Topjob

Marca najbolj zaposlovali na Goriškem, najmanj v Celju

Število brezposelnih se je marca zmanjšalo v vseh regijah, najbolj pa medletno na področju Nove Gorice (za osmino), najmanj na Celjskem (za slabe tri odstotke).
Avtor
avtor
06.04.2016 12:12
Čas branja: 1 min

Na zavodu za zaposlovanje so konec marca zabeležili 110.226 brezposelnih, kar je pet odstotkov manj kot februarja in 6,7 odstotka manj kot lanskega marca. Na zmanjšanje števila brezposelnih vpliva tudi začetek sezonskih zaposlitev. Sicer so v prvih treh mesecih na zavodu imeli v povprečju prijavljenih 114.810 brezposelnih, kar pa je 5,6 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Za dobro osmino manj novoprijavljenih

Marca se je na novo na zavodu prijavilo dobrih šest tisoč brezposelnih, od tega je bilo večina zaradi izteka pogodb za določen čas, dobrih tisoč je bilo trajno presežnih delavcev in stečajnikov, skoraj 900 pa je bilo iskalcev prve zaposlitve. Število novoprijavljenih je bilo medletno sicer kar za 13,6 odstotka nižje.

Zavod je marca iz evidenc odjavil slabih 12 tisoč brezposelnih, od tega se jih je 10 tisoč zaposlilo oziroma samozaposlilo, kar je za 11,1 odstotka več kot marca lani.

Odlično v Novi Gorici in Ptuju, najslabše v Celju in Sevnici

Glede na regije, se je brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Medletno se je najbolj zmanjšalo število brezposelnih na področju Nove Gorice (za 12,7 odstotka), sledijo Ptuj (za 10, odstotka), Maribor (za 8,7 odstotka) in Novo mesto (za 8,3 odstotka). Najmanj pa se je število brezposelnih zmanjšalo na območju Celja (za 2,7 odstotka), Sevnice (za tri odstotke) in Kopra (za 4,8 odstotka).

Polovica na zavodu dolgotrajno brezposelnih

Po kategorijah brezposelnih se je marca glede na lanski marec najbolj povečal delež starejših brezposelnih (50 in več let), in sicer za 2,8 odstotne točke na 34,4 odstotka. Za odstotno točko je bil tudi večji delež dolgotrajno brezposelnih oseb (52,5 odstotka). Glede na izobrazbo, pa je bilo letos marca glede na lani več brezposelnih z osnovnošolsko (29,4 odstoka) in terciarno izobrazbo (16,4 odstotka), še sporočajo iz zavoda.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Nepremičnine
Nepremičnine Kakšen mora biti kakovosten servis kosilnice

Vključevati mora vse potrebne preglede in popravila kosilnice oziroma vrtnega traktorja ali riderja – opravite ga pri strokovnjaku.

FINANCE
Topjob
Lani z zavoda odšlo okoli sto tisoč brezposelnih
Topjob
TopjobŠpela Mikuš Lani z zavoda odšlo okoli sto tisoč brezposelnih

Lani je bilo na zavodu za zaposlovanje v povprečju prijavljenih 112.726 brezposelnih, kar je za šest odstotkov manj kot v letu 2014 in za nekaj sto brezposelnih manj od jesenske napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

FINANCE
Topjob
Brezposelnost avgusta še nižje, največ zaposlovanja v proizvodnji
Topjob
TopjobLana Dakić Brezposelnost avgusta še nižje, največ zaposlovanja v proizvodnji

Konec avgusta je bilo na zavodu prijavljenih 97.895 brezposelnih oseb - 9,3 odstotka manj kot leto prej

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Topjob
Julija najbolj iskani čistilci, vozniki in učitelji
Topjob
TopjobLana Dakić Julija najbolj iskani čistilci, vozniki in učitelji 1

V tem času se na zavod za zaposlovanje najpogosteje prijavljajo osebe zaradi izteka zaposlitev za določen čas, manj je bilo tudi zaposlitev

FINANCE
Topjob
Kdaj pod sto tisoč brezposelnih?
FINANCE
Topjob
Novembra še nižja brezposelnost - najbolj zaposlovali v proizvodnji
Topjob
TopjobLana Dakić Novembra še nižja brezposelnost - najbolj zaposlovali v proizvodnji 1

Število brezposelnih oseb po ocenah Zavoda za zaposlovanje do konca leta ne bo prebilo meje 100 tisoč

FINANCE
Topjob
OECD opozarja Slovenijo: Potrebujete delovno in pokojninsko reformo
Topjob
TopjobLana Dakić OECD opozarja Slovenijo: Potrebujete delovno in pokojninsko reformo 11

V Sloveniji je premalo delovno aktivnih starejših, minimalna plača je previsoka, dobro bi bilo odpraviti študentsko delo in dodatek na delovno dobo, preurediti sistem stroškov prehrane in prevoza na delo, zmanjšati obremenitev dela, ugotavlja OECD