Čas branja: 2 min
22.11.2017  22:00
V gorenjskih podjetjih ugotavljajo, da se dnevno vozi k njim na delo vse več prebivalcev Ljubljane in tudi bolj oddaljenih krajev.
Ko gredo Ljubljančani delat na Gorenjsko
Foto: foxal

Obveščaj me o novih člankih:  
Janez Bešter dodaj
Maks Prokop dodaj
Iskraemeco dodaj
Bojan Gantar dodaj
Alpina dodaj

Kako si lahko gorenjska podjetja zagotovijo kadre, kakršne potrebujejo, bomo govorili na današnjem Gorenjskem forumu. Velja pa pravilo: težav pri kadrovanju ne bodo imeli delodajalci, ki skrbijo, da so njihovi zaposleni zadovoljni.

Delodajalci vse bolj tekmujejo za kadre. K temu sta pripomogla gospodarska rast in razmeroma nizka brezposelnost, so nam v pripravah na današnjo okroglo mizo o zagotavljanju primernih kadrov na Gorenjskem povedali sogovorniki na dogodku Gorenjski forum. Delodajalci tekmujejo za kadrovske profile, kakršnih v Sloveniji primanjkuje že približno dve leti, na primer za varilce, orodjarje in podobne, pa tudi za kadre v srednjem in višjem menedžmentu. »Za uspešno odprto gospodarstvo potrebujemo mednarodno odprte zaposlene,« pravi Maks Prokop, direktor kadrovske službe in pravnega oddelka v Iskraemecu.

Kadrovska funkcija je v digitalizaciji najpomembnejša

Uspešna bodo tista podjetja, ki bodo pridobila dovolj kakovostnih kadrov. Drugi pa bodo imeli težave, soglašajo naši sogovorniki. »Kadrovska funkcija je v digitalni preobrazbi najpomembnejša. Tehnologijo lahko kupiš, denar pa dobiš v banki,« poudarja Janez Bešter z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. »Kombinacija konjunkture in boja za kadre prinašata priložnost za preboj pri učinkovitosti gospodarstva,« pa dodaja direktor Alpine Bojan Gantar.

Kako lahko to dosežemo? »Pomembno je, da vsi, država in gospodarstvo, skrbimo za ohranitev sodelavcev in vlagamo v njihovo vseživljenjsko izobraževanje,« pravi Jurij Snoj, generalni direktor direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo. »Poleg klasičnih znanj je zelo pomembno tudi spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih,« dodaja Bešter.

Zaposlenim lastništvo v spin-offih

Na dogodku Gorenjski forum bo poleg navedenih sogovornikov sodeloval tudi Andraž Logar, direktor kranjskega visokotehnološkega podjetja 3fs, kjer zaposlene spodbujajo na način, ki v Sloveniji ni zelo pogost. Ustanovili so štiri spin-off podjetja, nanje prenesli intelektualno lastnino, lastniške deleže pa prepustili tudi tistim zaposlenim, ki so sodelovali pri ustvarjanju prenesene intelektualne lastnine.

V pogovorih z gorenjskimi poslovneži se je še pokazalo, da so gorenjski delodajalci vse bolj zanimivi za kadre iz Ljubljane in tudi iz bolj oddaljenih krajev. Pri tem tudi Žiri niso izjema. Dnevni migranti na Gorenjsko so predvsem visoko usposobljeni in tudi vodstveni kadri.

V Kranju se napoveduje pester in informativen dogodek.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Ikea išče vodje; službe še v Bruslju, 2TDK, Pipistrelu, SKB ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše