Topjob

Ko gredo Ljubljančani delat na Gorenjsko

V gorenjskih podjetjih ugotavljajo, da se dnevno vozi k njim na delo vse več prebivalcev Ljubljane in tudi bolj oddaljenih krajev.
22.11.2017 22:00
Čas branja: 2 min

Kako si lahko gorenjska podjetja zagotovijo kadre, kakršne potrebujejo, bomo govorili na današnjem Gorenjskem forumu. Velja pa pravilo: težav pri kadrovanju ne bodo imeli delodajalci, ki skrbijo, da so njihovi zaposleni zadovoljni.

Delodajalci vse bolj tekmujejo za kadre. K temu sta pripomogla gospodarska rast in razmeroma nizka brezposelnost, so nam v pripravah na današnjo okroglo mizo o zagotavljanju primernih kadrov na Gorenjskem povedali sogovorniki na dogodku Gorenjski forum. Delodajalci tekmujejo za kadrovske profile, kakršnih v Sloveniji primanjkuje že približno dve leti, na primer za varilce, orodjarje in podobne, pa tudi za kadre v srednjem in višjem menedžmentu. »Za uspešno odprto gospodarstvo potrebujemo mednarodno odprte zaposlene,« pravi Maks Prokop, direktor kadrovske službe in pravnega oddelka v Iskraemecu.

Kadrovska funkcija je v digitalizaciji najpomembnejša

Uspešna bodo tista podjetja, ki bodo pridobila dovolj kakovostnih kadrov. Drugi pa bodo imeli težave, soglašajo naši sogovorniki. »Kadrovska funkcija je v digitalni preobrazbi najpomembnejša. Tehnologijo lahko kupiš, denar pa dobiš v banki,« poudarja Janez Bešter z ljubljanske fakultete za elektrotehniko. »Kombinacija konjunkture in boja za kadre prinašata priložnost za preboj pri učinkovitosti gospodarstva,« pa dodaja direktor Alpine Bojan Gantar.

Kako lahko to dosežemo? »Pomembno je, da vsi, država in gospodarstvo, skrbimo za ohranitev sodelavcev in vlagamo v njihovo vseživljenjsko izobraževanje,« pravi Jurij Snoj, generalni direktor direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo. »Poleg klasičnih znanj je zelo pomembno tudi spodbujanje ustvarjalnosti, inovativnosti in podjetnosti mladih,« dodaja Bešter.

Zaposlenim lastništvo v spin-offih

Na dogodku Gorenjski forum bo poleg navedenih sogovornikov sodeloval tudi Andraž Logar, direktor kranjskega visokotehnološkega podjetja 3fs, kjer zaposlene spodbujajo na način, ki v Sloveniji ni zelo pogost. Ustanovili so štiri spin-off podjetja, nanje prenesli intelektualno lastnino, lastniške deleže pa prepustili tudi tistim zaposlenim, ki so sodelovali pri ustvarjanju prenesene intelektualne lastnine.

V pogovorih z gorenjskimi poslovneži se je še pokazalo, da so gorenjski delodajalci vse bolj zanimivi za kadre iz Ljubljane in tudi iz bolj oddaljenih krajev. Pri tem tudi Žiri niso izjema. Dnevni migranti na Gorenjsko so predvsem visoko usposobljeni in tudi vodstveni kadri.

V Kranju se napoveduje pester in informativen dogodek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Zelene obveznice, varna izbira za preudarne vlagatelje

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

PA
Novice
Kako naj gorenjska podjetja dobijo dovolj primernih kadrov?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Kako naj gorenjska podjetja dobijo dovolj primernih kadrov?

Jutri bo v Kranju potekal Gorenjski forum Financ, v ospredju katerega bo predvsem gospodarska prihodnost regije.

FINANCE
Topjob
V Kranju v živo: kako naj podjetja pridejo do deficitarnih kadrov
Topjob
TopjobBorut Hočevar V Kranju v živo: kako naj podjetja pridejo do deficitarnih kadrov 15

Sogovorniki na regionalnih dogodkih časnika Finance pogosto zastavljajo vprašanje, kako naj podjetja dobijo dovolj primernih kadrov. O tem bomo govorili tudi prihodnji četrtek, 23. novembra, na Gorenjskem forumu v Kranju.

FINANCE
Okolje & energija
Podjetja čakajo v vrsti za najboljše študente elektrotehnike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Podjetja čakajo v vrsti za najboljše študente elektrotehnike

Konec novembra smo v Kranju pripravili sedmi letošnji regionalni forum Časnika Finance. Sklepni pogovor je bil namenjen vprašanju, kako se podjetja spopadajo s pomanjkanjem ustreznih kadrov.

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

Novice
(video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini
NoviceBorut Hočevar (video) Kako kadrujejo v gorenjski Silicijevi dolini 1

Podjetje 3fs je eno tistih, ki potrjujejo, da lahko v Kranju oziroma na Gorenjskem deluje viskotehnološko podjetje, ki izvozi večino svojih izdelkov, hkrati pa zna motivirati zaposlene, pojasnjuje direktor Andraž Logar.

FINANCE
Manager
Top IKT: Recept za uspeh 3fs: poskrbite za zaposlene
Manager
ManagerBlažej Kupec Top IKT: Recept za uspeh 3fs: poskrbite za zaposlene 1

3fs velikim podjetjem svetuje, kako naj se lotijo digitalizacije. Kako premagujejo konkurenco, ki so večinoma velike korporacije, in kako motivirajo sodelavce?

FINANCE
Članki
Kako so se v Alpini po letih izgub le dokopali do dobička
Finance
FinanceAna Turk Kako so se v Alpini po letih izgub le dokopali do dobička

Medtem ko je prejšnje vodstvo Alpine delavce odpuščalo, jih letos v žirovskem čevljarju pod vodstvom Bojana Gantarja na veliko iščejo, saj Alpina po odhodu bla, bla svetovalcev spet kuje dobiček