Topjob

V Kranju v živo: kako naj podjetja pridejo do deficitarnih kadrov

Sogovorniki na regionalnih dogodkih časnika Finance pogosto zastavljajo vprašanje, kako naj podjetja dobijo dovolj primernih kadrov. O tem bomo govorili tudi prihodnji četrtek, 23. novembra, na Gorenjskem forumu v Kranju.
16.11.2017 01:00
Čas branja: 2 min

Pri okrogli mizi Kako rešiti težave s pomanjkanjem ustreznih kadrov bodo na Gorenjskem forumu sodelovali direktor Alpine Bojan Gantar, Janez Bešter z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko, direktor družbe 3fs Andraž Logar, direktor Kadrovske službe in pravnega oddelka Iskraemeca Maks Prokop, in vršilec dolžnosti generalnega direktorja na Direktoratu za trg dela in zaposlovanje pri ministrstvu za delo Jurij Snoj.

Kadrovsko vprašanje so sogovorniki odprli tudi na oktobrskem Belokranjskem forumu. »Zahtevna strukturna brezposelnost je ena ključnih težav,« je povedal direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš.

Družba Akrapovič posluje v Beli krajini od leta 2015 in tam zaposluje okoli 750 ljudi. »Profilov, ki jih potrebujemo, močno primanjkuje,« je povedal finančni direktor družbe Matej Akrapovič.

»Kakšen je bil odziv srednje šole, zavoda za poslovanje in drugih, ko ste prišli v Belo krajino? So vam šli na roko, so pomagali dobiti kadre,« je Akrapoviča vprašal župan Metlike Darko Zevnik.

»Nimam pripomb, sprejeli so nas z odprtimi rokami, tudi občina,« je odgovoril Akrapovič. »Ljudi izobražujemo za varilce, pri tem sodelujemo s srednjo tehnično šolo. Gledamo tudi v prihodnost in razmišljamo, ali bi na novo uvedli šolske programe, ki bi lahko na dolgi rok podpirali naše podjetje. Tudi občinske službe so nam pomagale. Bili smo kar malo presenečeni, kako hitro se je premikalo. V Sloveniji imamo občutek, da se nič ne premakne, ko pridemo do javnega sektorja. Vendar je tu šlo hitro.«

Recimo, da bi pri Akrapoviču dobili dolgoročno pogodbo z enim največjih proizvajalcem avtomobilov. Bo postavili tovarno s 500 zaposlenimi v Beli krajini? »Družba Akrapovič je z dosedanjimi naložbami dokazala, da misli v Beli krajini resno,« je odgovoril finančni direktor proizvajalca izpušnih sistemov. »V takšnem primeru bi tovarno zagotovo postavili v Sloveniji, pri izbiri lokacije pa bi preverili več dejavnikov, med njimi tudi dostopnost delovne sile.« Bi se torej odločili za Belo krajino? »Ni nujno. Lahko pa,« je končal Akrapovič.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Okolje & energija
(video) Blagovna znamka Akrapovič je tako močna, da bi lahko prodajali tudi obleke
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (video) Blagovna znamka Akrapovič je tako močna, da bi lahko prodajali tudi obleke

Matej Akrapovič, finančni direktor družbe Akrapovič, je pojasnil, kako se bodo pri proizvajalcu izpušnih sistemov pripravili na širitev električne mobilnosti.

PA
Novice
Kako naj gorenjska podjetja dobijo dovolj primernih kadrov?
Finance Akademija
NovicePoslovna akademija Kako naj gorenjska podjetja dobijo dovolj primernih kadrov?

Jutri bo v Kranju potekal Gorenjski forum Financ, v ospredju katerega bo predvsem gospodarska prihodnost regije.

FINANCE
Topjob
Ko gredo Ljubljančani delat na Gorenjsko
Topjob
TopjobBorut Hočevar Ko gredo Ljubljančani delat na Gorenjsko

V gorenjskih podjetjih ugotavljajo, da se dnevno vozi k njim na delo vse več prebivalcev Ljubljane in tudi bolj oddaljenih krajev.

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Okolje & energija
Podjetja čakajo v vrsti za najboljše študente elektrotehnike
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar Podjetja čakajo v vrsti za najboljše študente elektrotehnike

Konec novembra smo v Kranju pripravili sedmi letošnji regionalni forum Časnika Finance. Sklepni pogovor je bil namenjen vprašanju, kako se podjetja spopadajo s pomanjkanjem ustreznih kadrov.

FINANCE
(Intervju) Igor Akrapovič: V času debelih krav je treba narediti zaloge. To priporočam tudi državi
Finance
Špela Mikuš (Intervju) Igor Akrapovič: V času debelih krav je treba narediti zaloge. To priporočam tudi državi 4

Nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke o tem, kdo ima zasluge za gospodarsko rast, prihodnosti podjetja Akrapovič, o penziji, pa tudi kriptovalutah

FINANCE
Igor Akrapovič – letošnji nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke
Finance
Špela Mikuš Igor Akrapovič – letošnji nagrajenec Financ za posebne gospodarske dosežke

Letos načrtuje 15-odstotno rast

FINANCE
Delovna zakonodaja, problem in rešitev