Topjob
Oglasno sporočilo

Kaj karierni sejem ponuja že zaposlenim obiskovalcem in kako se nanj pripraviti?

Zaposlitveni portal MojeDelo.com zopet organizira Regionalni karierni sejem MOJE DELO 2016, ki se bo tokrat odvijal 2. junija 2016 v City hotelu Maribor. Številna slovenska in avstrijska podjetja se bodo predstavila in opravila intervjuje z najbolj proaktivnimi iskalci zaposlitve, zato poskrbite, da se sejma udeležite, pred tem pa se pripravite in si poglejte, kaj vse morate vedeti o delodajalcih, preden stopite v kontakt z njimi.
Avtor
29.05.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Karierni sejmi niso namenjeni samo brezposelnim iskalcem zaposlitve, temveč tudi tistim, ki si želimo ustvariti mrežo kontaktov, katera nam bo omogočila napredovanje, ko bo čas novih izzivov. Za napredovanje in gradnjo kariere moramo poznati konkurenco, kakšne so naše možnostmi za napredovanje ter biti seznanjeni z vsemi ostalimi novostmi na področju iskanja zaposlitve. Kljub temu, da že imamo redno zaposlitev, se za obisk sejma pripravimo. Le tako bomo odnesli kar največ. Sledi nekaj nasvetov kako se pripraviti na sejem in kaj vam sejem ponuja.

Preučevanje podjetij

Pa pojdimo lepo po vrsti. Če se želimo predstaviti v najboljši luči, moramo najprej raziskati podjetja, katerega delovna mesta se nam zdijo privlačna. Verjetno ne boste želeli delati v podjetju, s čigar načeli se ne strinjate. Na tem področju je uporabna njihova spletna stran, kjer podjetja predstavijo svoj pogled na delo in k doseganju kakšnih ciljev so usmerjeni. Misija podjetja vas lahko navdihne in navduši tako, da si boste želeli biti del tima. Misijo, vizijo in vrednote skušajte umestiti v vaš opis in v vaše lastnosti - če vam to uspe, boste bližje želenemu cilju.

Trenutni dogodki

Poznavanje trenutnega poteka dela v podjetju je, seveda, zelo zaželeno. Preletite socialna omrežja, da vam bo kultura podjetja bolj jasna. Raziskovanje med različnimi zavihki vas pripelje do dogodkov, ki so se pred kratkim odvili in se bodo še dogajali. V nadaljnjem raziskovanju preučite ključne osebe v podjetju - direktorje, predsednike, člane uprave. Preglejte forume ali druge strani, kjer lahko najdete mnenja bivših in trenutnih delavcev o delodajalcu.

Druga vprašanja

Na kaj je potrebno biti pozoren in kaj vse je potrebno preučiti pred razgovorom:

  • Kako veliko je podjetje?
  • Koliko zaposlenih ima?
  • Je podjetje mednarodno?
  • Kdo je njihova največja konkurenca?
  • Se je pred kratkim zgodila velika sprememba (menjava direktorja, predaje poslov itd.)?
  • Ali ima podjetje jasno začrtano prihodnost?
  • Za katere inovacije je odgovorno podjetje?
  • Kako kvalitetni so njihovi produkti? Kako jih ocenjujejo?
  • Kdo kupuje njihove produkte in kdo najema njihove usluge?

Podatki v zvezi s temi vprašanji vas bodo pahnili naprej in kar naenkrat več ne boste eden izmed mnogih, ampak boste stopili iz množice.

Kako se pripraviti na karierni sejem

Na podlagi ugotovitev napišite in prilagodite svoj življenjepis. Poskrbite, da bo v celoti informativen in pregleden - struktura mora biti prilagojena vašim izkušnjam, podobne podatke združite v isti sklop in poskrbite, da se logično nanašajo drug na drugega. Predstavite vse vaše dosedanje izkušnje in dosežke. Ne bojte se izpostaviti svojih dobrih lastnosti. A zapomnite si, da podatki morajo biti verodostojni. Osredotočite se na konkretne delovne dosežke in rezultate v sklopu svojih delovnih izkušenj, dodatne točke vam bodo prinesla priporočila bivših delodajalcev, zato si le naredite kopije vaših najmočnejših priporočil, s katerimi se lahko pohvalite. Uporabite vljuden, formalni slog pisanja in lepljive izraze. Poskrbite, da v življenjepisu ne bo slovničnih napak, saj te hitro odvrnejo delodajalca. Nikoli ne bo škodilo, če si pripravite tudi certifikate in dokazila o formalnem izobraževanju. Bolj resno boste izpadli, če boste s seboj prinesli beležko ali rokovnik, v katerega si boste beležili nasvete in vse povratne informacije na razgovorih...

Pripravite predstavitev

Veliko vaših sogovornikov vam bo na začetku najprej dalo priložnost, da v kratkem času poveste nekaj o sebi. Za to boste imeli približno 2 do 3 minute, zato se na to predstavitev pripravite in ne bodite presenečeni, ko boste deležni te naloge. Pripravite kar se da jedrnato in usmerjeno predstavitev, v kateri predstavite vaše največje prednosti in dosežke, dodajte pa tudi rešitve, ki jih lahko ponudite podjetju - kako boste rešili njihov problem in zakaj ste ravno vi tisti pravi kandidat, ki jim bo pomagal pri nadaljnjem razvoju. Predstavitev in govor vadite tudi pred razgovorom, saj boste tako pridobili na samozavesti in suverenosti.

Pred odhodom na karierni sejem preverite ali:

  • ste izbrali in raziskali podjetja, ki jih boste obiskali
  • ste pripravili in vadili svojo predstavitev za otvoritev pogovora
  • imate natisnjenih zadosti kopij življenjepisa in ostalih dokumentov, ki jih potrebujete za odličen nastop
  • imate pripravljena vprašanja za delodajalce
  • ste izbrali oblačila, ki so primerna za razgovor

Pridite in preverite, kakšne priložnosti vam ponujajo trenutno najbolj iskani delodajalci na trgu dela.

Se vidimo na sejmu!

Anja Damjanović za MojeDelo.com