Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše
Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Toliko državne koronapomoči je bilo izplačane do prejšnjega tedna
Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

Katastrofa - vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Čas branja: 2 min
28.06.2016  12:56
Še posebej mladi Slovenci so precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD
Katastrofa - vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenci so se po pismenosti, računanju in sposobnosti reševanja problemov uvrstili pod povprečje OECD - prehiteli so nas tudi Čehi in Slovaki, slabši od nas v Evropi so le Španci, Grki, Italijani in Turki.

Najbolje so se odrezali Japonci in skandinavske države - Finci, Švedi, Norvežani, pa tudi Nizozemci.

Vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Slovence so testirali v letu 2014, sodelovalo je 5.331 odraslih, starih od 16 do 65 let. Najvišjo stopnjo pismenosti - ko je posameznik sposoben združevati, pojasniti podatke iz zahtevnih ali daljših besedil - je doseglo 5,6 odstotka Slovencev - povprečje OECD držav pa znaša 10,6 odstotka.

Prvo stopnjo pismenosti - znajo prebrati kratka besedila in v njih poiskati določeno informacijo - je dosegla četrtina sodelujočih. Povprečje držav pri prvi stopnji je doseglo 18,9 odstotka sodelujočih.

Se je pa pismenost v zadnjih dveh desetletjih precej izboljšala, pravijo na OECD.

Dobra četrtina Slovencev zna računati samo osnovne operacije

Pri računanju smo celo prehiteli Poljake, Francoze in Američane. Slovaki so bili sedmi, Čehi pa deveti.

Posameznikov, ki so razumeli matematične podatke, bodisi so bili zapleteni, abstraktni ali pa so se nahajali v nepoznanem kontekstu, je bilo 8,6 odstotka. Povprečje OECD je sicer 11,3 odstotka.

Prvo stopnjo znanja računanja oziroma osnovne matematične postopke obvlada dobra četrtina Slovencev. Povprečje OECD držav je sicer 22,7 odstotka.

Le štirje odstotki obvladajo reševanje problemov

Blesteli nismo niti pri sposobnosti reševanja problemov. Takih, ki znajo rešiti naloge z različnimi računalniškimi aplikacijami in velikim številom korakov, je bilo le 3,7 odstotka. OECD povprečje je 5,8 odstotka.

Na tem področju so se najbolj izkazali Novozelandci, Švedi in Finci. Nemci so bili deseti, Čehi 14., Slovaki pa tik pred Slovenci, 22.

Mladi Slovenci precej slabši od sovrstnikov v drugih državah

V Sloveniji je tudi nadpovprečno velika razlika v znanju med posamezniki, kar je odvisno od starosti, izobrazbe in socialnega okolja, iz katerega izhajajo. Kar je zaskrbljujoče je, da so mladi Slovenci, stari od 25 do 34 let, precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD, predvsem na področju pismenosti, medtem ko jim pri računanju še nekako sledijo. So se pa bolje odrezali mladi, ki so otroci visoko izobraženih staršev.

Funkcionalno pismeni s skoraj dvakrat večjo plačo kot komaj pismeni

Večina slovenskih delavcev po izkušnjah ustreza delovnemu mestu, ki ga imajo. Približno desetina Slovencev po oceni OECD ima več znanj in izkušenj kot od njega zahteva delovno mesto, dva odstotka pa manj.

Več znanja in izkušenj pomeni tudi v Sloveniji večjo plačo. Tako ima funkcionalno dobro pismen Slovenec skoraj dvakrat večjo plačo kot tisti, ki dosega le prvo raven pismenosti.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše