28.06.2016  12:56
Še posebej mladi Slovenci so precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD
Katastrofa - vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Slovenci so se po pismenosti, računanju in sposobnosti reševanja problemov uvrstili pod povprečje OECD - prehiteli so nas tudi Čehi in Slovaki, slabši od nas v Evropi so le Španci, Grki, Italijani in Turki.

Najbolje so se odrezali Japonci in skandinavske države - Finci, Švedi, Norvežani, pa tudi Nizozemci.

Vsak četrti prebivalec Slovenije funkcionalno skoraj nepismen

Slovence so testirali v letu 2014, sodelovalo je 5.331 odraslih, starih od 16 do 65 let. Najvišjo stopnjo pismenosti - ko je posameznik sposoben združevati, pojasniti podatke iz zahtevnih ali daljših besedil - je doseglo 5,6 odstotka Slovencev - povprečje OECD držav pa znaša 10,6 odstotka.

Prvo stopnjo pismenosti - znajo prebrati kratka besedila in v njih poiskati določeno informacijo - je dosegla četrtina sodelujočih. Povprečje držav pri prvi stopnji je doseglo 18,9 odstotka sodelujočih.

Se je pa pismenost v zadnjih dveh desetletjih precej izboljšala, pravijo na OECD.

Dobra četrtina Slovencev zna računati samo osnovne operacije

Pri računanju smo celo prehiteli Poljake, Francoze in Američane. Slovaki so bili sedmi, Čehi pa deveti.

Posameznikov, ki so razumeli matematične podatke, bodisi so bili zapleteni, abstraktni ali pa so se nahajali v nepoznanem kontekstu, je bilo 8,6 odstotka. Povprečje OECD je sicer 11,3 odstotka.

Prvo stopnjo znanja računanja oziroma osnovne matematične postopke obvlada dobra četrtina Slovencev. Povprečje OECD držav je sicer 22,7 odstotka.

Le štirje odstotki obvladajo reševanje problemov

Blesteli nismo niti pri sposobnosti reševanja problemov. Takih, ki znajo rešiti naloge z različnimi računalniškimi aplikacijami in velikim številom korakov, je bilo le 3,7 odstotka. OECD povprečje je 5,8 odstotka.

Na tem področju so se najbolj izkazali Novozelandci, Švedi in Finci. Nemci so bili deseti, Čehi 14., Slovaki pa tik pred Slovenci, 22.

Mladi Slovenci precej slabši od sovrstnikov v drugih državah

V Sloveniji je tudi nadpovprečno velika razlika v znanju med posamezniki, kar je odvisno od starosti, izobrazbe in socialnega okolja, iz katerega izhajajo. Kar je zaskrbljujoče je, da so mladi Slovenci, stari od 25 do 34 let, precej slabši od sovrstnikov v drugih državah OECD, predvsem na področju pismenosti, medtem ko jim pri računanju še nekako sledijo. So se pa bolje odrezali mladi, ki so otroci visoko izobraženih staršev.

Funkcionalno pismeni s skoraj dvakrat večjo plačo kot komaj pismeni

Večina slovenskih delavcev po izkušnjah ustreza delovnemu mestu, ki ga imajo. Približno desetina Slovencev po oceni OECD ima več znanj in izkušenj kot od njega zahteva delovno mesto, dva odstotka pa manj.

Več znanja in izkušenj pomeni tudi v Sloveniji večjo plačo. Tako ima funkcionalno dobro pismen Slovenec skoraj dvakrat večjo plačo kot tisti, ki dosega le prvo raven pismenosti.

Oznake:   radar Radar: Dostava obvestila ob objavi članka, ki vsebuje oznako.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki V živo: 69 mladih meri znanje iz finančne pismenosti

Ravno se je zaključil pisni del tekmovanja na državnem tekmovanju iz finančne pismenosti, zmagovalci bodo znani ob 14. uri

IZVOZNIKI
Rusija
Rusija Rusi bodo prihodnje leto več trošili, prebudila naj bi se tudi gospodarska rast

Po napovedih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) se bo brezposel­nost v Rusiji še nekaj časa dvigala, gospodarsko...

MLADI
Učitelji
Učitelji (Video) Profesorica krožka Mladi in denar prejela nagrado za inovativnost!

Da je finančna pismenost med mladimi pomembna in potrebna, so opazili tudi na Gospodarski zbornici Slovenije, natančneje Območni...

MLADI
Mladi
Mladi Erazem in Nino prva v znanju iz osebnih financ

Na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti mladih se je spopadlo 64 učencev in dijakov iz 23 šol.

STARTAJ
Novice
Novice Je Slovenija prijazna za podjetnike? Redki pravijo, da je. 2

Slovenci podjetništvo v veliki večini sicer dojemamo kot pozitivno

MLADI
Mladi
Mladi Erazem in Nino najmočnejša v znanju iz osebnih financ

Na drugem državnem tekmovanju iz finančne pismenosti mladih, ki je potekalo včeraj na ljubljanski ekonomski fakulteti, se je spopadlo 64...

FINANCE
Članki
Članki Kitajska - od svetovne tovarne do tehnološke velesile

Telekomunikacijski velikan Huawei je letos maja v ZDA in na Kitajskem tožil Samsung zaradi kraje intelektualne lastnine, kar je bilo pred...