Topjob

Kako se je Ljerka Lah namesto za akademsko kariero v Nemčiji odločila za farmacijo v Sloveniji

20.12.2019 14:30
Čas branja: 3 min
Kako se je Ljerka Lah namesto za akademsko kariero v Nemčiji odločila za farmacijo v Sloveniji
»Znanost hitro občuti gospodarska nihanja, kar je po mojem mnenju strateška napaka države, ki v kriznih časih ne vlaga v znanost in področja, ki imajo potencial v kratkem času potegniti stvari naprej.« Foto: Jure Makovec

Ljerka Lah je šla prvič v tujino na podoktorski študij najprej v Kanado, nato še v Nemčijo. To so bili časi, ko odhod v tujino ni bil tako preprost in organiziran v obliki različnih izmenjav, tako da si je vrata odpirala večinoma sama in s pomočjo mentorjev. A delo na akademskem področju ji ni ustrezalo, zato se je odločila za službo v industriji – Novartis in Lek pa sta bili najboljša izbira.

Pravite, da ste poti v tujino iskali sami.

Doktorat sem delala na Kemijskem inštitutu na področju biomedicine pri profesorju Radovanu Komelu. Ukvarjala sem se z glivno genetiko. Na strokovni konferenci sem spoznala prihodnjega mentorja na univerzi v Britanski Kolumbiji v Kanadi, ki me je povabil v svojo skupino. V okviru večjega projekta raziskovanja genomov simbiontov – lubadarja, drevesa in glive, ki jo lubadar prenaša, sem proučevala glivno genomiko.

Potem pa ste prišli v Slovenijo?

Po dveh letih sem se vrnila v Slovenijo, bila nekaj časa na Kemijskem inštitutu in se nato prijavila na razpis univerze v Potsdamu v Nemčiji. Spet je šlo za podoktorsko raziskovanje, tokrat bolj zoološke narave, saj sem delala na oddelku za evolucijsko zoologijo. Ukvarjala sem se s populacijsko genomiko morskih sesalcev. Tam sem bila tri leta.

Kaj vas je vleklo?

Šlo je za vsebinsko širjenje področja, na katerem sem delala, hkrati pa tudi za izziv, kako je živeti in delati drugje. Se prestaviti v neko drugo okolje.

So se pričakovanja izpolnila?

Najbolje je, če greš brez velikih pričakovanj. Ni bilo vedno preprosto, ampak če gledaš celoto, so to praviloma pozitivne izkušnje. V tujini si brez podpore in vidiš, kaj vse moraš urediti – od banke, zdravnikov do šole. So pa to spet izkušnje, ki bogatijo tvojo funkcionalno pismenost, čeprav ne veš nujno, kdaj ti bo to spet koristilo.

Ampak za akademsko kariero se potem niste odločili.

Lahko bi nadaljevala akademsko kariero v Nemčiji in o tem sem morala dobro premisliti. Delo je lahko precej osamljeno in ni tako dinamično kot projektno delo v industriji. V Sloveniji je bila takrat gospodarska kriza, financiranje znanosti je bilo omejeno. Znanost hitro občuti ta gospodarska nihanja, kar je po mojem mnenju strateška napaka države, ki v kriznih časih ne vlaga v znanost in področja, ki imajo potencial v kratkem času potegniti stvari naprej.

V času doktorskega študija sem se udeležila Novartisovega BioCampa v Baslu. Tam sem zmagala v evropski konkurenci, tako da sem vedela, da bi lahko bilo delo v farmacevtski industriji zelo dobra in zanimiva možnost. To sem potem tudi izbrala in se vrnila v Slovenijo.

In kaj delate zdaj?

Sem vodja pilotnega razvoja bioprocesov. Proizvajamo podobna biološka zdravila, in sicer v celičnih kulturah. To celično kulturo je treba pravilno gojiti. To delamo v manjših in večjih bioreaktorjih. Razviti moramo tak proces, ki da najboljši možen produkt (želena kakovost in količina). Treba je prilagoditi parametre (fizikalno-kemijske in parametre hranjenja). Poenostavljeno povedano, mi proizvedemo substanco, učinkovino, kolegica Nika Anžiček pa dela na koncu tega procesa, ko je treba učinkovino razviti do končne formulacije in dostavnega sistema.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Topjob
Vesna Stergar, kemičarka, ki je delala že na šestih celinah
Topjob
TopjobAnja Zaletel Vesna Stergar, kemičarka, ki je delala že na šestih celinah

Od potapljanja in raziskovanja morskih organizmov na Velikem koralnem grebenu ter kliničnih testiranj v Sierri Leone do dela v južnoafriškem petrokemičnem velikanu, kjer se je treba z enega konca kompleksa na drugega peljati po avtocesti.

Moje finance
Varčevanje
(intervju) Jože Sambt, ekonomist in demograf: »V nekaterih državah že razpravljajo o upokojitveni starosti okrog 70 let«
Moje finance
VarčevanjeKsenija Sedej (intervju) Jože Sambt, ekonomist in demograf: »V nekaterih državah že razpravljajo o upokojitveni starosti okrog 70 let«

Občasno lahko v poplavi informacij mimobežno slišimo stavke, kot so: rodnost upada, prebivalstvo se stara, ljudje živimo dlje. Ali se Slovenci zavedamo, da je zaradi teh demografskih sprememb (lahko) ogrožena naša blaginja? »Eni bolj, drugi manj, v splošnem pa bi bilo dobro, če bi se prihajajočih demografskih sprememb zavedali bolj,« pravi ugledni poznavalec ekonomije in demografije, profesor Jože Sambt z Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki že vrsto let zavzeto spremlja projekcije o staranju prebivalstva. Kakšne spremembe si lahko obetamo v prihodnjih desetletjih in kako jih bomo v svojih denarnicah občutile različne generacije?

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Manager
Leto dni po izbruhu epidemije: kdo so lomilci koronakrize
Manager
ManagerNataša Koražija Leto dni po izbruhu epidemije: kdo so lomilci koronakrize 1

Po prvem valu epidemije je bilo težko oceniti, koliko škode bodo nove razmere povzročile v različnih segmentih posla, ob izteku drugega vala in leto dni po izbruhu pa je nekoliko bolj jasno, katerim podjetjem je uspelo zgraditi odpornost proti virusu.

Moje finance
Zaslužek
Razkrivamo plače za 115 poklicev
Moje finance
ZaslužekLana Dakić Razkrivamo plače za 115 poklicev

Kakšne so danes plače v vaši panogi in vašem poklicu? Pripravili smo pregled povprečnih plač za 115 različnih poklicev.

FINANCE
Topjob
Top službe – OECD in EBA iščeta direktorje področij; doma službe v GEN-I, Mahleju, Huaweiu, Sportradarju ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – OECD in EBA iščeta direktorje področij; doma službe v GEN-I, Mahleju, Huaweiu, Sportradarju ...

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše