Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše
Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Toliko državne koronapomoči je bilo izplačane do prejšnjega tedna
Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa
Oglasno sporočilo

Kako pripraviti učinkovit življenjepis?

Čas branja: 2 min
02.10.2016  23:59
Kako napisati učinkovit življenjepis? Kako ga prilagoditi zaposlitvenemu oglasu, da vas bo kadrovik opazil? Z nekaj napotki pripravite primeren življenjepis in ga prinesite na 14. Karierni sejem MojeDelo.com, ki bo v sredo, 5. oktobra 2016, v Cankarjevem domu ter si odprite nova vrata do zaposlitvenih priložnosti.
Kako pripraviti učinkovit življenjepis?

Vrste življenjepisov

Poznamo nekaj standardnih oblik življenjepisov med katerimi ima vsaka svoje prednosti in pomanjkljivosti. Najpogosteje uporabljena  med njimi je Europass oblika, sledita pa mu kronološka in funkcijska. Različni delodajalci zahtevajo različne življenjepise, vsekakor pa je najbolj primerna kombinacija vseh zgoraj naštetih oblik. Takemu življenjepisu rečemo hibridni življenjepis in ga najlažje prilagodimo različnim delodajalcem. Več o njem si preberite tukaj.

Katere rubrike mora vsebovati vsak življenjepis?

Ne glede na to, katero obliko življenjepisa ste izbrali za vam najbolj primerno pa, v primeru, da želite priti do zaposlitvenega razgovora, določenih informacij ne smete izpustiti.

  • Naslov življenjepisa

Življenjepis je prodajno pismo kandidata in zato mora biti veliko bolj marketinško usmerjen kot si marsikateri kandidat misli. Prodajno noto je potrebno obdržati skozi celoten življenjepis, prvi vtis pa vedno ustvarimo z naslovom. Zato naj bo ta udare in izviren. V nekaj besedah izpostavite vaše glavne lastnosti.

  • Osebni in kontaktni podatki

V tem delu naj bodo navedene samo nujno potrebni podatki za vzpostavljanje stika, in sicer ime in priimek, naslov, vaša telefonska številka in elektronski naslov. Zaželena pa je tudi pozitivno naravnana in poslovna slika, ki ustvari bolj oseben vtis na kadrovika.

  • Kratek povzetek o vas

Prva tretjina je lahko odločilna. Zato se že na začetku predstavite in povzamite vaše cilje. Izpostavite relevantne pretekle izkušnje in poudariti vaša znanja in veščine. Za najboljši učinek ta del vsakič prilagodite zaposlitvenemu oglasu, na katerega se prijavljate. Tu naj vam pomagajo izrazi iz oglasa, ki jih ponovite v vaši osebni predstavitvi. Tako hitro in učinkovito preoblikujete vašo osebno predstavitev.

  • Želeno delovno mesto

Ta odstavek je idealna priložnost, da delodajalcu pojasnite, zakaj si pravzaprav želite delati v njihovem podjetju. Delovno mesto, ki ga podjetje razpisuje naj bo predstavljeno kot vaše ciljno delovno mesto.

  • Delovne izkušnje

Vsekakor zelo pomemben del, predvsem za kandidate z bogato delovno zgodovino, so delovne izkušnje. Navajamo jih od zadnje delovne izkušnje nazaj (2016, 2015 …) v kronološkem življenjepisu oziroma od bolj relevantnih do manj relevantnih v funkcijskem življenjepisu. Tu velja upoštevati pravilo, manj je več. Pri vsakem zaposlitvenem oglasu se osredotočite na najbolj relevantne izkušanje za razpisano delovno mesto ter jih na kratko opišite v alinejah. Na koncu vsake delovne izkušnje zapišite tudi vaše uspehe na delovnem mestu (številčno ali opisno ovrednotite vaše dosežke).

  • Formalna izobrazba

Formalno pridobljeno izobrazbo, tako kot izkušnje, navajamo od zadnje izobrazbe nazaj. Večinoma pa je dovolj že, če navedete samo zadnjo stopnjo zaključene izobrazbe.

  • Neformalna izobrazba

Podobno kot pri formalni izobrazbi je tudi tu potrebno narediti selekcijo vaših znanj in veščin. Omenite predvsem tista znanja in certifikate, ki vas lahko postavijo pred ostale kandidate, ki se bodo prijavljali na isto delovno mesto. Ne relevantne veščine pa raje izpustite.

  • Jeziki

Pri jezikih je zelo uporaben Evropski referenčni okvir, ker omogoča natančno oceno stopnje znanja posameznega jezika. Zaželen je tudi zato, ker loči med pisnim in govornim znanjem ter razumevanjem jezika. Tako lahko delodajalec presodi ali posedujete tisto znanje, ki ga boste na delovnem mestu najbolj potrebovali.

  • Hobiji

Pod hobije navedite vse projekte, s katerimi se ukvarjate v prostem času, če so le relevantni za razpisano delovno mesto. Preostale hobije omenite samo, če mislite, da vas bodo prikazali kot delovne in zaposlene posameznike polne entuziazma.

S pomočjo zgornjih nasvetov pripravite življenjepis in ga preizkusite na Kariernem sejmu MojeDelo.com. Delodajalci morda iščejo ravno vas.

Maja Mišić, MojeDelo.com

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše