Topjob

Kaj se letos spreminja na področju upokojevanja

Poleg zviševanja starosti za upokojitev se je letos za leto dvignila tudi starost »varovanih« delavcev, torej takšnih, ki jih podjetja ne smejo odpustiti iz poslovnih razlogov.
Avtor
avtor
05.01.2015 22:30
Čas branja: 2 min

Zaradi pokojninske reforme se upokojitvena starost letos zvišuje za štiri mesece. Torej se bodo ženske z 39 leti pokojninske dobe upokojile pri slabih 59 letih, moški s 40 leti pokojninske dobe pa pri starosti 59 let. Podrobnejše pogoje za upokojitev moških in žensk glede na pokojninsko dobo predstavljamo v sosednji tabeli.

Starostna pokojnina se bo letos poleg pokojninske dobe izračunavala na podlagi mesečnega povprečja osnov iz katerihkoli za zavarovanca najugodnejših zaporednih 21 let zavarovanja (lani še 20 let) od vključno leta 1970, od katerih so bili plačani pokojninski prispevki, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Ob tem se povprečna osnova iz posameznega koledarskega leta lahko upošteva le, če so bili od te plačani prispevki najmanj za šest mesecev, zavarovanec pa je dopolnil vsaj šest mesecev zavarovalne dobe.

Boljša pokojnina, če podaljšate delovno dobo

S pokojninsko reformo so bile uvedene tudi ugodnosti za tiste delavce, ki se kljub izpolnjevanju pogojev še ne bodo upokojili. Slovenija je namreč med evropskimi državami na samem repu po številu delovno aktivnih med starejšo populacijo. Tako je sredi minulega leta v Sloveniji delalo približno 40 odstotkov starih od 55 do 64 let, medtem ko je ta delež na Švedskem in v Nemčiji denimo skoraj dvakrat večji. Slovenija tako tistim, ki podaljšajo pokojninsko dobo, ponuja višjo pokojnino.

Konkretno: ženski ali moškemu, ki letos izpolnjuje pogoje za upokojitev, pa se še ne bo upokojil, se vsako nadaljnje leto pokojninske dobe ovrednoti tako, da je eno leto odložene upokojitve vredno dvakrat več, torej štiri odstotke pri določitvi odmere starostne pokojnine. