Topjob
Oglasno sporočilo

Zaposlovanje na Primorskem

Tako goriška kot obalno-kraška regija sta v zadnjih mesecih v znamenju pozitivnih gibanj na področju zaposlovanja. Zmanjšuje se stopnja brezposelnosti, število delovno aktivnega prebivalstva se povečuje, takšen trend pa pričakujejo tudi v letu 2017.
Avtor
02.04.2017 23:59
Čas branja: 2 min

Največ poklicev v predelovalni industriji

Najbolj pogosti poklici so tisti iz predelovalne industrije (ta na goriškem prevladuje in vodi tudi v primerjavi z obalno-kraško regijo), gradbeništvo, gostinstvo (na obalno-kraškem celo za enkrat več, kot na goriškem), vozniki težkih tovornjakov, bolničarji, negovalci, skladiščniki (na goriškem za polovico manj od obalno-kraške regije), uradniki za nabavo in prodajo, strugarji, inženirji strojništva, elektrotehnike, komercialni zastopniki za prodajo itd.

Na obalno-kraškem je velik poudarek na turizmu – od marca do septembra opažajo velik upad brezposelnosti, kar pripisujejo turistični sezoni, ki omogoča zaposlovanje prebivalcem v gostinstvu, hotelirstvu, turističnih agencijah. Upad brezposelnosti lahko pripisujemo tako sezonskim zaposlitvam kot tudi dnevnim migracijam v sosednjo Italijo. Uradnih podatkov o številu zaposlenih nimamo, saj Italija nima poenotenega načina zbiranja tovrstnih informacij, temveč ga na svoj način vodi vsaka regija posebej, a po štetju avtomobilov so sindikati ocenili, da se čez mejo v službo vsak dan vozi okoli 10 tisoč ljudi.

Nadpovprečno izobraženi

Medtem, ko je na goriškem opazen porast delovno aktivnega prebivalstva v starosti od 15 do 29 let, se na obalno-kraškem ta delež manjša. Stopnja izobrazbe delovno aktivnega prebivalstva se v obeh regijah vsako leto zvišuje – medtem, ko se obalno-kraška regija hvali z nadpovprečnim številom prebivalcev, ki dosežejo višje- ali visokošolsko izobrazbo, ji goriška tesno sledi.

Pozitivno v prihodnost

Primorska na področju zaposlovanja v letu 2017 ostaja optimistična. Obalno-kraška regija bo skupaj z razvojem turizma skrbela za spodbujanje zaposlovanja med mladimi, goriška regija pa bo z različnimi projekti RS pomagala ljudem udejanjati poslovne ideje, spodbujala njihovo kreativnost in inovativnost, vlagala v znanje in vseživljenjsko učenje ter odpirala nova delovna mesta. Njihov cilj je ustvariti več priložnosti za mlade ter poskrbeti za generacijo starejših. S pomočjo evropskih sredstev se potegujejo za konkurenčnost slovenskega gospodarstva in dolgotrajnejše zaposlitve, hkrati pa skrbijo za dobre obmejne odnose in poglobitev medsebojnega sodelovanja. Z razvojem Univerze na Primorskem in Univerze v Novi Gorici spodbujajo višje in visokošolsko izobrazbo na področju humanistike, managementa, naravoslovja, turizma, zdravstva, okoljevarstva, vinogradništva in umetnosti, s srednjimi šolami na celotnem območju pa skrbijo za dobro zaledje in trdno znanje mladih.

Karierni sejem v Novi Gorici

Ravno zaradi pozitivnih trendov, ki smo jim priča v zadnjem letu v primorski regiji, vsako leto tradicionalno organiziramo karierni sejem v Novi Gorici, ki se bo letos odvijal v četrtek, 13. aprila 2017, od 10. do 18. ure v prostorih MO Nova Gorica. S prostim vstopom boste obiskovalci lahko spoznali več kot 20 razstavljavcev, s katerimi boste opravili zaposlitvene razgovore in se potegovali za prosta delovna mesta v podjetjih Mahle Letrika, Gostol-Gopan, Hit, Polident, Avrigo in mnogimi dugimi.

Pred sejmom se ustrezno pripravite, raziščite podjetja, uredite svoja gradiva, spilite življenjepis in svoj nastop, na sejmu pa poiščite zaposlitev, širite mrežo poslovnih poznanstev, se informirajte, s pomočjo predavanj in delavnic pa spoznajte nasvete za efektivno iskanje zaposlitve.

Anja Damjanović za MojeDelo.com