Topjob
Oglasno sporočilo

Kako si organizirati delo na dopustu

Nič novega ni, da je med nami veliko ljudi, ki se moramo s službo ubadati tudi v času dopusta. Takšna je narava našega dela in na to smo se morali navaditi. Ne govorimo o tem, da moramo na morju 8 ur preživeti pred računalnikom, temveč o tistih nujnih stvareh, ki ne morejo počakati na naš prihod. Kako se organizirati in kako poskrbeti, da se dopust ne spremeni v tipično službeno okolje?
Avtor
26.06.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Mnogi nam svetujejo »Sprosti se, pozabi na vse, izklopi telefon in odmisli skrbi!« a je včasih to tako težko, še posebej, če smo v podjetju za določeno področje zaposleni le mi, ali je podjetje celo naše in brez nas ne gre... Da pa bo dopust, kljub občasnemu delu, dopust v pravem pomenu besede, si preberite, kako si morate organizirati čas, da ne boste trpeli niti vi niti vaši najbližji.

1. Če ni nujno, ne delajte.

To je prvo pravilo, ki si ga morate zapomniti. Je preprosto in govori predvsem o tem, da se znate odklopiti, če veste, da vas ne nujno potrebujete. Eno je, da vas preprosto zanima, kaj se v službi dogaja, in pokličete sodelavce ali pregledate e-maile, drugo pa je, da brez vas ne morejo. V prvem primeru se brez slabe vesti odklopite, v drugem primeru pa berite dalje.

2. Določite si čas v dnevu, ko boste dosegljivi za službene obveznosti.

Že pred dopustom si določite ure v dnevu, ko boste med dopustom dosegljivi za službo in za sodelavce. Pomembno je, da o tem seznanite tako njih kot delodajalca. In še bolj pomembno je, da se vi sami tega držite. Kako določiti, kdaj boste na voljo? Preprosto - izberite uro ali dve v dnevu, ko vas vaši prijatelji/družina/otroci najmanj potrebujejo. Primeri: vsako jutro od 8.00 do 9.00, ko se otroci še prebujajo, žena se ureja, in vsi se pripravljajo za odhod na zajtrk v hotelu; ali vsak dan od 17.00 do 19.00, ko prijatelji še uživajo na plaži, vi ste se pa odločili, da boste odšli prej v hotel in pregledali dnevne zadeve. Pazite, da ne bodo zaradi službe trpeli vaši sodopustniki, saj se rado zgodi, da vas morajo čakati za odhod na plažo, ali pa da zaradi vas ne morejo prej na večerjo... Pomislite tudi na druge in na to, da ste se vsi prišli na dopust odpočit.

V tistem času, ko vas služba ne zanima, pospravite prenosni računalnik v torbi in poskrbite, da ga ne vklapljate. Takrat niste v »coni službe«, zato morate imeti tudi dovolj karakterja, da se mu odrečete takrat, ko tega niste načrtovali.

3. Ostanite na enostavnih opravilih, ki ne povzročajo stresa.

Ne dovolite si, da boste med dopustom doživljali stres, ker boste morali reševati stvari, ki jih lahko brez težav opravijo sodelavci, ki so dejansko na delovnem mestu. Pred odhodom na dopust ste verjetno razdelili svoje naloge drugim ljudem, in če jim zaupate, veste, da jih bodo opravili tako, kot bi jih vi. Delovni čas na dopustu tako prihranite za branje e-mailov, odgovarjanje na klice in za preprosto spremljanje dogajanja. Mogoče vam je na dopustu pomembno, da se rešite junk sporočil oz. nepotrebnih sporočil, na katere morate odgovori le z »Ja,« ali »Se strinjam,« ali »Ok«. Na takšen način si boste tudi olajšali povratek nazaj v službo.

4. Poskrbite, da bo internetna povezava delala brez težav.

Dobro veste, da internet na dopustu, pri starših ali v vikend hišici nikoli ne dela tako dobro, kot doma ali v službi, kajne? Poskrbite za to že prej in se izognite stresnim minutam, ko bo internet delal tako zelo počasi, da niti v delovnem času, ki ste si ga določili med dopustom, ne boste mogli opraviti vseh zadanih nalog. Pripravite se in s seboj prinesite mobilni internet, ki lovi kjerkoli in z dobro hitrostjo, ali si prinesite mobilni ruter, za katerega veste, da dela odlično... Pred odhodom na dopust poglejte, kako delajo spletne strani, ki jih boste potrebovali, s slabšo internetno povezavo. Organizirajte si delo tako, da boste lažje stvari opravljali takrat, ko bo internet delal izredno počasi, težje naloge pa takrat, ko bo internet delal odlično.

Potrebno je le malo več organizacije, da bi lahko tako vi kot vaši najbližji uživali v dopustu tako, kot si zaslužite. Zapomnite si - manj časa boste posvetili službi, več časa boste imeli za uživanje. Kaj bi, torej, raje počeli?

Anja Damjanović za MojeDelo.