Topjob
Oglasno sporočilo

Imate dobro poslovno idejo - kako jo uresničiti?

Avtor
28.03.2016 08:20
Čas branja: 2 min

Že samo dejstvo, da velika podjetja bolj odpuščajo in prerazporejajo delavce, kot jih zaposlujejo, ponudi razmislek, da zaposlitev ne omogoči nujno razvoja kariere in velikega zaslužka. Sposobni posamezniki, ki si upajo tvegati in imajo dobre poslovne zamisli, ustanavljajo svoja podjetja. Samozaposlitev ne nazadnje prinese veliko prednost: sami ste svoj gospodar, sami odločate, kdaj in koliko delati ter kolikšno plačo imeti, čeprav s tem dobite v zakup tudi vse dodatne skrbi, ki jih prinese vodenje lastnega podjetja.

Kakšen tip človeka ste?

Ste bolj tradicionalni tip, vajeni osemurnega delavnika od ponedeljka do petka; ko odidete z dela, avtomatično izklopite službene skrbi, strogo ločujete zasebno in delovno življenje, ne marate tveganj, všeč vam je rutina in spoštujete vsa pravila in hierarhije v družbi? Potem samozaposlitev ni za vas.

Ste bolj podjetniški tip, imate dobre poslovne ideje, ki jih želite uresničiti in ste zanje pripravljeni storiti vse, delati tudi ponoči, ob vikendih in praznikih? Ne prenesete avtoritete in hierarhičnih vlog, ampak hočete imeti sami nadzor nad svojim življenjem? Ste prilagodljivi, pripravljeni na tveganja, odgovornosti in skrbi, ker boste nekega dne želi sadove svojega dela? Potem je samozaposlitev za vas.

Nova mala podjetja so danes osrednji generator dodatnih delovnih mest na trgu dela v Sloveniji. Novih podjetij bo vedno več, samozaposlenih posameznikov tudi. Italija, denimo, temelji na tisočih in tisočih malih družinskih podjetij, ki so temeljna značilnost njene gospodarske in sociokulturne strukture, pri nas pa se je zaradi družbenoplanskega gospodarstva, ki je onemogočalo nastajanje zasebnega podjetništva, ta proces sprostil šele pred dobrimi 15 leti.

Če imate dobro poslovno zamisel, ste podjetniški tip, dovolj organizirani in disciplinirani ter imate potrebna zagonska sredstva, se lahko tudi vi podate v podjetniške vode. Najpopularnejši obliki ustanavljanja pravnih subjektov sta ustanovitev s. p. ali d. o. o.

Pozor! Ne ustanavljajte podjetja na majavih temeljih.

Pozorni morate biti, da je vaša poslovna zamisel dobro oblikovana in podprta z ustreznimi analizami trga. Pripraviti morate poslovni načrt in upoštevati, da bodo v prvih nekaj mesecih prihodki manjši, fiksni stroški (prostor, prispevki za socialno varnost in drugi stroški, ki so odvisni od dejavnosti) pa bodo morali biti kriti, zato je dobro imeti določeno »zalogo« oz. prihranke, iz katerih boste črpali sredstva v času uvajanja dejavnosti. Veliko podjetnikov se je že »opeklo« (in propadlo), ker so se gospodarske dejavnosti lotili preveč nepremišljeno. Po drugi strani pa je veliko uspešnih podjetnikov doseglo takšno kariero, ki je nikoli ne bi mogli, če bi bili zaposleni pri drugem delodajalcu.

Univerzitetni inkubatorji

Za tiste s podjetno žilico so lahko prva preizkušnja univerzitetni inkubatorji. Trenutno delujejo v Sloveniji ljubljanski, mariborski in primorski univerzitetni inkubatorji.

Ekipa MojeDelo.com

Ekipo zaposlitvenega portala MojeDelo.com tvori mlada, zagnana, motivirana, fleksibilna in profesionalna ekipa, ki dnevno svetuje delodajalcem pri objavi delovnih mest, iskalcem zaposlitve pa pomaga z nasveti in učinkovitimi strategijami za hitrejše in bolj efektivno iskanje zaposlitve.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...