Letos bruto plače zrasle za 3,6 odstotka, najbolj v rudarstvu in financah Letos bruto plače zrasle za 3,6 odstotka, najbolj v rudarstvu in financah Najvišjo povprečno bruto plačo so letos izplačali v finančnih in zavarovalniških dejavnostih ter energetiki (2.473 evrov), najnižjo pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, kamor se uvrščajo tudi kadrovske agencije (1.122 evrov), in gostinstvu (1.152 evrov)
9 možnosti, kako lahko plačate zunanjemu sodelavcu in koliko vas to stane 9 možnosti, kako lahko plačate zunanjemu sodelavcu in koliko vas to stane Najdražja je podjemna pogodba, najugodnejši so študenti in espeji, a pazite, da gre za občasno delo
Želijo vaši zaposleni delati doma? Tako pravilno uredite delo na daljavo Želijo vaši zaposleni delati doma? Tako pravilno uredite delo na daljavo Treba bo pripraviti pravilnik, spremeniti pogodbe o zaposlitvi, izdelati izjave varnosti z oceno tveganja, obvestiti inšpektorat ...

Katastrofa - vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Čas branja: 2 min
28.06.2016  12:56
Še posebej mladi Slovenci so precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD
Katastrofa - vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Slovenci so se po pismenosti, računanju in sposobnosti reševanja problemov uvrstili pod povprečje OECD - prehiteli so nas tudi Čehi in Slovaki, slabši od nas v Evropi so le Španci, Grki, Italijani in Turki.

Najbolje so se odrezali Japonci in skandinavske države - Finci, Švedi, Norvežani, pa tudi Nizozemci.

Vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Slovence so testirali v letu 2014, sodelovalo je 5.331 odraslih, starih od 16 do 65 let. Najvišjo stopnjo pismenosti - ko je posameznik sposoben združevati, pojasniti podatke iz zahtevnih ali daljših besedil - je doseglo 5,6 odstotka Slovencev - povprečje OECD držav pa znaša 10,6 odstotka.

Prvo stopnjo pismenosti - znajo prebrati kratka besedila in v njih poiskati določeno informacijo - je dosegla četrtina sodelujočih. Povprečje držav pri prvi stopnji je doseglo 18,9 odstotka sodelujočih.

Se je pa pismenost v zadnjih dveh desetletjih precej izboljšala, pravijo na OECD.

Dobra četrtina Slovencev zna računati samo osnovne operacije

Pri računanju smo celo prehiteli Poljake, Francoze in Američane. Slovaki so bili sedmi, Čehi pa deveti.

Posameznikov, ki so razumeli matematične podatke, bodisi so bili zapleteni, abstraktni ali pa so se nahajali v nepoznanem kontekstu, je bilo 8,6 odstotka. Povprečje OECD je sicer 11,3 odstotka.

Prvo stopnjo znanja računanja oziroma osnovne matematične postopke obvlada dobra četrtina Slovencev. Povprečje OECD držav je sicer 22,7 odstotka.

Le štirje odstotki obvladajo reševanje problemov

Blesteli nismo niti pri sposobnosti reševanja problemov. Takih, ki znajo rešiti naloge z različnimi računalniškimi aplikacijami in velikim številom korakov, je bilo le 3,7 odstotka. OECD povprečje je 5,8 odstotka.

Na tem področju so se najbolj izkazali Novozelandci, Švedi in Finci. Nemci so bili deseti, Čehi 14., Slovaki pa tik pred Slovenci, 22.

Mladi Slovenci precej slabši od sovrstnikov v drugih državah

V Sloveniji je tudi nadpovprečno velika razlika v znanju med posamezniki, kar je odvisno od starosti, izobrazbe in socialnega okolja, iz katerega izhajajo. Kar je zaskrbljujoče je, da so mladi Slovenci, stari od 25 do 34 let, precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD, predvsem na področju pismenosti, medtem ko jim pri računanju še nekako sledijo. So se pa bolje odrezali mladi, ki so otroci visoko izobraženih staršev.

Funkcionalno pismeni s skoraj dvakrat večjo plačo kot komaj pismeni

Večina slovenskih delavcev po izkušnjah ustreza delovnemu mestu, ki ga imajo. Približno desetina Slovencev po oceni OECD ima več znanj in izkušenj kot od njega zahteva delovno mesto, dva odstotka pa manj.

Več znanja in izkušenj pomeni tudi v Sloveniji večjo plačo. Tako ima funkcionalno dobro pismen Slovenec skoraj dvakrat večjo plačo kot tisti, ki dosega le prvo raven pismenosti.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delavci
Delavci OECD: Diploma v žepu Slovencu še vedno prinese precej večjo plačo 3

Skoraj tretjina odraslih aktivnih Slovencev ima dokončano visokošolsko izobrazbo, v povprečju zaslužijo 72 odstotkov več kot...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Rusi bodo prihodnje leto več trošili, prebudila naj bi se tudi gospodarska rast

Po napovedih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) se bo brezposel­nost v Rusiji še nekaj časa dvigala, gospodarsko...

TOP JOB
Delavci
Delavci V krizi plače najbolj zrasle Poljakom, najbolj upadle Britancem in Grkom 7

Slovenija se na lestvici sicer uvršča v zlato sredino, plače so od leta 2007 zrasle za 7,2 odstotka, a najbolj predvsem na račun rasti...

FINANCE
Članki
Članki Kako smo Slovenci postali švabske gospodinje 16

Zaposlenost in plače rastejo, prejemki gospodinjstev prav tako, Slovenci pa kljub rekordno nizkim obrestnim meram prihranke kopičimo na...

STARTAJ
Novice
Novice Je Slovenija prijazna za podjetnike? Redki pravijo, da je. 2

Slovenci podjetništvo v veliki večini sicer dojemamo kot pozitivno

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci V Sloveniji več visokošolsko izobraženih, manjša razlika v plačah, a višji davki 6

Smo pa na vrhu držav OECD po deležu študentov, vpisanih na družboslovne vede

FINANCE
Boste odprli račun v Avstriji? Ta bo davkariji razkrit prihodnje leto! 13

Avstrija bo za zdaj razkrivala le podatke o računih, odprtih od 1. oktobra do konca leta; kdaj bodo države OECD domači davkariji začele...