Topjob

(intervju) Danci so učinkoviti, ker delajo pametno

Kako dansko učinkovitost vidi inženir iz Danfossa Trate na začasnem delu
13.05.2019 05:00
Dopolnjeno: 13.05.2019 06:00
Čas branja: 6 min
(intervju) Danci so učinkoviti, ker delajo pametno
Gašper Benedik je želel sodelovati pri razvoju tehnologij, ki izboljšujejo življenje ljudi, in priložnost dobil v Danfossu Trati. Foto: Osebni arhiv

Potem ko je bil prepoznan kot talent, so se Gašperju Benediku v Danfossu Trati začele odpirati priložnosti za odhod v tujino. »Ponudbo za odhod na Dansko sem sprejel, ker verjamem, da se bom iz izkušnje veliko naučil,« pravi Benedik in med tem iz prve roke že raziskuje razloge za dansko pregovorno učinkovitost. Zelo ga zanima, kako Danci ustvarijo dvakratnik slovenskega BDP, ne da bi delali več, ob tem, da imajo eno najdražjih delovnih sil.

Ste že odkrili, kako jim to uspeva?

Res se človek vpraša, kako jim vse to uspeva, ko pa so njihove pisarne ob štirih popoldne prazne. Mislim, da znajo res učinkovito in osredotočeno delati, veliko razmišljajo o tem, kaj in kako delajo, poleg tega je zanje značilna izjemna sodelovalnost. Uveljavljena je kultura, da delajo skupaj. So racionalni, se ne prepirajo, govorijo o dejstvih in se osredotočajo na končni rezultat. Zelo jim je pomembno, da so del ekipe s skupnim ciljem. Tudi vodenje je zelo profesionalizirano in na visoki ravni.

Koliko ste tega doživeli še v Sloveniji, v Danfossu Trati?

Danfoss Trata ima kot del koncerna veliko od tega, da se prakse prenašajo in se ves čas učimo. Razmere se spreminjajo tudi v drugih slovenskih podjetjih, ampak razlika je na splošno še vedno precejšnja.

Verjetno pa smo Slovenci v čem boljši?

Na Danskem je vse urejeno, sistem je naravnan na sodelovanje in ne tekmovalnost. Mislim, da zaradi tega niso toliko odporni proti stresu. Hitreje se zgodi, da pod pritiskom zbolijo. So sicer odkriti, napišejo sporočilo sodelavcem, da imajo zdravstveno težavo, povezano s stresom. Tega ne skrivajo, zato je mogoče lažje obvladovati in zdraviti te težave. Boljši smo tudi v improvizaciji, kar se pokaže v situacijah, ko je potrebna rešitev zunaj standardnih okvirjev.

Povejte nam še, kako vas je pot pravzaprav peljala v Danfoss?

Po izredno zanimivem začetku karierne poti v Domelu in Razvojnem centru za vodikove tehnologije sem se oziral za delom v multinacionalki, kjer bi lahko globalno prispeval k razvoju tehnologij, ki izboljšujejo naša življenja. S to vizijo sem prepričal danskega menedžerja in dobil priložnost v Danfossu.

Kaj ste razvijali v Danfossu?

Pridružil sem se zelo mednarodni ekipi 30 ljudi, deset nas je bilo v Sloveniji, preostali v osmih državah po svetu. Ukvarjali smo se z razvojem pametnih ventilov, vgrajenih v komercialnih stavbah, na primer v Kristalni palači v Ljubljani in hotelu Intercontinental. S temi ventili imamo 30-odstotni svetovni tržni delež, vgrajeni so na primer v drugi najvišji stavbi na svetu, v Šanghajskem stolpu (Shanghai Tower).

Zakaj so ti ventili pametni?

Pametni so z dveh vidikov. V mehanskem smislu omogočajo izredno natančno regulacijo ogrevanja in hlajenja. Ko sem prišel v Danfoss, smo imeli nalogo, da mehansko pametnemu izdelku dodamo softversko pamet. To je pomenilo, da ventile nadgradimo tako, da se lahko povežejo v centralen nadzorni sistem. Naša rešitev je eden temeljnih gradnikov pametnih stavb.

Ampak zdaj na Danskem delate nekaj drugega.

V Danfossu imamo z vodji redne pogovore o osebnem razvoju na delovnem mestu. Po dveh letih na istem delovnem mestu te vodja vpraša, ali si želiš novih izzivov. Priložnosti je v razgibanem okolju dovolj. Po treh letih dela v Danfossu sem postal vodja mednarodne skupine, po sedmih letih pa sem zgrabil ponujeno priložnost na Danskem.

