Topjob

(ANKETA) Kaj bi me motiviralo, da se vrnem v Slovenijo?

Slovenci v tujini, rešite to anketo in nam pomagajte razumeti, zakaj vas vrnitev v Slovenijo mika ali pa ne mika
12.03.2019 06:39
Dopolnjeno: 12.03.2019 08:48
Čas branja: 1 min
(ANKETA) Kaj bi me motiviralo, da se vrnem v Slovenijo?
V pol leta smo govorili z lepim številom uspešnih Slovencev, ki se dokazujejo v mednarodni konkurenci po vsem svetu. Letos prihajajo še številne nove zgodbe.

Kako bi lahko Slovenijo naredili bolj konkurenčno? Slovenci v tujini, povejte nam svoje mnenje in rešite anketo o svojih razlogih za odhod v tujino in razmišljanju o vrnitvi domov. Partnerji projekta Top Job Ambasador smo skupaj z Društvom VTIS in fundacijo ASEF pripravili anketo, ki nam bo pomagala razumeti, kaj lahko vsi skupaj naredimo za konkurenčnejšo Slovenijo.

Na Financah smo se pred časom vprašali, ali lahko Slovenija trend izseljevanja Slovencev v tujino zaradi študija ali dela izkoristi tudi sebi v prid in pojav spremeni v kroženje možganov, torej ljudi, poslovnih priložnosti, znanja in izkušenj. Skupaj s partnerji projekta – podjetjem Competo, Združenjem Manager in Gospodarsko zbornico Slovenije – menimo, da lahko.

Najprej sporočilo gospodarstvu: pri odhodu v tujino gre za nabiranje znanja in izkušenj, ki so slovenskemu gospodarstvu dobrodošli. In gre za poslovne povezave, ki jih naši ljudje v tujini lahko vzpostavijo in so koristne tudi za domača podjetja. Konec je strahu, da je te ljudi zaradi preveč kompetenc nevarno zaposliti v naših podjetjih, in jamranja, da si jih ne moremo privoščiti. Dajmo jim priložnost in poiščimo načine, da jih sprejmemo. Čas je, kot je rekel eden izmed naših dosedanjih sogovornikov, da presežemo nezdravo tekmovalnost in spodbujamo več odprtosti za sodelovanje. Zakaj? Če potrebujete dodaten razlog, preprosto zato, ker se splača. Raziskave med ljudmi, ki so delovno preživeli daljša obdobja v tujini, kažejo na njihove izboljšane kompetence strateškega razmišljanja, večjo ustvarjalnost in več inovativnosti.

In še sporočilo vsem vam, ki ste nekje zunaj: verjamemo, da vam ima Slovenija še veliko ponuditi. Anketa je priložnost, da se bolje razumemo. Če pa zase menite, da ste zaradi svojega znanja in izkušenj zanimivi za gospodarstvo in resno razmišljate o vrnitvi, se nam lahko tudi oglasite. Mogoče pa skupaj najdemo novo priložnost za vas.

POVEZAVA DO ANKETE

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
Predsedniku uprave NEK Stanetu Rožmanu priznanje Združenja Manager
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Predsedniku uprave NEK Stanetu Rožmanu priznanje Združenja Manager

Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško, je prejemnik priznanja Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa 2020

IZVOZNIKI
Novice
MIK Celje bo tudi letos 150 otrokom omogočil morske radosti
Izvozniki.si
NoviceAleš Ogorevc MIK Celje bo tudi letos 150 otrokom omogočil morske radosti 1

Mikov hišni projekt je v 16 letih osrečil že več kot 1.750 otrok

FINANCE
Okolje & energija
S slovensko tehnologijo do boljšega notranjega zraka in manj virusov v prostorih
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar S slovensko tehnologijo do boljšega notranjega zraka in manj virusov v prostorih 2

Podjetja in organizacije želijo z nacionalno kampanjo zaBOLJŠIZRAK.si spodbuditi javnost k bolj kakovostnem zraku in zmanjšanju okužb v bivalnih prostorih.

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

IZVOZNIKI
Novice
V MIK Celje zaradi novih inovativnih izdelkov v gradnjo inštituta in nove proizvodne dvorane
Izvozniki.si
NoviceMateja Bertoncelj V MIK Celje zaradi novih inovativnih izdelkov v gradnjo inštituta in nove proizvodne dvorane 1

Razvili so še močnejše in zmogljivejše prezračevalne sisteme Mikrovent za vrtce, šole, hotele, bolnišnice in domove za ostarele; za prodajo v Evropi so se povezali z multinacionalko Veka Gealan

FINANCE
Družboslovje, kdo bo tebe ljubil?
FINANCE
Človek kot nevarna stvar
Finance
Simona Toplak Človek kot nevarna stvar 4

Korona – s podporo politike in stroke – je svet razdelila na varne in nevarne ljudi. Varni so tisti, ki so bili cepljeni. Varni so tudi tisti, ki so korono preboleli. Nevarni smo vsi drugi. Varnim je "treba vrniti" svobodo, nevarne je treba imeti na štriku.