Topjob
Oglasno sporočilo

Visokotehnološki kader in njegova preobrazba

Strojni inženirji so študirali in znanje pridobivali z namenom, da s svojimi izkušnjami in spretnostmi nudijo nasvete ter podporo pri izdelavi in uporabi produktov, ki zahtevajo določen nivo poznavanja. Asistirajo in pomagajo kolegom pri težavah ter stremijo k novim naročnikom in strankam, s katerimi bi lahko sodelovali. Kako točno izgleda delo visokotehnoloških kadrov in kako se spreminja z razvojem tehnologije? Je kader obsojen na propad ali ste mnenja, da brez osebne note v poslu preprosto ne gre?
Avtor
06.11.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Kako zamenjava ni možna?

Inženirji tako na nek način na dolgi rok skrbijo za dobre odnose z naročniki. So vmesni člen med delavci in strankami, ki zahtevajo svoje, njegova naloga pa je, da zaposleni dosežejo želene rezultate. So odgovorni za celoten proces in so tukaj, če stranka potrebuje nasvet ali tava v temi, ker zaradi nepoznavanja področja ne ve, kako dalje ali pa bi mogoče pričakovala nemogoče. Zato se postavlja vprašanje – ali obstaja in kolikšna je verjetnost, da bo razvoj tehnologije uničil visokotehnološki kader? Za koliko so vrednejši medosebni odnosi in človeški pristop od varčevanja in hitrejšega opravljanja dela s pomočjo tehnologijo?

Seveda, popolnoma jasno je, da bo avtomatizacija sčasoma zamenjala zaposlene na skoraj vseh področjih. Mogoče celo prehitro. Tako hitro, da se z razvojem tehnologije nova delovna mesta sploh ne bodo mogla odpirati, saj se jih bo že a priori zaprlo. Pa vendar se nam mogoče zdi, da bo človek vedno tisti, ki bo moral biti korak pred tehnologijo, če jo bo želel upravljati in razvijati.

Do kam vodi tehnologija?

Prihodnost visokotehnološkega kadra se kroji v Silicijevi dolini, kjer je največja gostota tehnoloških inovativnih podjetij na svetu. Od tam se po celem svetu širi misel, da je tehnologija ključna za naša življenja, in mi jo sprejmemo z odprtimi rokami, saj nam je do zdaj olajšala prav vse vsakodnevne dejavnosti. Kako pa se skozi ves ta čas spreminja delo tehnološkega inženirja?

1. ADIJO, OSEMURNI DELOVNIK

Če se za en dan odpravite na ogled visokotehnoloških podjetij, boste opazili ogromno spremembo stanja od tistega izpred desetih let. Podjetja so narejena tako, da se zaposleni v njem počuti kot doma, zato so zapolnjena z brezplačno hrano, masažno sobo, fitnesom … Njihov moto je po navadi: »Trdo delaj, uživaj, piši zgodovino.« Takšna podjetja so po navadi sanjska za kandidate, ki jih takšno delo veseli.

Visokotehnološka podjetja so zabrisala mejo med službo in prostim časom ter igro, saj se med delovnikom oboje združi. Zaposleni posledično občutijo večjo pripadnost podjetju, kar spodbuja k kreativnemu in divergentnemu mišljenju, ki doprinese le pozitivno k razvoju stroke.

2. HITRA MENJAVA SLUŽB

V časih, ko so delali še naši dedki in babice, je zaposlitev v velikem, tehnološko uspešnem podjetju pomenila stabilnost, socialno varnost in dober zaslužek. Sčasoma se je stanje spremenilo. Trg dela se razvija, konkurenca se neprestano veča, nove ideje padajo neprestano, vedno znova se postavljajo višje letvice, do koder morajo segati sposobnosti zaposlenih … Komur uspe, je zmagovalec. Je pa tudi veliko tistih, ki se v poplavi dela in pod bremenom pritiska zrušijo.

Ljudje, ki so znani kot visoko usposobljen tehnološki kader, radi tvegajo, in zaradi tega, ker je od tveganja odvisno tudi preživljanje družine ter odplačevanje stanovanjskega kredita, se tega ne poslužujejo odrasli zaposleni z dolgoletnimi izkušnjami, temveč mladi, ki nimajo kaj izgubiti. Starejši visoko izobražen kader kmalu postane nekonkurenčen mladim in posledično v zaostanku.

3. ŠE VEDNO VEČINOMA MOŠKI

Ne glede na to, da smo ženske že dosegle svojo veljavo v družbi, se na visokotehnološkem področju še vedno dogaja, da so v podjetjih zaposleni večinoma moški. Zakaj je temu tako, presodite sami, je pa smiselno dodati, da je mlad kader, poln elana, zagona in želje po tveganju, tukaj zato, da spremeni nastalo situacijo.

Mu bo uspelo?

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com