Topjob

Kaj razume pravobranilstvo, če ne razume namiga?! Zdaj so med dopusti in sodnimi počitnicami objavili še javni razpis za pravnika v Celju!

16.07.2018 14:20
Čas branja: 2 min

Prejšnji teden smo opozorili, da Državno odvetništvo RS, nekdanje pravobranilstvo, ki ga vodi generalni državni odvetnik Jurij Groznik, namestnica pa je Aleksandra Vrhunc Kovačič, med dopusti in sodnimi počitnicami išče več višjih državnih odvetnikov. Razpis za pravnike – državne odvetnike – takrat, ko so ti večinoma na dopustih, je tako kot sklic skupščine delničarjev podjetja v soboto, pred božičem, ob 11. uri zvečer. Zagotovljeno je, da bo udeležba nizka, verjetnost, da bodo prišli samo tisti, ki jih tam hočete, pa je velika.

Da razpis za delovna mesta višjih državnih odvetnikov ne bi ostal skrit, da bi ga kljub dopustom videlo čim več pravnikov, ker si seveda vsi želimo čim več konkurence in dobrih kadrov na pravobranilstvu, smo na Financah ravnali družbeno koristno. Počitniški razpis pravobranilstva za višje državne odvetnike smo objavili na prvi strani! Pozor, rok za prijavo za višje državne odvetnike je do 19. julija 2018, to je skupaj osem dni – ostalo je še tri dni.

Državno pravobranilstvo oziroma odvetništvo je danes, 16. julija 2018, spet med dopusti in sodnimi počitnicami, objavilo nov razpis. Tokrat na Zunanjem oddelku v Celju iščejo pravnika, in sicer za določen čas, do konca leta 2019. Rok za prijavo je tudi tu do 19. julija 2018, torej skupaj tri dni.

Kako so na pravobranilstvu utemeljili, zakaj so razpis za višje državne odvetnike objavili med dopusti, kakšne koristi so od tega in kakšne cilje so zasledovali?

Prvič: "Prosta delovna mesta za državne odvetnike razpisuje ministrstvo za pravosodje najpozneje v petnajstih dneh po prejemu obrazloženega predloga generalnega državnega odvetnika." Komentar Financ: Zakaj generalni državni odvetnik Jurij Groznik ni gledal na koledar in obrazloženega predloga ni dal v času, ko objava razpisa ne bi sovpadala z dopusti?

Drugič: "Od objave razpisa pa do nastopa zaposlitve državnega odvetnika lahko, zaradi upoštevanja predpisov in rokov, traja tudi šest mesecev. … Državno odvetništvo, ki je varuh premoženjskih in drugih pravic in interesov Republike Slovenije, tudi zaradi širitev pristojnosti, ki jih je dobilo z novo zakonsko ureditvijo, mora svoje delo opravljati zakonito, strokovno, skrbno, ažurno in učinkovito. Da bi doseglo ta cilj, mora kadrovska popolnitev vrst potekati kontinuirano." Komentar Financ: Razpis za višje državne odvetnike med dopusti in nenazadnje med sodnimi počitnicami se ne ujema s strokovnim, skrbnim, ažurnim in učinkovitim delom. Skrbno, učinkovito in strokovno bi bilo treba postopke načrtovati tako, da bi bil razpis objavljen tedaj, ko je večina kandidatov, ki izpolnjujejo pogoje, pozorna.

Tretjič: "Cilj vseh javnih natečajev je v svoje vrste pritegniti najboljše kandidate za razpisana delovna mesta." In ta cilj se po logiki državnega odvetništva doseže med dopusti. Brez komentarja. To je Državno odvetništvo Republike Slovenije. Varuh premoženjskih in drugih pravic ter interesov Slovenije.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

Moje finance
Razno
Kako poiskati odvetnika in na kaj paziti pri stroških?
Moje finance
RaznoKsenija Sedej Kako poiskati odvetnika in na kaj paziti pri stroških?

Uradnih statistik ni, a odvetniki poročajo, da se ljudje največkrat odločajo zanje v primerih solastninskih razmerij, dedovanja, motenja posesti ter zakonske zveze. V zadnjem času, ko se zaradi vse več okuženih ukrepi znova zaostrujejo, pa je opaziti več primerov delovnega prava – ti so povezani s PCT-pogojem in maskami.

FINANCE
Topjob
Vse, kar morate vedeti o letnih dopustih
FINANCE
Subvencije
To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so sveži razpisi za subvencije in ugodna posojila, ki ste jih morda spregledali

Kaj je novega v zadnjem mesecu, katere nove priložnosti so se odprle, komu so namenjene spodbude

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: podjetniški sklad, občine in drugi

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

FINANCE
Subvencije
TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin TOP razpisi tega tedna: zavod za zaposlovanje, SPIRIT, Eko sklad, evropska komisija

Objavljamo izbor aktualnih razpisov za subvencije in druge oblike spodbud

Moje finance
Razno
Pasti postavljanja ciljev
Moje finance
RaznoKatarina Veselko Pasti postavljanja ciljev

Ali ste tudi vi eni tistih, ki si ob prelomu leta radi postavite cilje za prihodnje leto? Naredite bilanco in pregled lanskih ciljev, uspehov in neuspehov? Ne glede na to, ali ste rutinirani v postavljanju in doseganju ciljev ali pa se ob koncu leta le površno ozrete nazaj, ste verjetno ugotovili, da je letošnje leto teklo precej drugače, kot ste si predstavljali, ko ste razmišljali o svojih »novoletnih zaobljubah« in »ciljih za 2020« ob začetku minulega leta.

FINANCE
Subvencije
Startupi, pozor, odprte so prijave za zagonske subvencije
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin Startupi, pozor, odprte so prijave za zagonske subvencije

Tudi prek letošnjega razpisa lahko posamezno podjetje prejme do 54 tisoč evrov subvencije