Topjob
Oglasno sporočilo

Kako brez izkušenj do vaše sanjske službe?

Najhujša frustracija velike večine iskalcev zaposlitve je, da za razpisano delovno mesto nimajo dovolj izkušenj. Menjava kariere ni tako enostavna, če v drugi smeri nismo delali niti ene uradne ure, prav tako pa je težko mladim diplomantom, saj trg dela od njih zahteva skorajda nemogoče. Ni še vse izgubljeno - kar se pričakuje od vas, je, da vložite veliko truda, kakorkoli že se klišejsko sliši.
Avtor
21.08.2016 23:59
Čas branja: 2 min

Korak 1: Definirajte »popolno«

Najprej morate razumeti, kaj beseda »popolno« pomeni v očeh podjetja, pri katerem se želite zaposliti. Poglejte si razpisano delovno mesto in preberite pričakovana znanja in premislite, ali jih lahko vključite v vaš življenjepis. Zaenkrat ignorirajte zapise o zahtevanih izkušnjah, razen, če podjetje želi »doktorja« na tem področju.

Kasneje stopite v kontakt z nekom iz istega področja, kot vas veseli in ga vprašajte:

 

  • Katere sposobnosti in lastnosti, ki so zapisane v razpisu, se njemu zdijo najbolj pomembne?
  • Kaj bi storil on/ona, če bi bil/-a ravno tako brez izkušenj na tem področju, a bi se res rad/-a zaposlil/-a na takšnem delovnem mestu?

Odgovori vam bodo pomagali iti korak za korakom.

Korak 2: Zgradite si osnovo

Ko boste enkrat vedeli, katere sposobnosti potrebujete, da uspete, je čas, da začnete graditi na osnovah. To je čas po redni službi, ki zahteva voljo, trud in čas, da cilje dosežete. Čas, ki ga boste potrebovali za dosego želenega, je odvisen od količine in zahtevnosti sposobnosti, do katerih morate priti. To lahko traja tudi od nekaj mesecev do nekaj let, kar bo morda izgledalo kot cela večnost, a na dolgi rok bo to le kapljica v morje.

Najboljši način za neprestano rast so knjige in dodatni tečaji. Prve pripomorejo k doseganju višjega nivoja znanja in abstraktnega mišljenja, medtem ko drugi ponujajo učenje sposobnosti na dnevni bazi. Pozanimajte se, katere knjige so priporočljive za začetnike, in stopite v akcijo. Tudi internetne strani ponujajo malo morje teoretičnega znanja, ki ga morate obvladati, če želite na novo začeti s kariero. Preverite, ali obstajajo spletni tečaji, ki so lahko tudi zelo ugodni, prav tako pa poglejte, ali na dnevnih ponudbah kuponov katero izmed podjetij ponuja tečaje po znižanih cenah.

Korak 3: Stopite v pravi svet izkušenj

Zdaj pa sledi najbolj zanimiv del vaše poti - pridobivanje izkušenj, ki jih lahko zapišete v vaš življenjepis. Zavedajte se, da pridobivanje izkušenj ni le v pisarni med 8-urnim delovnikom, temveč se to odvija tudi izven delovnega mesta, na prostovoljski ravni ali kako drugače. S tem se ne bodo večale le vaše profesionalne sposobnosti, temveč se boste naučili tudi produktivnega upravljanja s časom.

Kako začeti?

 

  • Vašim družinskim članom in prijateljem povejte, kaj nameravate. Dajte jim vedeti, da naj pomislijo na vas, ko slišijo za podobno delovno mesto.
  • Pišite zvezam, društvom ipd., če potrebujejo prostovoljca na želenem področju in se ponudite, da bi delali za njih.

Kjer je volja, tam je moč! In moč ter trud potrebujete, da dosežete svoje sanje. Nič ne de, če ste študirali popolnoma drugo smer - kdo je še pri 19. letih, ko smo se vpisovali na univerzitetni študij, zagotovo vedel, kaj si želi početi v življenju?

Korak 4: Prijava na delo

Končno ste našli tudi delovno mesto, ki bi bilo idealno za vas. Ali še vedno zahtevajo leta in leta izkušenj, ki jim jih ne morete ponuditi? Če je govora o nekaj letih razlike, se ne ustrašite in se prijavite, vendar se raje osredotočite na to, zakaj podjetje potrebuje novega človeka na razpisanem delovnem mestu. Če se vam zdi, da podjetje od osebe zahteva znanja in izkušnje, ki jih posedujete ravno vi, ni ovir, da se ne bi prijavili in morda sanjsko službo tudi dobili. Poskrbite le, da je vaš življenjepis posodobljen, hkrati pa si uredite tudi socialna omrežja, kot je LinkedIn, kjer bo zapisano točno tisto, kar si delodajalec želi prebrati.

Srečno!

Avtor: Anja Damjanović za MojeDelo.com

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.