Topjob
Oglasno sporočilo

Kako pomagati prijatelju do nove zaposlitve

Dolgoletni prijatelj je talentiran, pameten in izredno delaven. A je brezposeln. Ta ubijajoča situacija je lahko težka za katerokoli osebo, ki je tako ali drugače vpletena vanjo, hkrati pa predstavlja priložnost, da se v njej izkažete in ga kot pravi prijatelj pripeljete ter mu pomagate do službe.
Avtor
16.07.2017 23:59
Čas branja: 3 min



Zavedamo se, da je iskanje zaposlitve izredno dolgotrajen postopek, ki od posameznika zahteva veliko potrpljenja, od njegovih najbližjih pa tako psihično kot finančno podporo. Pomoč, ki jo nudite svojemu prijatelju, na svojstven način pri vzdrževanju zaposlitvenih kompetenc pomaga tudi vam, saj se naučite in spoznate, kar je trenutno vroče na trgu dela, katere so tiste sposobnosti, ki so najbolj iskane in jim stremite, hkrati pa vas spomnijo, da se je, tudi z zaposlitvijo »v roki«, potrebno neprestano razvijati in ohranjati konkurenčnost na trgu dela, kajti v nasprotnem primeru vas drugi kandidati pokopljejo in skrili se boste v množici »vam enakih«.

Spodbujajte ga

Dejstvo, da je oseba kljub izobrazbi in odličnim sposobnostim brezposelna, je lahko utesnjujoče in depresivno. Ravno iz teh razlogov je pomembno, da v tem obdobju spodbujate svojega prijatelja tako čustveno kot profesionalno in ga na vsakodnevni bazi spomnite, na katerem področju je odličen in kaj je tisto izjemno, kar prinese svetu.

Podpirajte ga in z njim vztrajajte pri iskanju zaposlitve. Hitro se namreč zgodi, da prijatelj obupa in razmišlja, da ga v prihodnosti ne čaka prav nič pozitivnega, zato tukaj pridete na vrsto vi, ki mu lahko že s kavo, kosilom ali novimi idejami podate pravi zagon za nadaljevanje.

Bodite njegove oči

Vzemite se v roke in odigrajte aktivno ter izredno pomembno vlogo pri prijateljevem iskanju zaposlitve. Ponudite se mu, da mu pomagate pri pregledovanju prošenj, lektoriranju življenjepisov ter motivacijskih in spremnih pisem, hkrati pa skupaj z njim preiskujte razpise za prosta delovna mesta, ki jih je na portalu MojeDelo.com že rekordno število.

Bodite kritika, ki jo pri drugih ne more dobiti, bodisi na področju fizičnega izgleda ali čustvenega obnašanja, saj le vi dobro veste, kaj je trenutno tisto, ki se na trgu dela dobro »prodaja«. Z njim simulirajte razgovor za službo in mu popravljajte slovnične ter govorne napake, bodite pozorni na širšo sliko in svetujte tudi vse v povezavi z neverbalno govorico, ki ni pri iskanju zaposlitve nič bolj zanemarljiva od besed.

Pomagajte se mu mrežiti

Mreženje je v današnjem svetu, kjer se managerji poznajo med seboj, zaposleni med različnimi podjetji pa še bolj, zelo pomembno, zato prijatelja spoznajte z novimi osebami, z drugimi vplivnimi ljudmi, povabite ga na družabne dogodke, ki jih prirejajo vaši partnerji in jim na licu mesta pokažite vplivne osebe, ki vodijo do službe ...

V kolikor vaš prijatelj izrazi željo po menjavi kariere, ga spodbujajte in mu pomagajte do novih koristnih informacij, ki so v novi smeri zlata vredne. Novico razširite med svoje znance in kdo ve, morda pa ravno v katerem od teh podjetij trenutno iščejo profil, ki mu vaš prijatelj popolnoma ustreza.

Bodite njegova referenca

Mnogo iskalcev zaposlitve v tem napornem in stresnem procesu potrebuje osebe, ki bi jim bile sposobne napisati relevantno referenčno pismo, v katerem bi predstavili njegove sposobnosti, znanja, kompetence ter zadovoljstvo z njegovim delom. V kolikor imate priložnost, mu storite to uslugo.

Ne pozabite ga opomniti, da tiste prave reference prihajajo od bivših delodajalcev ter nekdanjih sodelavcev, zato mu jih pomagajte pridobivati. Ne le, da mu pomagajo priti do zaposlitve, temveč mu ob branju višajo samozavest, saj se bo začel zavedati, pri čem so ga nekdanji kolegi spoštovali in katero je tisto področje, v katerem je izjemen.

Pomagajte mu pri spletni podobi

Socialni mediji so dandanes ključno poglavje pri iskanju zaposlitve – novi kontakti se bodo namreč povezali s prijateljivimi znanci na spletu in morebitni bodoči delodajalci bodo hitro dobili vpogled v njegovo življenje.

Svetujte mu, kako naj popravi svojo socialno podobo in na katere spletne strani naj da poudarek, jih uredi, posodobi in vanje vpisuje svojo karierno zgodovino. Četudi niste strokovnjak za LinkedIn, se zavedate, da je pri iskanju službe zelo pomemben, zato poskrbite, da bo ta platforma prva, ki jo bo prijatelj, z namenom iskanja zaposlitve, uredil.

V kolikor ima prijatelj blog ali spletni portfolio, mu pomagajte, da ga redno vzdržuje. Hitro se namreč zgodi, da kandidati pozabijo skrbeti za nekaj svojih ključnih virov mreženja, zato bodite glas razuma in glas opomnika, ki mu bo dal vedeti, da mora tudi pri spletni podobi vztrajati in jo vključevati v svoje prijave za prosta delovna mesta.

Simulirajte skupaj z njim

Strokovnjaki s področja kariere vedno svetujejo, da se pred razgovorom za zaposlitev pripravite in realno odigrate vse vloge, ki jih boste na intervjuju spoznali. V tem primeru bodite vi prijateljev bodoči delodajalec, ki mu boste ob koncu razgovora podali oceno obnašanja, govorjenja in podali mnenje o kvaliteti povedanig odgovorov. Hkrati boste vadili tudi svoje komunikacijske sposobnosti, ki ste jih morda, zaradi dolgoletne zaposlitve, malenkost zapustili.

Iskanje zaposlitve primerjamo z maratonom in ne s kratkim, 100-metrskim šprintom, zato od vas zahteva potrpežljivost, vztrajnost, močno voljo in karakter takrat, ko je to najbolj potrebno. Ne obupajte na koncu, saj vas ravno tam čakajo pozitivni trenutki, za katere ste se neprestano borili.

Ekipa MojeDelo.com