Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše
Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Toliko državne koronapomoči je bilo izplačane do prejšnjega tedna
Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

Državno odvetništvo razlaga, zakaj išče kadre tik pred sodnimi počitnicami

Čas branja: 2 min
13.07.2018  10:51
Državno odvetništvo razlaga, zakaj išče kadre tik pred sodnimi počitnicami
Foto: Shutterstock

Po objavi našega članka o tem, kako na Državnem odvetništvu Republike Slovenije, nekdanjem pravobranilstvu, iščejo višje državne odvetnike med sodnimi počitnicami, so nam od tam poslali odgovore na vprašanja. Objavljamo jih v celoti.

Vprašanja in odgovori

Zakaj ste objavili razpise tik pred sodnimi počitnicami?

Prosta delovna mesta za državne odvetnike razpisuje ministrstvo za pravosodje najpozneje v petnajstih dneh po prejemu obrazloženega predloga generalnega državnega odvetnika.

Razpisi, o katerih sprašujete, so objavljeni zaradi kontinuitete dela in delovnih potreb, ki jih Državno odvetništvo RS načrtuje do konca leta oziroma v prihodnjem letu. Postopki izbire so po novem vezani na izvedbe javnih natečajev, od objave razpisa pa do nastopa zaposlitve državnega odvetnika lahko, zaradi upoštevanja predpisov in rokov, traja tudi šest mesecev.

Zakaj je rok za prijavo med sodnimi počitnicami? Ali ni nekoliko nenavadno, da razpis sega v čas sodnih počitnic?

Pri aktualnih objavah je rok za prijavo osem dni od dneva objave, kar sovpada s sodnimi počitnicami. Ob tem je treba izpostaviti, da lahko kandidati za razpisana delovna mesta prijave oddajo tudi po elektronski pošti, kar brez dvoma bistveno skrajšuje čas, ki ga kandidati ne glede na to, kje se nahajajo v času sodnih počitnic, porabijo za oddajo vloge za zaposlitev.

Kakšna je korist tega, da ste objavili razpis v času sodnih počitnic in dopustov?

Sodne počitnice na delo državnih odvetnikov nimajo vpliva. Njihovo delo je vezano na zakonsko določene roke, ki ne »mirujejo« ne glede na to, ali so sodne počitnice ali niso.

Kakšen cilj ste zasledovali z objavo razpisov v tem času?

Kot smo pojasnili v odgovoru na prvo vprašanje, mora državno odvetništvo, ki je varuh premoženjskih in drugih pravic in interesov Republike Slovenije, tudi zaradi širitev pristojnosti, ki jih je dobilo z novo zakonsko ureditvijo, svoje delo opravljati zakonito, strokovno, skrbno, ažurno in učinkovito. Da bi doseglo ta cilj, mora kadrovska popolnitev vrst potekati kontinuirano. Cilj vseh javnih natečajev je v svoje vrste pritegniti najboljše kandidate za razpisana delovna mesta.

Ali je pričakovati še kakšen razpis? Če da – za katera delovna mesta in kdaj predvidoma boste objavili razpise ter kolikšni bodo roki za prijavo?

Do konca leta bo glede na potrebe državnega odvetništva predvidoma objavljen še en razpis, in sicer za višjega državnega odvetnika na mednarodnem oddelku. Rok za prijavo je določen z uredbo o postopku za zasedbo delovnega mesta v organih državne uprave in pravosodnih organih in ne sme biti krajši od osem dni.

Koliko je bilo razpisov za višje državne odvetnike in pravobranilce od uveljavitve novega zakona lani do danes?

Od uveljavitve zakona o državnem odvetništvu je bilo razpisanih pet mest za višje državne odvetnike in sedem mest za višje državne odvetnike, ki jih vsebuje aktualni razpis.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Ikea išče vodje; službe še v Bruslju, 2TDK, Pipistrelu, SKB ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše