Topjob
Oglasno sporočilo

Ste tik pred tem, da daste odpoved? Pred tem si preberite...

Ste se že kdaj zaradi službe počutili utrujene? Ali težko vstanete med delovniki in se še težje pripeljete na delovno mesto? Ste postali paranoični in v delu ne vidite več zabave? Mogoče je čas za novo službo. Ali pa tudi ne. Po mnenju strokovnjakov pobeg ni vedno najboljša izbira...
Avtor
06.11.2017 00:06
Čas branja: 3 min

Možnost, da odidete iz službe, ki vam ne predstavlja veselja, bo vedno tu in nikamor ne bo pobegnila, zato je pomembno, da pred tem premislite o vseh drugih alternativah, ki so na voljo, še preden daste odpoved. Preberite si deset točk, ki jih morate definirati, preden se odpravite v novo službo.

1. Nadrejeni in sodelavci so žaljivi ...

V kolikor je vaše delovno okolje strupeno in ste vsak dan priča žaljivkam ter podobnemu zbadanju, ne oklevajte – čas je, da se preselite v bolj vzpodbudno okolje.

2. Ste tam dovolj časa?

V kolikor se zavedate, da ste na delovnem mestu premalo časa in nadrejeni ter sodelavci niso žaljivi do vas, je morda težava v tem, da se ne prilagajate dovolj hitro. Strokovnjaki menijo, da je potrebno vsaj pol leta, da se novi zaposleni privadi na novo delovno okolje.

3. Ste tam več kot pol leta?

Ljudje mnogokrat z videzom in obnašanjem drugim dajemo napačno predstavo o sebi. Služba je navsezadnje služba, družba pa družba, zato je ta težava toliko bolj trdovratna, saj ljudje na delovno mesto ne hodijo z namenom sklepanja prijateljstev. Če imate s sodelavci navado, da se pred in po delovniku nič ne družite med seboj, od njih ne morete pričakovati čudežev.

4. Preverite druge možnosti.

Kaj natančno je tisto, kar vam ne ustreza? Je to narava dela? Nadrejeni? Sodelavci? Preglejte, kje so možnosti, da se zatakne, in kaj je tisti ključni razlog, ki vam greni delovnike.

5. Tečen nadrejeni?

Če vam dneve greni tečen nadrejeni, poskusite biti malo bolj empatični do njega. Mogoče ima razlog, da se obnaša zelo ukazovalno na sestankih, se dere na ljudi, ima malo potrpljenja ... Morda je smiselno, da se po sestanku sprehodite v njegovo pisarno, mu zaupate, da ste opazili, da je na trnih, in da vas skrbi njegovo počutje. Naj ve, da je vaša želja pomagati mu. Ne bo se zgodilo takoj, a čez čas se vam bo morda odprl in stkali boste posebno vez, zaradi katere bo lažje hoditi v službo.

6. Vaš nadrejeni je oseba, ne poosebljena težava.

Naslednjič sprejmite pobudo in skupne sestanke samoiniciativno začnite na drugačen način – naj vam vsak udeleženec pove, kako je preživel vikend in kako se trenutno počuti. Začnite pri nadrejenemu. Tudi oni so ljudje in kljub temu, da bi radi bili strogi ter nedostopni, jim je velika želja ta, da se počutijo pripadni ekipi. Mogoče so pod velikim stresom zaradi finančne situacije podjetja, morda se sploh ne zavedajo, da so zoprni ... Vzrok sploh ni pomemben, dokler boste pridobili njihovo zaupanje.

7. Ne deluje? Bodite tak vodja, kot si ga želite imeti.

Morda ste najmlajša oseba v organizaciji, a kljub temu znate z ljudmi in veste, kako jih privesti do tega, da gredo domov nasmejani ter pozitivni. Ko se odločite, da boste postali tak »vodja«, kot ga sami želite imeti (spodbujajte ljudi, cenite njihovo delo), vas bodo vsi ostali videli v dobri luči in z veseljem se boste vračali v službo. Ustvarite majhno subkulturo, s pomočjo katere bo podjetje raslo in se razvijalo.

8. Ne zgodi se čez noč.

Vse spremembe zahtevajo svoj čas in morda bo kdo na vašo spremembo reagiral nezaupljivo. Razložite jim, da si želite, da se sodelavci med seboj bolj povežete in ustvarite kvalitetno delovno okolje, ki bo prineslo uspehe. Povejte jim, kakšni so vaši cilji in delujte transparentno – tako tudi sumničavih pogledov več ne bo.

9. Ste kljub temu prepričani, da želite oditi?

V tem primeru svojo energijo preusmerite v rast, ne v pritoževanje. Četudi vam delo ni pogodu, ste sposobni od delovnega mesta potegniti čim več znanja in kompetenc, ki jih boste odnesli v novo službo. Prav tako si ustvarite prijetno vzdušje s sodelavci in se skupaj spodbujajte pri delu, saj bo na ta način vsem lažje. Izognite se pritoževanju v skupni kuhinji in ne dovolite si, da vas preplavijo negativne misli.

10. Nikoli se ne sprijaznite z »v redu«.

Najslabše je, če iščete delo zaradi dela samega in ne zaradi tega, da bi v njem uživali. Delo, ki ga opravljate z zadovoljstvom, izpopolnjuje človeka in glede na to, da v službi preživljate tretjino svojega dneva, težko najdete drugo aktivnost, ki vas bo namesto njega samoaktualizirala.

Anja Damjanović za MojeDelo.com