Topjob
Oglasno sporočilo

Preden napredujete… stop!

Imate znanje, imate izkušnje… Ampak ali imate tudi načrt, kako boste prišli do napredovanja? Ali ste pripravljeni na spremembe, ki vas bodo doletele? Je nanje pripravljena vaša družina?
Avtor
11.12.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Zelo lepo se namreč slišijo nazivi v stilu direktorja, vodje in podobni… Za dosego tega cilja ste se tudi šolali, usvajali ste znanje in pridobivali izkušnje… Ste le korak do tega, da prejmete novo titulo. Pomembno se je zavedati, da priložnosti za napredovanje nikoli ni veliko, zato je potrebno biti previden, da ne zapravimo še tiste edine, ki smo si jo prislužili.

Hvaljenje s svojimi lastnimi zmagami

Velika večina ljudi pride do napredovanja, ker se je dobro izkazala v svoji stari vlogi in v njej vidijo potencial. Vendar ni pomembno, da vas v dobri luči vidijo le nadrejeni, temveč je še kako pomembno, da vas kot sposobnega človeka vidijo tudi vaši sodelavci. Delajte v dobro ekipe, v dobro celotne organizacije, uporabljajte množino – mi smo ustvarili in ne ednine – jaz sem ustvaril.

Pomanjkljive komunikacijske veščine

Za osebo na vodilnem položaju je pomembno, da ima razvite komunikacijske sposobnosti, se pravi, da boste morali delati ravno na tistih kompetencah oz. detajlih, na katerih doslej nikoli niste delali. Samo pomislite – če ste do zdaj vodili svoj oddelek in imeli pod seboj peščico ljudi, bo ob napredovanju tudi število podrejenih večje. Ste pripravljeni na javno nastopanje, pravilno izražanje (tako pisno kot ustno), zadajanje nalog?

Fotografija na nizkem nivoju

Pred napredovanjem je čas, da si temeljito uredite tudi digitalno podobo – kakšna je vaša fotografija na spletni strani podjetja? Kakšno profilno sliko imate na socialnih omrežjih? Na vse je potrebno misliti. Naročite se na profesionalno fotografiranje v najboljši poslovni obleki, izberite nevtralno ozadje, ženske naj si uredijo pričesko in se naličijo, moški naj se ostrižejo. Osebna znamka je ključna pri zagotavljanju avtoritete pri drugih.

Svoje družine ne pripravljate na spremembe

Verjamemo, da ste se dodobra pripravili na napredovanje, prav tako pa ste tudi že pozorni na vaše pojavljanje na socialnih omrežjih. Kaj pa vaša družina? Kako ste pripravili ženo in otroke? Ni pravično, a zavedati se morate, da bodo z vašim napredovanjem na udaru tudi vaša soproga in otroci (seveda je vse odvisno od velikosti organizacije), zato poskrbite, da se tudi oni uredijo in na socialnih omrežjih izražajo osebo, ki je v sorodu z direktorjem.

Ne vključujete se v pomembne skupine

Z napredovanjem vsekakor poskrbite za povišico in pridobite kar nekaj bonitet. A vsa priznanja in nagrade se »delijo« v pričakovanju, da boste nekaj vrnili nazaj v skupnost. Z vašimi na novo razvitimi komunikacijskimi sposobnostmi boste širili svojo mrežo poznanstev in poskrbeli za nenehno mreženje, s katerim boste spoznali kar nekaj vodilnih v drugih organizacijah. Povežite se in naredite nekaj dobrega za skupnost. Pomislite, kaj je vaša strast in kaj skupnost potrebuje ter nekaj vašega časa in denarja vložite v to. Ljudje vam bodo hvaležni, vi pa si boste pridobili še več spoštovanja.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com