Topjob

Nove tehnologije za boljše počutje v pisarni

Pravilna osvetlitev, temperatura in podpora telesu pri delu v pisarni so ključni za dobro delo
Avtor
avtor
22.04.2016 13:55
Čas branja: 3 min

Vsi smo že bili priča temu. Po urah, dnevih in tednih, preživetimi za računalniškim zaslonom, boreč se s projekti in zoprnimi časovnimi roki, se počutite, da je vaše telo skoraj uničeno. Vaše oči so rdeče, hrbtenica se počuti, kot da jo je nekdo metal namesto kopja, zapestja pa vas bolijo kot da imate kronični artritis.

Ni treba, da je tako. Pravilna osvetlitev, temperatura in podpora telesu pri delu v pisarni so ključni za dobro delo - spodaj omenjeni štirje izumi pa vam bodo zagotovili maksimalno korist.

1. Hlajenje in gretje - skupni nadzor klimatizacije ali osebni sistemi

Boj, ki traja že od izuma klimatske naprave je boj za nadzor termostata v pisarni. Vaša debela koža in močni lasje komaj zadržujejo pot, medtem pa se vaši bolj občutljivi sosedje branijo pred mrazom iz klime. Prijateljstva so se končala že zaradi manjših stvari...

Rešitev? Moč ljudem daje aplikacija Comfy, ki omogoča posameznikom, da sami izvedejo spremembe. Medtem ko tradicionalni klimatski sistemi (skušajo) vzdrževati statično temperaturo, nastavljeno s termostatom (tega ponavadi nadzira vzdrževalno osebje), lahko uporabniki Comfy izberejo svojo lokacijo v stavbi in lokalizirano zahtevajo denimo "segrej moj prostor" ali "ohladi moj prostor". Te zahteve aplikacija posreduje v ogrevalni/ohlajevalni sistem zgradbe in uporabnikom omogoči kratkotrajni dotok vročega ali mrzlega zraka.

Še bolje: programska oprema si zapomni želje uporabnika in dinamično deluje skladno s potrebami vsakega uporabnika. Aplikacija učinkuje, saj je po zadnji raziskavi bilo kar 83 odstotkov uporabnikov bilo bolj zadovoljnih ob uporabi Comfyja na delovnem mestu kot prej. Še več, Comfy je omogočil zmanjšanje porabe energije do skoraj četrtine.

Druga rešitev pa je še bolj individualni pristop gretja in hlajenja. Medtem ko je večina pisarniških ogrevalnih sistemov ponavadi usmerjenih v kontroliranje temperature ambienta celotne pisarne - ali sekcij pisarne - ugotavlja raziskava kalifornijske univerze, da bi bilo bolje ubrati bolj individualni pristop.

Namesto zapravljanja velike količine denarja za ogrevanje, hlajenje in ventilacijo večjih prostorov, lahko podjetja sedaj svoje zaposlene opremijo z osebnimi sistemi za udobje ("Personal Comfort Systems") - naprave z nizko porabo energije, ki omogočajo personalizirano gretje in hlajenje. Pri tem sistemu imajo uporabniki kontrolo razporeditve toplote ali hladu, ki prihajata iz pisarniškega sedeža! Raziskovalci trdijo, da na tak način omogočajo udobno delo med temperaturami okolja od do , hkrati pa to pomeni ogromne prihranke zaradi možnosti varčevanja pri nastavitvah splošnih pisarniških temperatur.

2. Pametno sedenje rešuje hrbtenice

Vsak delavec v pisarni ve, da dolgotrajno sedenje ne vpliva dobro na fizično zdravje. Z nekaj urami v telovadnicami je mogoče pokuriti nekaj kalorij in ojačati mišice, vendar vam to ne bo pomagalo glede slabih navad sedenja ali slabo nastavljenem stolu.

razocaran-poslovnez-ss.JPG-1000px.1461245056.JPG.n.960px.jpg

To je razlog, zakaj se dr. Stephen Jia Wang z univerze Monash trudi s pametnim pisarniškim stolom "smart chair". Senzorji v stolu merijo različne sile vaše hrbtenice in nog med sedenjem. Podatki se zberejo in analizirajo ter primerjajo z "idealno" lego hrbtenice. Skladno z vašimi fizičnimi dimenzijami, običajno držo in s povezanimi zdravstvenimi dejstvi, vam lahko stol pošilja SMS in elektronska sporočila z nasveti, kako popraviti držo. V prihodnosti bo možna tudi komunikacija s kavčem, ki ga imate doma za prilagoditev nastavitev vašega domačega pohištva v odvisnosti od tega, kako ste sedeli pri delu.

