Top službe – priložnosti za direktorje v OECD in EU; službe tudi v Ikei, Rochu, GEN-I, Darsu ... Top službe – priložnosti za direktorje v OECD in EU; službe tudi v Ikei, Rochu, GEN-I, Darsu ... Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše
Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa
Slovenec z lastnim biznisom v meki industrijskega oblikovanja Slovenec z lastnim biznisom v meki industrijskega oblikovanja Dejan Orlač je oblikoval že za različne velikane, od Panasonica do Burberryja.
Oglasno sporočilo

Prepoznate 7 namigov, da vas nameravajo odpustiti?

Čas branja: 3 min
16.10.2017  00:01
Šesti čut je nekaj, kar nas redko pusti na cedilu. Največkrat je tisto, česar se bojimo, popolnoma realen strah pred nečim, kar se bo v resnici zgodilo. Sumite, da nadrejeni razmišlja o tem, da bi se vas »rešil«, pa še vedno upate, da se motite? Preberite si sedem namigov, s katerimi boste ugotovili, da se k temu tudi nagiba.
Prepoznate 7 namigov, da vas nameravajo odpustiti?

1. Niste več tako zasedeni.

Ste navajeni, da vas nadrejeni zasipa z delom in vam postavlja naloge, ki jim redko vidite konec? V kolikor se je to spremenilo in namesto vam šef vedno več nalog predaja drugim, razlog mogoče tiči v tem, da vas v bližnji prihodnosti ne vidi kot del svoje ekipe.

2. Da vam preveč dopusta.

Najsi bo to dopust, ki ga morate še porabiti do konca leta, ali dejstvo, da vas pošilja na neplačano večdnevno »počivanje«, razlog je morda v tem, da bi nadrejeni rad videl, kako organizacija deluje brez vas. Ko bo ugotovil, da ste člen verige, ki se ga lahko brez težav zamenja z drugimi sodelavci, ne bo več dvomil v to, ali je »dati košarico« dobra odločitev.

3. Nadrejeni postaja hladen.

V kolikor nadrejeni razmišlja o tem, da bi vas odpustil, se boste marsikdaj znašli v situaciji, ko vas ne bo več vključeval v pomembne dogodke in naloge tako, kot vas je včasih. Morda boste priča zmanjšani frekvenci vabil na poslovna kosila in druženja izven delovnega časa, njegovo spremembo v obnašanju pa boste opazili tudi v izogibanju očesnemu stiku ter redkobesednosti.

4. Število zaposlenih se manjša.

Se vaše podjetje nahaja v težkem obdobju, kjer je nevarnost, da boste odpuščeni, prisotna na dnevni ravni? Kako pomemben je vaš položaj za razvoj in rast podjetja? Se vam zdi, da bi vaše delovne naloge s prerazporeditvijo lahko opravljali drugi?

V tem primeru ne morete storiti ničesar, da bi se izognili odpovedi. Namesto tega raje začnite načrtovati svojo prihodnost. Iščite drugo, novo zaposlitev, še preden vas odpustijo, saj ste kot zaposlen bolj privlačni drugim podjetjem, kot pa nekdo, ki je že nekaj mesecev prijavljen na Zavodu za zaposlovanje.

5. Na spletu je objavljen razpis.

Ključen in realen znak za to, da nadrejeni razmišlja o vaši menjavi, je objavljen razpis za delovno mesto, ki ga trenutno zasedate v podjetju. Tu ni dvoma – v podjetju razmišljajo o spremembah in o tem, da bi vas zamenjali z nekom drugim, ki bi v organizacijo morda prinesel sveže ter nove ideje. V kolikor pa najdete zaupen podoben razpis, ki ni pronical v javnost, je verjetnost, da iščejo drugega, še toliko večja.

6. Novi ljudje na obzorju.

Znak, ki ga ne smete zanemariti, je, če opazite, da se drugi ljudje v podjetju začno zanimati in vključevati v delo vašega oddelka ter v vaše odgovornosti. Še posebej postane sumljivo, ko so omenjene osebe tiste, ki prej tega nikoli niso počele, saj so se ukvarjale s popolnoma drugimi stvarmi.

7. Suspendirali so vas.

Ni pomembno, ali so vas za nekaj časa suspendirali iz krivdnega razloga ali preprosto zaradi tega, ker od vas pričakujejo, da se izboljšate in razmislite o vašemu delu. Ključno je, da z vami niso zadovoljni in si vaše prisotnosti ne želijo v podjetju.

Kaj lahko storite?

Kaj lahko storite, ko opazite, da vas želijo odpustiti? Ni potrebno sedeti križem rok in čakati, da se od vas poslovijo, zato delujte sebi v prid in iz te situacije povlecite čim več.

  • Bodite proaktivni: Razumemo, da vas je strah in si soočenja z nadrejenim ne želite, a kadrovski svetovalci svetujejo ravno to. Pogovorite se s šefom in poizvedite, kaj ga moti, še preden bo prepozno.
  • Delajte več: Svetovalci so mnenja, da morate, čim se pojavi omenjen sum, delati toliko, kot še nikoli. Izkažite se, opravljajte nadure, poskrbite za kvalitetno delo.
  • Pogovorite se s kadrovikom: Morda bi bilo smiselno, da se o vaših strahovih pogovorite s kadrovikom. Vprašajte ga, ali vas mora skrbeti, a pazite, da ne boste izpadli paranoični.
  • Bodite prijazni: To, da vas še niso odpustili, je morda tudi dober znak, saj nadrejeni niso še prepričani, ali bi bila to dobra poteza za podjetje. V tem času jim pokažite, koliko ste vredni in česa ste sposobni, izrazite nove ideje za razvoj, obnašajte se lepo do vseh zaposlenih, a kljub temu ohranite skromnost.
  • Načrtujte: Ne čakajte, da vas odpustijo. V kolikor vidite, da je slovo neizogibno, začnite načrtovati svojo prihodnost.

Anja Damjanović za MojeDelo.com

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Aprila so šolske počitnice in praznik – kako izplačati plačo s koronapomočjo? 1

Se lahko med že prej predvidenimi prostimi dnevi uveljavlja državna pomoč? Kdaj ta zaposlenemu ne pripada in kakšna je razlika med...

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Ikea išče vodje; službe še v Bruslju, 2TDK, Pipistrelu, SKB ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Kurzarbeit v Sloveniji: kaj snuje vlada, kako naj bi subvencionirala skrajšani delovni čas? 7

Predlog bo v petek pred socialnimi partnerji: financiranje še ni dorečeno, s tem pa cela kopica podrobnosti