Topjob

Februarja za več kot desetino manj novoprijavljenih brezposelnih kot lani

Na zavodu za zaposlovanje je bilo februarja registriranih 122.552 brezposelnih
Avtor
avtor
05.03.2015 10:56
Čas branja: 1 min

Na zavodu za zaposlovanje je bilo februarja registriranih 122.552 brezposelnih oseb, kar je 1,4 odstotka manj kot januarja. V primerjavi s februarjem lani se je brezposelnost zmanjšala za 5,6 odstotka. Na novo je bilo prijavljenih 6.952 oseb oziroma skoraj polovica manj kot januarja in 12,8 odstotka manj kot lanskega februarja, medtem ko se je zaposlilo 6.523 oseb, kar je 4,5 odstotka več kot januarja, je danes objavil zavod.

Iz zavoda v samozaposlitev za devet odstotkov več oseb kot februarja lani

Med novoprijavljenimi je bilo 1.056 iskalcev prve zaposlitve, 1.242 trajno presežnih delavcev in stečajnikov, 3.616 pa se je iztekla zaposlitev za določen čas.

Od 8.679 brezposelnih oseb, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 6.523 oseb. To je 4,5 odstotka več kot januarja in 9,1 odstotka več kot februarja lani.

Brezposelnost se je najbolj znižala v Murski Soboti

Brezposelnost se je na mesečni ravni zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj na območju Murske Sobote (za 3,3 odstotka). Na območju Novega mesta se je zmanjšala za 1,3 odstotka, Celja za 1,2 odstotka, Sevnice za 1,1 odstotka, Nove Gorice za pol odstotka in Ljubljane za 0,4 odstotka.

Čeprav se je februarja brezposelnost znižala, pa je več brezposelnih kot februarja lani prijavljenih na območnem zavodu Murska Sobota, in sicer za pet odstotkov. Upad brezposelnih so medtem zabeležili na območnih službah Novo mesto (za 12 odstotkov), Sevnica (za deset odstotkov), Kranj (za 9,7 odstotka), Trbovlje (za 9,6 odstotka) in Nova Gorica (za 8,8 odstotka).

V prvih dveh mesecih na zavodu za več kot petino manj prvih iskalcev zaposlitve kot lani v tem obdobju

V prvih dveh mesecih se je na novo prijavilo 20.792 brezposelnih, kar na letni ravni predstavlja 8,8-odstotni padec. Največji delež pomenijo osebe, ki so izgubile zaposlitev za določen čas (12.867 oziroma 0,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani). Prijavilo se je še 2.383 iskalcev prve zaposlitve (za 22,4 odstotka manj kot v istem obdobju lani) ter 3.208 trajno presežnih delavcev oziroma stečajnikov, kar je skoraj četrtina manj kot v lanskih prvih dveh mesecih.

Januarja in februarja se je iz evidence zavoda odjavilo 17.698 brezposelnih oseb, od tega 12.764 zaradi zaposlitve, kar je 4,8 odstotka več kot v prvih dveh mesecih lani.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite + poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Nemški kupec: malo boljše volje, a še vedno zelo previden
Finance
nemčija
Albina Kenda Nemški kupec: malo boljše volje, a še vedno zelo previden

Prodaja na drobno v Nemčiji se je februarja spet skrčila, nekaj več optimizma pa vliva podatek, da se je marca razpoloženje porabnikov nekoliko izboljšalo.

FINANCE
IKT
Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?
IKT
DIGITALNA DOSTOPNOST
IKTRedakcija IKT Digitalna dostopnost bo sredi leta 2025 postala zakonska obveza – kaj to pomeni za podjetja?

Več o tem boste izvedeli na brezplačnem izobraževanju, ki ga organizira Zavod za digitalno dostopnost A11Y.si.

FINANCE
Avto
Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz
Avto
AvtoJure Šujica Električna (moto)mobilnost pri BMW ima nov, a drag obraz

V osnovni izvedbi ga bo mogoče voziti že z izpitom za avtomobil, vendar pa bi visoka cena lahko prinesla nizke prodajne številke.

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
IKT
Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja
IKT
ADD KONFERENCA
IKTPodpornik projekta Kako je videti virtualni pomočnik za podjetniška okolja

To boste lahko izvedeli na letni konferenci podjetja ADD, na kateri bodo govorili tudi o novi regulativi, ki bo krojila nadaljnji razvoj, ter o podatkih in umetni inteligenci.

FINANCE
IKT
Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji
IKT
ZASEBNA 5G OMREŽJA
IKTPodpornik projekta Slovenski Kontron lansiral zasebno mobilno omrežje 5G v nemški proizvodnji

Gre za naložbo v robustno omrežno infrastrukturo, ki je pripravljena na prihodnost in podpira trenutne in prihodnje potrebe po brezžični povezljivosti v proizvodnji in skladišču