Topjob
Oglasno sporočilo

5 sprememb v delovnem okolju, zaradi katerih boste boljši

Ura je 14.00 in vaše misli so odšle drugam. Vaši prsti krožijo po tipkovnici in se neprestano motijo. Ne poznate razloga, da ste takšni, veste pa, da ste zaspani, utrujeni in popolnoma neefektivni. Ko smo nenaspani, naši možgani ne delujejo tako, kot bi morali, vedno pa sklepamo, da se nam to dogaja, ker smo preveč pojedli ali preprosto premalo spali. Res je, oboje je lahko pravilno, a obstaja možnost, da je za takšno stanje krivo tudi zunanje delovno okolje.
Avtor
10.09.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Ko ste v vlogi zaposlenega, lahko le sprejmete okoliščine, ki so vam bile dane, ko ste sprejeli to delo, če pa ste v vlogi nadrejenega, pa imate možnosti, da se osredotočite nanje in jih poskušate spremeniti tam, kjer je to mogoče. Ne glede na to, na kateri strani ste, morate vedeti, katere spremembe vplivajo na to, da funkcionirate bolje in da vedno daste vse od sebe.

1. Prava temperatura

Ko je govora o temperaturi, so zaposleni najboljši takrat, ko jim je udobno. Žal je beseda udobno relativna in za vsakega pomeni nekaj drugega – za nekatere so idealne temperature 20 stopinj, za druge 28. Kaj pa menijo znanstveniki? Študija na Univerzi Cornell iz leta 2004 je pokazala, da so zaposleni najbolj produktivni takrat, ko je v ozračju od 22 do 25 stopinj Celzija – takrat zaposleni delajo manj tiskarskih napak, njihov output pa se poveča za 150 odstotkov.

2. Idealna svetloba

Dolgo je veljalo, da je fluorescentno umetna bela svetloba idealna za pisarniški ambient. Pa vendar so študije raziskovale razliko med učinki ljudi, ki delajo v naravni svetlobi in tistimi, ki delajo pod umetno svetlobo. Ugotovili so večji odstotek zaspanih zaposlenih pri tisti skupini, ki so neprestano delali pod umetno lučjo. Umetna svetloba namreč zmoti naš bioritem tako, da nismo sinhronizirani s soncem. Z večanjem naravne svetlobe se veča tudi produktivnost zaposlenih, z večanjem deleža umetne svetlobe pa se večajo minute, ki si jih morajo zaposleni vzeti, da gredo na svež zrak in da »okusijo« pravo barvo dneva.

3. Zmanjšanje hrupa

V današnjih modernih open office prostorih je lahko za marsikoga moteč hrup, ki prihaja iz vseh strani. Znanstveniki so tudi pokazali, da se veča elan in zagnanost pri ljudeh, ki niso izpostavljeni tolikšnemu hrupu, tisti, ki pa so redno delali v okolju, kjer je prevladoval hrup, pa so občutili stres, ki je nastal zaradi težavah pri koncentraciji. Pisarniški hrup lahko vodi v negativna čustva, nezmožnost koncentracije pa tudi v zdravstvene težave pri ljudeh, ki so bili dolgoročno izpostavljeni takšnim zvokom.

Če ste zaposleni v podjetju, kjer vas moti hrup, so za vas dobra ideja čepki za ušesa, sprostite pa se lahko tudi s tiho glasbo, predvsem tisto, ki vam ni znana in vam ne krade zbranosti. Delodajalci lahko v primeru, da želijo zmanjšati izpostavljenost neprimernim zvokom, za zaposlene ustvarijo tihi prostor, kamor se lahko umaknejo, ko bodo potrebovali tišino in minuto zbranosti.

4. Udobje in varnost

Ko je zaposlenemu udobno in se počuti varnega, je tudi bolj produktiven, srečnejši in boljše volje. Ko je pohištvo, kot so stoli in mize, zadosti visoko in kvalitetno, da lahko zaposleni sedi vzravnano in z nogami trdno na tleh, je njegov »izkupiček« boljši od tistega, ki nima primernega pisarniškega pohištva.

5. Barvna terapija

Mnogi teoretiki menijo, da ima barva velik vpliv na občutenje zaposlenega. Vse je pomembno – barva stene, tal, pohištva itd. Zato bodite pozorni tudi doma, ko boste preurejali prostore, hkrati pa lahko svetujete delodajalcu, katere barve so primerne za prijetno delovno okolje:

  • RUMENA: stimulirajoča, svetla, udobna barva.
  • RDEČA: agresivna, goreča barva, ki vzbuja pozornost.
  • BELA: odprta, nevtralna, sterilna barva.

Ko imate te podatke v glavi, vam je morda nervozno vzdušje v primeru rdeče barve na stenah popolnoma logično. V veliko pisarnah prevladuje siva nevtralna barva, ki pa ne povečuje produktivnosti. Dobra izbira je tako pastelno rumena barva, še posebej za sejne sobe, kjer potekajo nevihte možganov. Svetla, mirna zelena barva je pametna ideja za barvo prostora, kjer se odvijajo pogosti sestanki. V primeru, da celotna sprememba barve sten ni mogoča, je dovolj, da je v pisarnah dodan kanček omenjenih odtenkov, ki že zadostujejo za pozitiven učinek.

Majhne spremembe lahko drastično povečajo delovanje naših možganov, kar dokazuje psihologija uma, ki se osredotoča na pet čutil človeka in na njihovo povezovanje. Poskusite s spremembami doma, potem pa »povejte naprej«.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com