Topjob
Oglasno sporočilo

Kako skočiti na višjo stopničko?

Se zanimate za službo na višji poziciji? Niste edini. Veliko je takih, ki čaka na priložnost in si je v glavi zadalo cilj, da bo preskok na višjo stopničko naredilo v roku nekaj let. Že veste, kaj je potrebno storiti, da bi prišli do zadanega cilja? Preberite si pet nasvetov, ki vam bodo, poleg vašega dela, seveda, pomagali do vodilnih položajev.
Avtor
05.06.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Dobro morate poznati predvsem samega sebe

Prvi korak do uresničitve vaših ciljev je, da dobro spoznate vaše prednosti, slabosti, da se zavedate, na katerem področju boste morali delati, da slabosti zmanjšate oz. jih pustite za seboj... Vprašajte se: »Kaj moram storiti in kako naj razvijam svojo blagovno znamko, da mi bo uspelo? Imam tisto nekaj, kar se od vodje zahteva? Sem sramežljiv?« Vendar ni vse v tem, kdo ste in kaj predstavljate - pomembno je tudi, kaj si želite biti. Predvsem je pomembno, da se zamislite, ali boste sploh uživali v vlogi vodje ali ne. Preskok na vodilne pozicije ni samoumevna stopnička od tega, kar ste zdaj. Če ste kreativni tip človeka, vam lahko položaj vodje ne bo tako všeč, kot se vam zdi.

Postavite si trdne temelje

V redu, odločili ste se, da je napredovanje ravno tisto, kar potrebujete. Manager je tisti, ki vodi druge, za kar pa ne potrebujete uradnega naziva, da bi to počeli. Obnašajte se, kot da ste že manager - bodite profesionalni že v času, ko iščete priložnosti za napredovanje. Dokazujte svoje sposobnosti tekom projektov, ki so vam bili zadani, iščite rešitve pri poslovnih problemih. Vodja podjetja vidi rezultate in si jih želi doseči, postavlja si nove naloge, ponuja ideje in rešitve, povezuje in svetuje zaposlenim.

Vprašajte se: »Kakšni so cilji podjetja v naslednjih nekaj letih in kaj je tisto, kar delam že zdaj, in lahko pomaga pri rasti organizacije?«

Spregovorite

Svoje ambicije in cilje predstavite tako nadrejenemu kot tistim, ki lahko vplivajo na to. Nič ni narobe s tem, da to izkazujete, ker to ni samo vaš ego, ki udarja navzven. Mlade sposobne ženske delajo napake, ker mislijo, da bodo zaposleni videli njihov trud in dobro delo ter jim sami ponudili napredovanje. A se motijo. Sami morate biti svoj odvetnik. Ko je čas za povišico ali napredovanje, spomnite nadrejene na vso dobro delo, ki ste ga opravili tekom nekaj mesecev ali celo let. Pokažite, da ste zainteresirani za nove karierne poti in javite se takrat, ko bodo novi vodilni položaji prazni ter bodo v podjetju iskali primeren kader za dopolnitev praznih mest.

Zasnujte načrt

S svojim mentorjem, če ga imate, ustvarite načrt poti za dosego pozicije, ki si jo želite, vključno s časovnico in aktivnostmi, ki jih boste v določenem času počeli. Načrt lahko vključuje pomembne projekte in vodenje teh, izobraževanja in usposabljanja itd. Z načrtom pridite do nadrejenega in ga povprašajte za nasvet. Kaj lahko še naredite za dosego svoje cilja?

Razširite obzorja

Mogoče je čas, da začnete iskati novo službo. Ni pomembno le, da se dokazujete v trenutni službi, saj se kmalu lahko izkaže, da vodilni niso zainteresirani za vaše napredovanje. V tem primeru izstopite iz cone udobja in začnite iskati novo službo, v tem času pa poiščite prostovoljske pozicije oz. priložnosti v krajevnih skupnostih ali lokalnih društvih, kjer lahko dokažete in nadgrajujete svoje vodstvene sposobnosti.

Karkoli se boste že odločili in kjerkoli boste že dobili povišico, ne pozabite voditi »dnevnika«. Vse je dosti bolj verjetno, če boste evidentirali dogajanja in jih pokazali tistim, ki to potrebujejo.

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.