"Nekaj je treba takoj narediti, da ublažimo vpliv na negativno produktivnost, ki ga povzročajo mišično skeletne razmere kot je izčrpavajoča bolečina v hrbtu," pravi Wang, "saj je glede vpliva na delo, ta ravno tako pomembna kot druge bolezni kot denimo rak, diabetes in srčno-žilne bolezni. To še posebej velja v post-industrijskih deželah".

3. Lokalizirana jakost svetlobe

Obstaja precej raziskav o pozitivnem vplivu naravne svetlobe na delo. Kaj pa, če je svetloba vendarle premočna? Lepe pisarne z okni namesto zidov imajo morda čudovit razgled, pri močnem soncu pa je treba spustiti žaluzije.

Kot alternativo, so nekatere pisarne začele uporabljati tako imenovano "dinamično steklo" za svoja okna. Več tankih plasti kovinskega oksida tvori "elektrokromatično keramično prevleko" na notranji strani stekla. To pomeni, da lahko zatemnitev okna kontroliramo z električno voltažo, oziroma, da lahko okna zatemnimo, hkrati pa še vedno uživamo v naravni svetlobi. Pozitivne posledice tega so izboljšano počutje in produktivnost zaposlenih z okni, ki reagirajo na moč svetlobe, hkrati pa se poraba energije zmanjša za 10 odstotkov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

avtor2
Samo Kraker

Samo Kraker je direktor Regus Ljubljana.
FINANCE
Subvencije
To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu
Subvencije
SubvencijeTeja Grapulin To so podjetja, ki so dobila subvencije za novosti v lesarstvu

V zadnjem razpisu gospodarskega ministrstva je bilo na voljo pet milijonov evrov nepovratnih spodbud

FINANCE
Manager
Tehnologije za novopečene in bodoče starše
FINANCE
Okolje & energija
(intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko
Okolje & energija
Okolje & energijaBorut Hočevar (intervju) Kaj prinaša digitalizacija v energetiko

Kaj omogoča digitalizacija pri upravljanju energije v gospodinjstvih, podjetjih in energetskih družbah, sta nam razložila energetska menedžerja Tomaž Buh in Blaž Sambol.

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Podjetnik
Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah
Podjetnik
PodjetnikŠpela Mikuš Najpodjetniška ideja: Saefy – sonda za avtomatizirano vodenje temperatur v hladilnih napravah

V podjetju Dotcom načrtujejo 30-odstotno rast

FINANCE
Nepremičnine
Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb
OGLAS
Nepremičnine
NepremičnineFinance PR Trimo razvil inovativni šestslojni sistem zasteklitve stavb (OGLAS) 1

Q-Air je Evropska unija prepoznala kot veliko inovacijo, pomembno za Evropo in širše, ter projekt finančno podprla v okviru programa Obzorje 2020.

FINANCE
Manager
Kultni lestenec danskega oblikovalskega samouka in borca za pravičnost
Manager
ManagerSmilja Štravs Kultni lestenec danskega oblikovalskega samouka in borca za pravičnost

Artičoka, luč oblikovalca Poula Henningsena, je letos stara 60 let. Premožni oblikovalski sladokusci za njene razkošnejše izvedbe odštejejo tudi 10 tisoč evrov in več.

FINANCE
Nepremičnine
Pasti večanja energijske učinkovitosti v stanovanjih in poslovnih stavbah
Nepremičnine
NepremičnineDr. Mateja Dovjak Pasti večanja energijske učinkovitosti v stanovanjih in poslovnih stavbah

Pomanjkanje dnevne svetlobe v grajenem okolju negativno vpliva na uporabnika, njegovo počutje in zdravje.