Tokrat so se moje odgovornsti razširile, prevzel sem razvoj produktnega portfelja talnega gretja in sobnih termostatov za stanovanjske stavbe.

In kaj delate?

Vodim skupino 15 ljudi, trije so v Kijevu, preostali na Danskem. Moj oddelek je odgovoren za vodenje projektov, od razvoja novih produktov do izboljšav ali pocenitev uveljavljenih izdelkov.

Kako pa se počutite na Danskem?

S partnerico sem se preselil septembra lani, za dve leti. Za zdaj sva se dobro znašla. Sicer nimajo gora, imajo pa pet tisoč kilometrov morske obale in vrhunske kolesarske steze. Partnerica je plesna učiteljica in inštruktorica aerobike in je že našla delo.

Postopno sva se privadila na umirjen ritem uživanja življenja. Sami ga imenujejo yygge. Danci so po raziskavah o sreči v svetovnem vrhu. Sreča je zanje prioriteta, naloga družbe kot celote pa, da omogoča primerne okoliščine, za to so celo ustanovili inštitut.

Prej sva malo govorila o razlikah. Pa smo si tudi v čem podobni?

Slovenija in Danska sta državi z eno največjih socialnih enakopravnosti na svetu. Na Danskem še bolj velja, da se ne siliš v ospredje, tudi če veliko zaslužiš, se ne kažeš z dobrim avtomobilom, hiše so minimalistično okrašene, da ne bi bilo razumljeno kot hvaljenje. Čisto okolje, razvit socialni sistem, brezplačno šolstvo in nizka stopnja kriminala nam Slovencem in Dancem omogočata visoko kakovost življenja. Kljub vsemu načrtujeva vrnitev, ker bi rada živela v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Okolje & energija
To je ventil, ki prihrani do 40 odstotkov energije za ogrevanje ali hlajenje
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar To je ventil, ki prihrani do 40 odstotkov energije za ogrevanje ali hlajenje 3

Danfoss Trata je letos dobila zlato priznanje GZS za inovacije, in sicer za tlačno neodvisen regulacijski ventil z visoko zanesljivim delovanjem v zahtevnem mediju; inovacijo nam je podrobneje predstavil Peter Nose iz Danfossa Trate

Tovarna
Dobre prakse
(reportaža) Danfoss Trata v proizvodnji z brezpapirnim poslovanjem
Tovarna leta
Dobre prakseSabina Petrov (reportaža) Danfoss Trata v proizvodnji z brezpapirnim poslovanjem

V ljubljanskem podjetju maloserijsko proizvodnjo avtomatizirajo in robotizirajo na podlagi industrije 4.0; v produktnem portfelju imajo blizu tri tisoč različic izdelkov, vsako leto jih izdelajo 3,3 milijona

Moje finance
Zaslužek
Top službe v marcu
Moje finance
ZaslužekTOP JOB Top službe v marcu
FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

IZVOZNIKI
Novice
EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc EKWB je prvo domače podjetje, ki je prejelo EIF sredstva za uvajanje svojih patentov na tržišče

Sredstva Evropskega investicijskega sklada so prejeli s pomočjo garancijske sheme InnovFin

FINANCE
Okolje & energija
Kako Kitajci premikajo trge surovin, kovin, jekla...
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Kako Kitajci premikajo trge surovin, kovin, jekla... 7

»Tako hitre rasti cen surovin, kot je od lanskega oktobra, ne poznajo niti tisti, ki delajo v nabavi že več desetletij,« je povedal Luka Rutar iz Danfossa.

FINANCE
Manager
Ujetniki preteklih uspehov
Manager
ManagerMiha Žerko Ujetniki preteklih uspehov 1

Skrbimo za to, da dobro delamo danes in jutri, za vprašanje, kaj bomo počeli pojutrišnjem, pa nam velikokrat zmanjka energije in časa.

FINANCE
Topjob
Top službe – Europol išče šefa IKT, SRB izkušenega bančnika; službe še v Iskratelu, Banki Slovenije, GEN-I, AbbViu ...
Topjob
TopjobTOP JOB Top službe – Europol išče šefa IKT, SRB izkušenega bančnika; službe še v Iskratelu, Banki Slovenije, GEN-I, AbbViu ...

Kljub koronakrizi nekatera podjetja iščejo nove kadre – pregledali smo ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše