Topjob
Oglasno sporočilo

Nova služba ni le strah, je tudi izziv

Ste na poti v novo pisarno, kjer so vas pred kratkim sprejeli kot del ekipe. Imate novo zaposlitev in v sebi čutite strah ter ščemenje v trebuhu, ki spominja na tremo in nervozno navdušenje. Ne veste, kakšni so sodelavci, niti kakšni so delodajalci, pravzaprav ne veste niti dobro, katere bodo vaše delovne naloge in samo čakate, da vas bodo vrgli v vodo, Vi pa boste morali splavati. Kar naenkrat se vprašate: »Ali sem storil pravo stvar?« Da, ste. Le sprejmite jo kot izziv in uspelo vam bo!
Avtor
16.10.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Zaposlili so ravno vas

Prestali ste prvo selekcijo življenjepisov, prišli ste na razgovor in tam pustili dober vtis, pa čeprav ni bilo enostavno, sprejeti ste bili v drugi krog in dobili ste novo zaposlitev. Zaposlili so vas, ker ste bili najboljši kandidat od prijavljenih, ker so delodajalca prepričale vaše spretnosti, izkušnje, močne lastnosti, talenti in značaj, ki vas dela takšne, kakršne ste. Že to šteje veliko – delodajalec verjame v vas in ve, da vas je vzel zato, ker kažete pravi potencial.

Glejte optimistično

Popolnoma verjamemo, da se vam bodo po glavi podile mračne pesimistične misli. »Vse bom zafrknil. Ne znam speljati tega. Nisem zrel za takšno vrsto dela. Vsi me bodo videli propadati. Le vprašanje časa je, kdaj se bom izkazal kot nesposoben …« Te in druge podobne misli vam ne bodo vlivale poguma, temveč vas bodo zgolj prestrašile, zato poskrbite, da se jih čim prej rešite, saj v nasprotnem primeru misli kmalu postanejo realnost. Raje se prepričajte, da ste super, da ste sposobni in da bo na novem delovnem mestu še vse v redu.

Zagrabite, ne izpustite

Strah pred neuspehom ima dve plati. Prva je tista, ki poskrbi, da se trudite, da uspete in da se pred drugimi pokažete kot sposoben kandidat. To je dobra, produktivna plat. Pa vendar obstaja še druga, tista, ki vas utesnjuje in ki vam ne pusti razmišljati trezno ter divergentno. Zaradi nje si ne upate tvegati in ne upate si pokazati vsega, kar zmorete, saj vas je strah padca. Ravno druga plat vaši domišljiji preseka pot in zaradi nje je trud toliko večji, ni pa nujno, da se boste z njim kaj bolj izkazali. Zaradi strahu pred neuspehom boste prej zavrnili novo delovno nalogo, kot pa jo sprejeli in se z njo spopadli po najboljših močeh.

Neuspeh ni vaš sovražnik

Seveda se pa strinjamo tudi, da ne bo vse bleščeče. Prisotni bodo tudi padci, tako majhni kot ogromni. Pa kaj? Že prej ste doživljali neuspehe in se iz njih veliko naučili, zato ne dvomimo, da se bo tako zgodilo tudi tokrat. Spopadli ste se s težavo, sprejeli odgovornost in jo poskusili odpraviti. To je tisto, kar šteje. Neuspeh je majhen metulj, ki prileti hitro in prav s takšno hitrostjo tudi odide. Ne ostaja pri vas za dolgo, tako kot tudi neuspeh ni pokazatelj, da ste nesposobni in da ne obvladate posla.

Neuspeh ni tisti, ki se ga morate bati. Bati se morate obdobja, ko vam gre vse po planih, saj je vse prelepo, da bi bilo res, in bi padec na realna tla bil premočan.

Anja Damjanović za MojeDelo.com