Topjob
Oglasno sporočilo

Kaj v prazničnem času osrečuje zaposlene?

Avtor
18.12.2017 00:18
Čas branja: 3 min

Se najdete v navdušencu, ki od praznične evforije skače po pisarni že od novembra, ali ste eden tistih godrnjačev, ki zmrdavo zavija z očmi, ko začno na radiu predvajati božične pesmi? Zadnje raziskave so razjasnile, kaj je razlog, da se zaposleni v prazničnem času obnašajo malenkost drugače.

Zapadel je prvi sneg, pobelil sosednji breg, so mnogi na delovnem mestu že zapeli ob prvih letošnjih snežinkah. Nekateri so se ga veselili kot otroci, drugi so podajali negativne komentarje in grbančili čelo. Vedno sta tu dve plati družbe, strinjati pa se moramo, da je praznični duh nalezljiv in se hitro prenaša tudi na delovno mesto. Ameriška kadrovska agencija si je letos zadala cilj, da ugotovi, kaj je tisto, kar vpliva na takšno počutje, in anketirala 1232 zaposlenih.

»Prosti čas in dopust« (70 %)

Po enajstih napornih mesecih dela si želimo končno preživeti nekaj umirjenega časa brez sestankov, brez strank, brez kolegijev ... Nič drugega, kot pa čas s prijatelji, družino in sodelavci. A ne glede na to, da je dopust velika želja mnogih zaposlenih, jih večina njih tega ne stori, kar glede na neproduktivnost povzroči veliko denarno izgubo podjetju. Pomembno si je vzeti čas zase, saj ste si ga zaslužili.

»Praznično vzdušje v pisarni« (54 %)

Fraza »praznično vzdušje« se sliši magično in še bolj čarobno se zdi z vašim vedenjem ter energijo, ki jo oddajate na delovnem mestu. Vaš optimizem in pozitiva, ki vreta iz vas, pomagata k boljšemu vzdušju na delovnem mestu in dajeta občutek, da je vse mogoče. Tudi pri poslih.

»Srečnejši sodelavci« (41 %)

Ljudje v tem prazničnem času avtomatsko postanejo bolj prijazni, kar prinese ogromno spremembo na delovno mesto. Ko smo dobre volje, je delo takoj prijetnejše, kar se pozna tudi v kvaliteti. Kaj pa, če bi takšno vzdušje in odnos do drugih ohranili skozi celo leto, ne le v decembru?

»Božičnica ali nagrade« (34 %)

Božičnica je znak, da ste bili celo leto pridni in ste si zaslužili dodatno motivacijo. V kolikor je ne dobite, vas pa nadrejeni vseeno presenetijo z dodatno nagrado, ki je odvisna od prometa, ki ste ga v organizacijo prinesli, naj vam to služi kot zunanja podpora kvalitetno opravljenega dela, ki si ga boste vsekakor želeli ponoviti tudi drugo leto.

»Novoletne zabave« (33 %)

Kdo ne mara zastonj hrane in možnosti za prijetno zabavo s sodelavci, ki se vedno razvije v nepozaben decembrski večer? Druženje izkoristite za povezovanje s sodelavci in nadrejenimi, prav uporabno pa se boste lahko počutili tudi, če boste pomagali pri organizaciji zabave. A ne pozabite – službena zabava vključuje besedo »služba« z razlogom – nanjo pojdite z glavo in ne pozabite na vljudno obnašanje.

»Izmenjava sladkarij« (11 %) in »obdarovanje« (9 %)

Kakršnakoli izmenjava dobrin je prijetno doživetje, še posebej, če v podjetju ni vsakodnevne navade, da vsak dan nekdo prinese hrano na delovno mesto. Specite doma svoje najljubše piškote in jih ponudite sodelavcem v degustacijo, pripravite unikatna darila in jih razdelite mednje, organizirajte skrivno obdarovanje ter se razveselite malenkosti, ki jih lahko pri tem dobite ... Med nakupovanjem daril bodite obzirni in razmišljajte v smeri uporabnosti – nihče si ne želi prejeti žaljivih daril, ki pokvarijo celotno vzdušje.

Skoraj tretjina jih priznava, da v tem času iščejo novo službo

V času, ko se stvari na delovnem mestu poležejo in imate več prostega časa, izkositite večerne ure za osveževanje življenjepisa ter iskanje nove zaposlitve. Veliko podjetij ravno v tem delu leta išče nove kadre, saj se želijo okrepiti za novo leto in novo naporno sezono. Si boste za leto 2018 podarili novo službo?

MojeDelo.com