Topjob
Oglasno sporočilo

Koga bomo zaposlovali v prihodnosti?

Zaposlitveni portal MojeDelo.com uporabnikom od vsega začetka ponuja pestro izbiro aktivnosti, s katerimi se iskalci zaposlitve lažje vključujejo na trg dela in se prilagajajo njegovim zahtevam. Karierno svetovanje, delavnice in karierni sejmi so le eni od mnogih dejavnosti, a prvotni namen še vedno ostaja oglaševanje aktualnih delovnih mest.
Avtor
04.06.2017 23:59
Čas branja: 3 min

Rekordno število oglasov

V zadnjem tednu letošnjega maja smo tako na portalu zabeležili rekordno število objavljenih zaposlitvenih oglasov, kar nam jasno kaže, da se MojeDelo.com razvija v pravo začrtano smer, ki ji stremimo že od ranih začetkov. S ponosom lahko povemo, da postavljamo nove smernice na področju iskanja zaposlitve (in primernih kandidatov za prosta delovna mesta) ter določamo visoko letvico oz. normo, ki si jo v prihodnosti želimo še zvišati.

Med rekordnimi oglasi, bilo jih je več kot 2.000, po številu prevladujejo razpisi iz področja strojništva. Med njimi prednjačijo inženirji in profili, ki so tesno povezani z drugim najpogostejšim področjem, proizvodnjo. Ta od kandidatov zahteva fizično delo in nižjo stopnjo izobrazbe. Najbolj zaželeni profili so talilci, delavci v tovarnah, strugarji, lakirci … Sledijo jim tehnične storitve in profili, kot so upravljalci strojev, vzdrževalci, operaterji, monterji na terenu, serviserji, inštalaterji, viličarji, mehaniki itd.

Kam vodi trg dela

Trg dela v zadnjih letih nakazuje nove trende. Najbolj iskani profili, ki v Sloveniji še vedno prevladujejo, so proizvodni delavci, ki imajo neprestano konstantno podporo tudi pri zaposlovalcih. Priložnost lahko dobi tudi kader brez univerzitetne izobrazbe, moški, ženske, izkušeni in tisti, ki nova znanja in spretnosti še nabirajo. Na našem portalu je tako na takšnih in podobnih področjih objavljenih čez 1.200 zaposlitvenih oglasov, kar pomeni, da so takšni profili neprestano »na tapeti« in v neprestani pripravljenosti za podpis nove zaposlitvene pogodbe.

Pri višje izobraženih profilih prevladujejo računalničarji, programerji, komercialisti, logistiki in kandidati, ki obvladajo specifična znanja na področju svetovanja in upravljanja. Ti profili nekatere spretnosti in znanja, ki so jih pridobili tekom izobrazbe, uporabljajo, posodabljajo in razvijajo na svojih delovnih mestih, z dobrim in kvalitetnim delom pa se jim ponuja napredovanje in veliko možnosti za profesionalno rast.

Kaj lahko pričakujemo v prihodnosti

Svetovni gospodarski forum je z vodji kadrovskih služb opravil anketo, s katero so skušali priti do informacije o zaželenih profilih v prihodnosti (do leta 2020). Zaključki, ki so jih ustvarili, so, da se spremembe odvijajo tako hitro, da je določene smernice, ki bi izražale natančno stanje, težko določati.

Na spreminjanje delovnih mest najbolj vplivata dve vrsti razlogov – tehnološki in demografski. Med tehnološke sodijo tehnologije v oblaku, novi načini procesiranja podatkov, viri energije in tehnologije, ekonomija, robotika, umetna inteligenca ter napredna proizvodnja in materiali. Med demografskimi razlogi prednjačijo spreminjajoče se delovno okolje, prilaganje lokacije delovnega mesta, vedno pogostejši in močnejši srednji razred, gospodarske spremembe ter politična nestabilnost.

V splošnem je moč napovedati, da bodo najbolj zaželene skupine profilov prihajale iz področja računalništva in matematike, arhitekture in inženiringa, upravljanja, vodenja ter prodaje. K temu bodo botrovale spremembe v naravi dela, rast fleksibilnih delovnih mest, podnebne spremembe, novi viri energije in tehnologije. Upad povpraševanja po novih zaposlenih se bo poznal na področju inštalacij in vzdrževanj, pridelave, ekstrakcije, športa, umetnosti, dizajna, zabave, proizvodnje in administracije, ki bo med vsemi utrpela največji padec v zaposlovanju in zaželenosti.

Ravno zaradi takšnih zaključkov je pomembno, da se kot družba osredotočimo na kratkotrajne in dolgotrajne ukrepe, s katerimi bomo tako trg dela kot celoten sistem lažje prilagajali hitrim spremembam. V kratkem bomo morali naš fokus preusmeriti na posodabljanje kadrovskih funkcij, ki bodo v poplavi novih znanj in profilov morali znati izbrati primerne kandidate, ki bodo podjetja razvijali v pravo smer. Pomembno je, da bomo obvladovali nove pristope pri odkrivanju raznolikih talentov in se prilagodili novim oblikam dela. Portal MojeDelo.com bo še naprej sledil smernicam sodobnega zaposlovanja in iskalcem ter delodajalcem ponujal nova orodja za doseganje boljših ciljev. Za delodajalce bo to pomenilo predvsem uporabo novih orodij za hitrejše in boljše selekcioniranje kandidatov glede na zahtevne delovnega mesta, za iskalce zaposlitve pa nove oblike predstavitev – formuliran MojeDelo.com življenjepis, video intervju, itd.

Anja Damjanović za MojeDelo.com