Topjob

Štirje nasveti, kako sprejeti novega sodelavca v start-up

Se še spomnite kako je izgledal vaš prvi delovni dan v novi službi? Slabo prespana noč, trema pred bodočimi sodelavci ter večno vprašanje: Kako mi bo šlo? Je bila vaša izkušnja pozitivna?
18.02.2015 13:13
Čas branja: 3 min

id-implico-logo

Članek smo pripravili v sodelovanju z MEKS, sekcijo mladih Slovenske kadrovske zveze, organizatorjem modularnega izobraževanja Implico, ki je potekalo v Ljubljani.

Še vedno velja, da so zaposleni največje bogastvo in srce čisto vsakega podjetja, brez izjeme. Prav zato podjetja običajno vložijo ogromno truda, časa in energije iskanju talentiranih posameznikov, saj le-ti predstavljajo največjo konkurenčno prednost podjetja. Vendar v današnji bitki za talente na trgu velja, da ni dovolj, da podjetje privabi in zaposli talente, ampak je izrednega pomena strateško upravljanje le teh. Upravljanje talentov se tudi v start-up in manjših podjetjih (naj) prične s strukturiranim uvajanjem novih sodelavcev.

Uvajanje novih sodelavcev je izrednega pomena, zato je pomembno, da imajo tudi start-up oziroma manjša podjetja ob zaposlovanju novih sodelavcev izdelan enostaven strukturiran program, ki bo omogočil novim sodelavcem hitro in učinkovito uvajanje v novo delovno okolje, njihovo novo delovno mesto ter jim zagotovil orodja, informacije in znanja, ki so ključna za uspeh in nenazadanje pozitivno izkušnjo.

Glede na to, da start-up in manjša podjetja delujejo v majhnem, tesno povezanem okolju, se v sam proces uvajanja novih sodelavcev lahko vključijo vsi zaposleni, v kolikor je to smiselno in le-to dopušča velikost organizacije. Še vedno pa velja upoštevati pravilo: določi se naj ena oseba, ki je odgovorna za celostno uvajanje novega zaposlenega in le-ta naj koordinira/ določi odgovornosti in cilje vsake osebe, ki je vključena v uvajanje novega sodelavca.

stisk-roke.1424258729.jpg.c.960px.jpg

Nekje je potrebno začeti.

Uvajanje novega sodelavca zahteva svoj čas, zato si je ta čas potrebno enostavno vzeti in mu dodati osebno noto. Ni pravil, pa vendar lahko upoštevate nekaj enostavnih nasvetov:

Nasvet 1: Komunikacija, komunikacija in še enkrat komunikacija

Z bodočim sodelavcem komunicirajte še pred zaposlitvijo - povabite ga na neformalno kavo, kosilo ali druženje izven formalnega delovnega okolja ter predstavite bodoče sodelavce. Pošljite mu na elektronski naslov ali na na dom osebno pismo dobrodošlice, ki naj med drugim vsebuje vnaprej pripravljen strukturiran program za prvi delovni dan, ki se naj prične s podajanjem univerzalnih informacij, kot so pravilniki podjetja, ugodnosti, informacije o internih procesih, kulturi, organizaciji podjetja. Naj bo prvi dan namenjen spoznavanju podjetja in sodelavcev. V prihodnjih dneh pa naj uvajanje postane vse bolj specifično in prilagojeno individualnim odgovornostim na delovnem mestu.

Nasvet 2: Bistvo je v malenkostih

Bistvo je v malenkostih, ki jih bo novi sodelavec zagotovo opazil in zapomnil. In prav te malenkosti naredijo tisto veliko razliko. Bodite kreativni.

Nasvet 3: Delite

Živimo v dobi informacijske - komunikacijske tehnologije, zato poskrbite, da se osredotočite na učinkovito podajanje informacij in poskrbite, da sodelavec ne bo osredotočen na zapisovanje teh informacij. Raje pripravite in delite ob koncu prvega dneva povezave do že predstavljenih vsebin, pomembnih informacij ter naslednje korake v skladu s pripravljenim programom uvajanja. Lahko mu izrečete tudi ponovno dobrodošlico preko elektronske pošte.

Nasvet 4: Pripravite učinkovit program uvajanja novega sodelavca

Pripravite program uvajanja novega sodelavca pred samo zaposlitvijo sodelavca, katerega glavni element naj bo strukturiran 30-60-90 dnevni akcijski plan. Le-ta naj bo prilagojen posameznikovim preteklim izkušnjam in znanjem.

Program uvajanja naj vsebuje:

- 30-60-90 dnevni akcijski plan (ta naj vsebuje predlagane aktivnosti po tednih z ključnimi zaposlenimi, ki so pomembni za razumevanje delovnega mesta, organizacije, uspešen začetek/prihodnje skupno delo in sodelovanje;

- Informacije o delovnem mestu; vključuje tako obširne informacije o posameznih segmentih podjetja, prioritetah v poslovnem letu, organizacijsko strukturo, kot tudi o samem posameznikovem delovnem mestu (sistem nagrajevanja, treningih, orodjih, ocenjevanju uspešnosti..)

- Poslovnem ritmu podjetja: zajema informacije o posameznih poslovnih aktivnostih po mesecih poslovega leta

- Vire; ki zajema vire, ki so specifični za individualno delovno mesto

In za zaključek

Uvajanje novih sodelavcev predstavlja moment, v katerem se bo novo zaposleni naučil največ, zato je izrednega pomena, da pripravite in vodite program uvajanja od začetka do konca. Bistvo uvajanja novih sodelavcev s stališča podjetja je vsekakor zagotovitev hitre integracije novega sodelavca v podjetje in delovni proces, na podlagi katerega bo dosegel boljše rezultate v krajšem času.

In nenazadnje, izkušnja vsakega zaposlenega je odvisna od angažiranosti podjetja in njegovih zaposlenih.

O avtorju
id-darja-tavcar

Darja Tavčar je HR Ops Advisor - Slovenia, Croatia, Albania, BiH at Microsoft (acting Bulgaria, Serbia, Macedonia, Montenegro)

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
Topjob
Sveže talente zadržite z onboardingom
Topjob
TopjobLana Dakić Sveže talente zadržite z onboardingom

Kako uspešno vpeljati novega sodelavca, da vam ne pobegne še pred potekom poskusnega obdobja

Tovarna
Partnerji sporočajo
Moderno delovno okolje – ključ do učinkovitega poslovanja podjetja
OGLAS
Tovarna leta
Partnerji sporočajoFinance PR Moderno delovno okolje – ključ do učinkovitega poslovanja podjetja (OGLAS)

Skupina stroka.si v sodelovanju z Microsoft Slovenija 28. marca o tem, kako izbrati najprimernejša orodja za še učinkovitejše delo zaposlenih in kako jih najbolj koristno uporabiti v podjetju

FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

Prihodnost dela
Se želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!
Prihodnost delaSe želite upreti robotom? Vlagajte v ljudi!

Razvija­joče se države v Aziji potrebujejo usmeritve, ki pomenijo podporo delavcem – in ne delovnim mestom. Od prožnih pogodb in vseživljenjskega učenja ter možnosti za prekvalificiranje imajo lahko korist vsi.

FINANCE
Topjob
6 trendov na področju kadrovanja v 2018
Moje finance
Razno
Ko pride čas …
Moje finance
RaznoMatjaž Nidorfer Ko pride čas … 2

Ljudje na smrtni postelji najbolj obžalujejo to, da v življenju niso imeli dovolj poguma za uresničitev svojih sanj.