Topjob
Oglasno sporočilo

Najpogostejše napake žensk na razgovorih

Avtor
14.03.2016 08:33
Čas branja: 2 min

Trenutna gospodarska situacija od iskalcev zaposlitve zahteva vedno več sposobnosti in čim manj napak. Napake, ki jih oba spola največkrat storita, so prepozen prihod na razgovor, nepripravljenost, laganje o preteklih izkušnjah ipd. Katere pa so tipične napake, ki jih ženske delamo na razgovoru?

Da bi močne in uspešne ženske vedno bolj lahko konkurirale v poslovnem svetu, delimo največje ženske napake na razgovorih, ki so se potegovala za prosta delovna mesta.

Prevelika mera uradnosti

Da bi se izognile stereotipom, ki opisujejo ženske kot emocionalne in neodločne osebe, nekatere od njih ta manko želijo kompenzirati in, žal, pri tem pretiravajo. V primeru, da se ženska želi prikazati kot stroga oseba, četudi to ni, bo imel sogovornik morda težave povezati se z njo in vzpostaviti pristen kontakt z intervjuvanko. Nemalokrat so zadržane in ne dovolijo, da iz njih izžareva energija in strast.

Preveliko truda

Veliko žensk napako stori tudi, ko se preveč trudi, da bi sovpadala s kulturo podjetja. Kljub temu, da se zavedajo, da se na primer ne spoznajo na kulturo toliko, kolikor je to razpis zahteval, se nanj prijavijo in se na razgovoru trudijo na vse pretege, da bi pokazale, da posel obvladajo. Največkrat pri tem preizkusu preprosto padejo.

Preveč govorjenja

Naslednja velika napaka, ki jo zakrivi veliko žensk, je, da preveč govorijo. Ženske preveč časa porabijo za odgovor na eno samo vprašanje delodajalca. Strokovnjaki namreč svetujejo, da se kandidati odgovoru na eno vprašanje posvetijo maksimalno eno minuto, sogovorniku pa pustijo, da govori 60% časa. Kandidatke morajo biti tudi pozorne na telesno govorico sogovornika in na to ali še zgleda zainteresiran v naš govor ali ne.

A preveč tišine lahko prav tako uniči potek razgovora. Ženske imajo namreč kolektivno »napako«, da se ne rade hvalijo s svojimi dosežki, zato lahko na kakšno vprašanje odgovorijo zelo pomanjkljivo. Preprosto čakajo, da bi jih drugi ljudje opazili in se zavedali njihovih uspehov.

»Če povem iskreno...«

Veliko kandidatk je izgubilo stik s sogovornikom, ko so na vprašanje o vodstvenih izkušnjah odgovor začele s stavkom »Če sem iskrena...,«. Sogovornik od tukaj dalje redkokdaj posluša, četudi bi morda rade povedale nekaj, kar bi vam prineslo plus točke pri zaposlitvenem procesu.

Če se kandidatka osredotoča na svoje šibkosti, bo tako storil tudi njen sogovornik. Strokovnjaki zato svetujejo, da se, raje kot na lastne minuse, osredotočite na dosežke in uspehe v preteklih delovnih izkušnjah.

Pozorno izberite svoja oblačila

Velika napaka, ki jo ženske lahko naredijo, je, da oblečejo oblačila, ki preveč izstopajo. Oblecite se razgovoru primerno. Izogibajte se kazanju prevelikega dela kože ali pretiranemu ličenju, saj vas to lahko stane službe. Strokovnjaki svetujejo, naj si ženske nadenejo mirne in temnejše barve, kot so mornarsko modra, temno siva ali črna. Zmanjšajte uporabo ličil in nakita. Obleka naj ne bo prekratka, pete naj ne bodo previsoke. Dobra ideja je, da se predhodno pozanimate, kakšen stil in pravilnik oblačenja ima podjetje in se temu primerno tudi oblečete.

Brez pogajanj

Ženske velikokrat ne vprašajo za plačo, niti se o njej ne pogajajo tako, kot bi se morale. Največkrat pokažejo navdušenje in hvaležnost za ponujeno priložnost in jo tako sprejmejo v trenutku, brez da bi vsaj malo »barantale« in pokazale, kako vredne so v resnici. Delodajalci nikoli najprej ne ponudijo najvišje plače, saj poskušajo, ali boste dano sprejeli ali ne. Verjemite, da imajo še veliko svobode pri dviganju prihodkov.

Premislite, zavedajte se in naslednjič zmagajte!

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...