Topjob
Oglasno sporočilo

Moja mama dela od doma, pa tvoja?

Ena izmed pomembnih odločitev, s katero se srečuje večina žensk po rojstvu otroka, je: ali ostati doma z otroci, ali oditi nazaj v službo. Če se vrne na delovno mesto, kjer je bila prej (ali najde drugo zaposlitev), bo prvih nekaj mesecev kar težkih, saj bo z manj kot eno leto starim nadobudnežem grobo pretrgana vez, hkrati pa bo morala poskrbeti tudi za primerno varstvo (vpis v vrtec ali najem varuške). Če ostane doma, bo celotno gospodinjstvo ob velik del dohodka, prav tako pa bo izgubila izzive, s katerimi se človek spoprijema na delovnem mestu. Katera pot je torej prava? Ali obstaja še tretja?
Avtor
17.07.2016 23:59
Čas branja: 3 min

Obstaja. Nekatere ženske sklenejo kompromis: delajo od doma. Nova možnost pa ponuja številne nove izzive in tudi veselje. V tujini so to poimenovali kar WAHM (Working At Home Mom).

Nekatere se odločijo, da lahko svojo skrb za lastnega otroka razširijo in postanejo tudi varuške za druge otroke. Prvi korak, da postanete mama, ki dela od doma, je, da najdete primerno idejo. Nekatere ženske izkoristijo svoje sposobnosti in kariero in postanejo svetovalke, druge najdejo povsem novo sfero dela. Nekatere razvijejo svoje sposobnosti in delajo kot freelancerji, pišejo članke ali kaj oblikujejo. Podjetniške mame lahko začnejo nov posel kar doma. Da boste uspešne, morate odkriti, katero področje vam je najljubše in bi ga lahko s svojimi veščinami in izkušnjami dobro pokrile.

Prvi izziv: ugotoviti morate, ali je delo od doma za vas primerno. Na spletu lahko najdete številne spletne strani, kjer ponujajo ideje, kaj lahko počnete od doma.

Ko boste enkrat našle tržno nišo, se bodo pojavili novi izzivi. Delo do doma žensko prikrajša za vse ugodnosti, ki jih delo v pisarni ima. To so razmerja med sodelavci, mreženje in krog sodelavcev, ki te spodbuja. Poleg tega pa delo od doma prinaša tudi druge skrbi: tvegano poslovanje, plačevanje davkov, zavarovanje, pravna področja, ki jih ne poznate,... vse te obveznosti pa lahko od vas zahtevajo delo 24 ur na dan.

Predstavljamo vam le nekaj možnih poklicev, ki jih lahko opravljate od doma:

  • lektoriranje,
  • prevajanje,
  • oblikovanje spletnih strani,
  • pripravljanje tekstov za spletne strani,
  • pisanje člankov z različnimo tematiko,
  • kmetovanje,
  • izdelovanje unikatnih izdelkov, nakita,...
  • poslovno svetovanje,...

Izpoved ene izmed mam

»Dobila sem priložnost, da sem opustila delo med deveto in peto uro in postala mama, ki dela doma. Tega sem se iskreno veselila. Ostala sem doma, s svojima dvema hčerama, starima 7 in 4 leta. Nič več prepričevanja vsako jutro o vstajanju in hitenja skozi vrata. Včasih smo z zajtrkom nakomajda na polovici grla hitele v avto, da smo bile pravočasno v vrtcu in v službi. Končno se mi je ponudila priložnost za čas, ki ga nikoli nisem imela: za pospravljanje, za igro, za pravočasno kuhano večerjo. Priložnost, da bomo srečna družina. Bila sem pripravljena na avanturo: delo od doma. Vedela sem, da bo ta priložnost za delo do doma spremenila svet na bolje.

Potem pa šok. Kaj hitro sem ugotovila, čemu se reče »čas«. Še predno sem se zavedla, sem bila z vsemi svojimi obveznostmi v zaostanku. Morala sem se organizirati: svoj dan, svoj teden. Mislila sem, da bom imela ves čas na razpolago, za vse aktivnosti, ki so mi padle na misel, za vse, česar prej nisem imela časa, ko sem bila zaposlena. Šele potem sem se zavedla, da delo od doma ne pomeni, da lahko počneš vse. Še posebej, če tega prej ne organiziraš.

Pred nekaj leti sem obiskovala tečaj uspešnega obvladovanja časa, kar mi je zelo koristilo. Nisem se zavedala, da bom uporabila toliko znanja ravno iz tega tečaja. Toplo priporočam kakšnega podobnega, še posebej, če se boste odločile za delo doma. Poseben pripomoček, ki ga prav tako priporočam pa je kakšen planer, urnik, ki je dovolj majhen, da ga lahko pospravite v torbico in hkrati ima dovolj razčlenjene dneve, da lahko vanj beležite obveznosti, tudi na pol ure natančno.

Red mora biti, zato jaz vsako nedeljo pogledam en teden naprej, kaj me čaka. Najprej razporedim vse fiksne obveznosti, to pomeni tudi vožnjo otrok v šolo, vrtec, glasbeno šolo, na tenis,... planirane sestanke, čas za igro z otroci in rekreacijo. Potem dodam čas za telefoniranje, internet, odgovarjanje na elektronsko pošto itd., in seveda delo, zaradi katerega sem plačana. Pisanje člankov.

Kar ostane prostega časa v urniku, vanj potisnem še čiščenje hiše, gospodinjska dela, odhod na banko in pošto, obisk računovodkinje itd.

Če ne boste organizirane, verjemite, ne boste uspele opraviti vsega. Planer lahko pomaga urediti poslovno in zasebno življenje, da teče bolj gladko. Samo tako boste vsi imeli »dobiček«.«

Odločitev je vaša

Delo od doma ni mačji kašelj, kot si to večina predstavlja. Nihče vas ne bo silil, da boste opravili delo, nihče vam ne bo pridigal, kdaj morate delati,... zato morate biti sami sebi dobra organizatorka. Premislite, pretehtajte in se odločite tako, da bo vam in vaši družini najbolj ustrezalo. Ne glede na to, kako se odločite, vam želimo veliko uspeha.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com