Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ... Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše
Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Kolikim je država plačala prispevke in subvencionirala plače? Toliko državne koronapomoči je bilo izplačane do prejšnjega tedna
Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

Zpiz je mlel našega Luka, potem pa so prišle Finance...

Čas branja: 4 min
18.05.2016  22:30
Po posredovanju Financ zdaj študenti končno dobijo pravi izpis pokojninske dobe
Zpiz je mlel našega Luka, potem pa so prišle Finance...
Študent ekonomije, ki dela na Financah, Luka Slejko je za pravi izpis pokojninske dobe potreboval skoraj teden dni.
Foto: Iza Petek Funduk

Obveščaj me o novih člankih:  

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bi moral do konca aprila posodobiti bazo podatkov matične evidence zavarovancev tudi za študente. Pa je ni. Trdijo pa, da študenti lahko dobijo podatke na zahtevo. Študent Luka Slejko, ki dela na Financah, je birokratski stroj Zpiza izkusil na lastni koži.

Študenti so nas opozorili, da ne morejo priti do podatkov o pokojninski dobi - imamo konkretno vsaj tri primere študentov (različnih študentskih servisov), ki so vložili pravi obrazec, pa so prejeli izpis, v katerem je njihova pokojninska doba znašala nič dni kljub plačanim prispevkom. Šele ko smo v torek Zpizu posredovali konkretne podatke študenta Luka Slejka, ki dela pri nas, se je končno premaknilo.

slejko-luka02-ip.1463598537.jpg.o.240px.jpg

Luka je dobil prave podatke. Hkrati pa so mu na Zpizu ob poslani informaciji o pokojninski dobi še navrgli, da je poslal napačen obrazec. To ne drži povsem - res je sprva poslal napačen obrazec, a že naslednji dan pravega, pa so mu odvrnili, da je ta izpis (0 dni) vse, kar dobi.

Podobno izkušnjo kot Luka ima študentka, ki je izpis, prav tako iz Ljubljane, dobila včeraj. Torej, izpis podatkov za študentsko pokojninsko dobo do torka ni bil možen, po posredovanju Financ pa zdaj študenti izpise kar naenkrat dobivajo.

Na svojega sicer še čaka študent iz Maribora - včeraj je na območni enoti vložil obrazec, a so mu povedali, da mu bodo izpis poslali po pošti.

Preobremenjeni, a vseeno pikolovski pri obrazcih

52

milijonov evrov so lani vplačali študenti v pokojninsko blagajno.

16

milijonov evrov je bilo iz študentskega dela zbranih v prvih treh mesecih letos.

11

mesecev pokojninske dobe je največ, kar bo študentom za lani priznal Zpiz.

Na Zpizu so nam pojasnili, da študenti sami še ne morejo pogledati podatkov v bazi podatkov matične evidence zavarovancev, saj jih še niso vnesli. Finančna uprava je Zpizu sicer že posredovala vse podatke, prav tako jim tekoče posredujejo nove - do 10. v mesecu za prejšnji mesec.

Čeprav bi Zpiz moral podatke vnesti do 30. aprila, jih bo do konca junija. Vzrok: »Zaradi velike obremenjenosti strokovnih delavcev zaradi nenehnih sprememb predpisov.«

Na Financah se ob tem sprašujemo, če so že na Zpizu tako obremenjeni, zakaj potem grenijo življenje tudi študentom. Zakaj je za izpis pokojninske dobe možno predložiti več obrazcev - ali ni eden dovolj? In zakaj je potem treba še študentu očitati, da ni poslal pravega - čeprav ga je? Ta čas, ki so ga porabili za očitke, bi tako lahko porabili za delo, če že zamujajo z roki.

Pokojninska doba odvisna od zaslužka - a meja je 12 mesecev na leto

Zakaj je evidenca sploh pomembna? Lani je začel veljati spremenjeni zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF-C), po katerem so tudi študentom naložili plačevanje zdravstvenih in pokojninskih prispevkov. Če študenti že vplačujejo za pokojninsko dobo, potem bi morali dobiti tudi informacije, koliko pokojninske dobe imajo.

Ob tem naj spomnimo, da se pokojninska doba za študente ne izračunava enako kot za zaposlene.

Pri študentih se trajanje zavarovalne dobe izračuna tako, da se prizna po en mesec zavarovalne dobe za vsakih doseženih 60 odstotkov povprečne plače iz leta, za katero se opravi izračun. Torej se doba izračuna glede na študentov zaslužek. Primer: če je denimo študent lani zaslužil dva tisoč evrov (in plačal prispevke), mu bo priznano dva meseca in 25 dni pokojninske dobe. A tudi če študent v letu dni veliko dela, se mu več kot 12 mesecev zavarovalne dobe v posameznem koledarskem letu ne prizna. Glede na to, da se je zakon lani začel uporabljati februarja, lahko študentom za lani priznajo največ 11 mesecev pokojninske dobe.

Kako lahko preverite pokojninsko dobo

Dokler portal Moj eZpiz (za uporabo potrebujete digitalno potrdilo) ne bo nadgrajen s podatki za študente, lahko študenti podatek o pokojninski dobi dobijo bodisi osebno na območni enoti Zpiza (potrebujete osebni dokument) bodisi pošljejo obrazec (Vloga za izpis informacije o trajanju zavarovanja za zavarovance iz 18. člena ZPIZ-2 na [skrci.me]) po e-pošti ali navadni pošti. Odgovor prek pošte dobite v nekaj dneh.

Čeprav študent iz Maribora še čaka na svoj izpis, pa Zpiz zagotavlja, da je zdaj mogoče dobiti podatek na vseh enotah.

Kaj, če je doba še vedno nič, čeprav je bil izplačan zaslužek?

Prispevke podjetjem zaračuna študentski servis, ko podjetju izda račun za študentsko delo. »Podjetja ne obračunavajo in odvajajo prispevkov na finančno upravo, ampak to izvedemo študentski servisi,« pojasnjuje Katarina Bremec Slanič iz e-Študentskega servisa. Prispevki morajo biti plačani na dan izplačila honorarja študentu (obrazec REK). Torej, če prispevki niso plačani, preverite najprej še enkrat pri Zpizu in nato pri izbranem študentskem servisu. Po podatkih Fursa je pri študentskem delu od obračunanih plačanih prek 99 odstotkov prispevkov.

Vpogled tudi za avtorske, podjemne pogodbe, vrednotnice

Se je pa ob tem pojavilo tudi vprašanje, kaj je z vpogledom za tiste, ki so prek vrednotnic opravljali osebno dopolnilno delo, pa tudi, kako je s pokojninsko dobo za tiste, ki so delali prek avtorskih in podjemnih pogodb. Tudi za te oblike dela je namreč od leta 2014 treba plačevati prispevke za pokojninsko zavarovanje. Pri osebnem dopolnilnem delu denimo ena kupljena vrednotnica pomeni približno en dan pokojninske dobe.

Na Zpizu pojasnjujejo, da je v primeru osebnega dopolnilnega dela, avtorskih in podjemnih pogodb treba vložiti enak obrazec kot za študente. Dodajajo, da bo tudi zanje možen vpogled prek spleta, ko bodo vneseni vsi podatki (predvidoma do konca junija).

Študenti lani k pokojninam dali 52 milijonov evrov

Lani se je v pokojninsko blagajno nateklo 52 milijonov evrov prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje - dobrih 33 milijonov so prispevali študenti, slabih 19 pa delodajalci. Študentsko delo v pokojninski blagajni sicer pomeni le 1,5 odstotka vseh lani vplačanih prispevkov za socialno varnost. Letos v prvih treh mesecih je 54.565 dijakov in študentov vplačalo 16,27 milijona evrov prispevkov, pričakujejo pa, da naj bi se letos in prihodnje leto nabralo okoli 64 milijonov evrov na leto.

Za primerjavo: od avtorskih pogodb se je lani v pokojninsko blagajno nateklo 3,17 milijona evrov, podobno tudi iz podjemnih pogodb (3,16 milijona evrov), so sporočili iz Zpiza.

Iz osebnega dopolnilnega dela (vrednotnic) pa je bilo lani probranih za slabih 110 tisoč evrov prispevkov, v prvih treh mesecih letošnjega leta pa slabih 30 tisoč evrov.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Subvencioniranje čakanja na delo se podaljšuje za vse, potrjeno tudi delo na kratko 10

Zakon prinaša tudi možnost kombinacije ukrepov, delo na kratko pa pride verjetno tudi v »redno«, pokrizno delovnopravno zakonodajo

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – Petrol, Ikea, Lek iščejo finančnike; službe še v PwC, Sberbank, Renaultu Nissanu, Erste ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Izračuni za Kurzarbeit: kolikšne bodo neto plače in kolikšni stroški dela 7

15 vprašanj in odgovorov o subvencioniranju skrajšanega delovnega časa

TOP JOB
Delavci
Delavci Top službe – svet EU išče direktorja, NLB pa CIO; službe še v SID banki, Leku, Vzajemni ...

Kljub kriznim razmeram nekatera podjetja iščejo nove kadre – pogledali smo aktualne ponudbe na trgu dela in izbrali najboljše