Topjob
Oglasno sporočilo

Pokončno do samozavesti

V službi se vam na dnevni bazi dogajajo nepredvidljive situacije, ki jih morate speljati in rešiti po vaših najboljših močeh. Ko ste postavljeni pred takšno delovno nalogo, ki vam jo je zadal nadrejeni, lahko reagirate na dva načina – s pozitivnim »Ja, seveda!« ali z neprepričljivim »Nisem siguren, ali sem to sposoben opraviti.« V kolikor spadate v skupino, ki bi se poslužila prvega odgovora, ste vsekakor eden izmed tistih, ki veste, da je samozavest ena od čustev, ki ga na delovnem mestu preprosto morate igrati in hitro usvojiti.
Avtor
17.04.2017 23:59
Čas branja: 2 min

A ni pomembno le, kako vas drugi vidijo – ključno je, kako se vi sami počutite v svoji koži. In četudi se trenutno ne počutite, kot da nosite cel svet na dlani in ste kos vsaki nalogi, bo »igranje« samozavesti kmalu prineslo tudi podobna realna čustva. Stopnice do boljše samopodobe posameznik ne more prehoditi v enem dnevu, lahko pa iz dneva v dan napreduje in postane tako na videz, kot navznoter, bolj samozavesten.

Telesna govorica je pomembna

Neverbalna komunikacija pove veliko več, kot si predstavljate. Nervozno prestopanje nog med pomembno predstavitvijo in nerodno mencanje prstov nista dejanji, ki bi nakazovali, da se oseba v svoji koži dobro počuti.

Pazite na očesni stik

Usmerjenost oči vas izda, ali se počutite samozavestno ali ne. Zmerno gledanje v oči pomeni, da ste predani sogovorniku in ga aktivno poslušate, medtem, ko plesanje pogleda po prostoru predstavlja nezbrano poslušanje. Še huje je, če medtem brskate po telefonu ali tipkate po svojem prenosnem računalniku.

Bodite optimistični

Morate ali zmorete? V čem je razlika? Tista ključna je v samozavesti posameznika. V prvem vam bo delodajalec »ukazal« in »dal« nalogo, v drugem pa vam jo bo »dodelil«, saj meni, da ste jo sposobni opraviti na najboljši možen način.

Prepustite se učenju

Vsako situacijo, četudi najtežjo (v vaših mislih, seveda), začnite reševati z miselnostjo, da se boste iz nje naučili nekaj novega. Ne morete večno ostati v svojem milnem mehurčku v coni udobja in početi celo življenje enake naloge, ko pa je izven te cone ogromno novosti in znanja, ki ga lahko posrkate vase.

Spomnite se stvari, v katerih ste dobri

Niste popolni, ste pa dobri v marsikateri delovni nalogi, zato nikdar ne pozabite, v čem blestite. Da ste prišli na delovno mesto, ste morali biti najboljši v celotni množici različnih kandidatov, med katerimi je delodajalec izbiral.

Sprejmite pohvale

Po odlično opravljenem delu sprejmite pozitiven kompliment s strani delodajalca ali poslovnega partnerja z nasmehom in se mu zahvalite. Pohvala je bila iskrena in lahko ste ponosni na to, da vam je tako zahteven nadrejeni namenil takšne besede. Sprejmite jo, zasidrajte jo in se jo začnite zavedati.

Na svet ne pridemo polni samozavesti, ampak nam jo vbijejo drugi (ali sami) v glavo tekom različnih obdobij življenja. Nikoli ni prepozno, da začnete gledati bolj pozitivno in se začnete spoštovati.

Anja Damjanović za MojeDelo.com