Topjob
Oglasno sporočilo

4 triki, ki bodo izboljšali vaš nastop

Vsi smo že občutili razočaranje ob prvem padlem izpitu na fakulteti. Vsi smo se že počutili ponižani, ko nas je delodajalec pred vsemi sodelavci v sejni sobi okaral. Vseh nas je že bilo strah neuspeha in tega, da ne bomo znali projekta izvesti tako, kot smo si zadali. Ko smo v afektu, največkrat ne razmišljamo trezno, če je pa ta afekt z negativnim predznakom, nas bodo preplavile le negativne misli. A zapomnite si - če ne razmišljate kot zmagovalec, to nikoli ne boste!
Avtor
25.07.2016 23:59
Čas branja: 1 min

Nase ne mislite kot na zgubo

Ko se v življenju prevečkrat osredotočamo in razmišljamo o padcu, obstaja velika možnost, da bomo isti padec ponovili še enkrat in še neštetokrat. Ameriške psihološke študije kažejo, da obstaja velika razlika med igranjem zmagovalca in izogibanjem padcem. V drugem primeru boste padec najverjetneje ponovili, zato je bolje, da namesto razmišljanja »Ne želim izgubiti,« pomislite na »Tokrat bom zmagal!«.

Velikokrat se nam tudi zgodi, da nam negativna izkušnja ustvari mišljenje o nadaljnjih poskusih, ki so v naših glavah propadli. Razmišljanje, ki bo sabotiralo vaš trud in vas ne bo pripeljalo do uspeha, je ravno to: »Spet bom zafrknil,« ali »Tole nikoli ne bo šlo skozi.«

Kako razmišljati kot zmagovalec

Zavedajte se svojih misli in jih uravnavajte na podlagi vaših ciljev ter želj. Če so vaše misli usmerjene v produktivnost in pozitivizem, obstaja verjetnost, da bo tak tudi konec. Študija, objavljena v ameriškem časopisu Frontiers in Psychology je pokazala, da globoke nezavedne misli in navade razmišljanja močno vplivajo na našo celotno pojavo.

1. »Sem sposoben!«

Prepričajte se in neprestano si govorite, da se vam bo tokrat izšlo. Lahko zvišate tiste pomembne točke. Naredili boste najtežji izpit na fakulteti. Lahko prepričam občinstvo v kvaliteto mojega produkta in v to, da bomo sklenili posel.

2. Prepričujte samega sebe.

Osredotočite se na vedenje, ki lahko izboljša vaš nastop. Konkretizirajte eno stvar, ki jo morate storiti, in si jo govorite ter se prepričujte. »Lahko govorim odločneje,« ali »Lahko obvladam čustva.«

3. Zamislite si cilj.

Ni dovolj le, da razmišljate pozitivno, temveč si cilj tudi vizualizirajte. Zamislite si, da vam nadrejeni ponudi višjo plačo ali boljši položaj na hierarhični lestvici. Zamislite si, da boste ob koncu sestanka podpisali dogovor.

4. Zamislite si dejanje.

Ne le cilj, vizualizirajte si tudi vašo vlogo, ki jo ob cilju kažete in kako do nje pridete. Predstavljajte si vaše zadnje motivacijske besede pred podpisom dogovora s partnerji.

Vaja dela mojstra

Monologi v vaših glavah vas lahko pripeljejo visoko, ali vas sabotirajo že takoj na začetku. Naj vas slabe izkušnje ne potlačijo. Trenirajte svoje možgane, da mislijo drugače in bolj pozitivno, in le tako se bo izboljšala tudi vaša kariera. Kmalu bo proces pozitivnih mislih prišel sam od sebe in vaši notranji monologi bodo bolj produktivni ter svetli.

Anja Damjanović za MojeDelo.com

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.