše plačilo, si vzemite vsaj pol minute razmisleka; naj v tem času kadrovik razmišlja, ali vam je ponudil dovolj. Se vam zdi njegova ponudba dobra? Poštena? Ste razočarani? 

Po tehtnem premisleku mu odgovorite z resnično oceno, koliko ste v tem trenutku vredni. Če se vam zdi ponudba dobra, jo z zadovoljstvom sprejmite. Če se vam zdi ponudba poštena, se še pogajajte in skušajte doseči višji znesek; morda ne boste popolnoma uspešni, a se boste po vsej verjetnosti dogovorili za vsaj nekoliko višji znesek od izhodiščnega.

Če ste nad ponudbo razočarani, se pogajajte naprej. Delo lahko tudi zavrnete. Če si pa to delo še vedno želite (zlasti iskalci prve zaposlitve), ga sprejmite. Včasih je pomembneje od prejetega denarja to, da pridete v podjetje. Kadrovik bo imel še vedno čas, da svojo »zmoto« popravi in vam ponudi višje plačilo.    

Vas zanima, kolikšno plačo ponujajo druga podjetja za enako delovno mesto kot je vaše. Primerjajte vašo plačo na Plača.si in ugotovite ali je čas za povišico.

Ekipa MojeDelo.com