Čas branja: 2 min
24.03.2016  12:48
Če nameravate usposabljati delavce, starejše od 30 ali 50 let, lahko od zavoda za zaposlovanje pridobite od 370 do 493 evrov
Do 500 evrov za usposabljanje delavca

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Zavod za zaposlovanje je danes objavil javno povabilo usposabljanje na delovnem mestu, kjer lahko podjetja pridobijo na delavca za dvomesečno usposabljanje 370 evrov in za trimesečno usposabljanje 493 evrov.

Skupaj bo za letos in prihodnje leto na voljo 8,7 milijona evrov, javno povabilo pa je odprto do porabe denarja oziroma najdlje do 31. maja 2017. Dobra polovica (60 odstotkov) denarja je namenjenih za zaposlovanje na vzhodnem delu Slovenije, ostalo pa na zahodnem delu države. Predvidena je vključitev 4.525 brezposelnih.

Lani se je eno leto po zaključku usposabljanja zaposlilo skoraj 70 odstotkov udeležencev, sporočajo iz zavoda.

Koga boste lahko usposabljali in zanj dobili denar

V usposabljanje na delovnem mestu bodo vključeni brezposelni, ki so:

  • starejši od 50 let in na zavodu za zaposlovanje prijavljeni vsaj tri mesece;
  • stari 30 let in več in prijavljeni med brezposelnimi vsaj eno leto;
  • stari 30 let ali več in imajo končano ali nedokončano osnovno šolo in so med brezposelnimi vsaj tri mesece

Prednost bodo imeli tisti, ki v zadnjih dveh letih niso bili vključeni v noben program in takšni, ki bodo imeli več možnosti za nadaljevanje zaposlitve po končanem programu, kot tudi taki, ki so dlje časa prijavljeni med brezposelnimi oziroma imajo socialne in zdravstvene ovire.

Podjetja lahko usposabljajo največ 30 brezposelnih

30

brezposelnih naenkrat lahko največ usposabljate v podjetju.

A pozor, usposabljati ne boste mogli neomejeno delavcev, ampak je to odvisno od velikosti podjetja. Tako bodo lahko espeji in taki, ki imajo do največ pet zaposlenih oseb lahko usposabljali le eno brezposelno osebo. Podjetja, ki imajo do 25 zaposlenih oseb, lahko usposabljajo največ tri brezposelne osebe.

Če imate v podjetju do 50 zaposlenih, lahko pridobite največ pet brezposelnih za usposabljanje. Deset brezposelnih bodo lahko usposabljala podjetja, ki imajo do 250 zaposlenih, podjetja, ki imajo več kot 500 zaposlenih, pa lahko usposabljajo največ 30 brezposelnih. Če pa ste perspektivni delodajalec in še nimate zaposlenih, lahko usposabljate največ 10 brezposelnih.

Ko boste dosegli dovoljeno število oseb, boste lahko oddali novo ponudbo za usposabljanje novih oseb, a le pod pogojem, da ste zaposlili vsaj dve tretjini vseh udeležencev usposabljanja za vsaj tri mesece in za vsaj polovico polnega delovnega časa.

Določiti boste morali mentorja

Usposabljanje lahko traja:

  • dva meseca (za enostavna, nezahtevna oziroma manj zahtevna delovna mesta) ali
  • tri mesece (za zahtevna in bolj zahtevna delovna mesta).

Ob tem boste morali delavcu zagotoviti mentorstvo, usposabljati pa se mora praviloma za polni delovni čas. En mentor lahko hkrati usposablja največ pet oseb.

Katere stroške vam bodo povrnili

493

evrov lako dosežejo povrnjeni stroški za trimesečno usposabljanje delavca.

Zavod bo podjetjem povrnil upravičene stroške za usposabljanje ali pa strošek predhodnega zdravniškega pregleda za udeleženca, udeležencem pa izplačal dodatek za aktivnost in za prevoz. Kandidata morate namreč tudi napotiti na zdravniški pregled, prav tako ga morate za vsak koledarski mesec, v katerem poteka usposabljanje, zavarovati za invalidnost in smrt, ki je posledica poškodbe pri delu.

Strošek izvedbe usposabljanja za udeleženca znaša 370 evrov za dvomesečno usposabljanje in 493 evrov za trimesečno usposabljanje.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Ikea išče vodje; službe še v Bruslju, 2TDK, Pipistrelu, SKB ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše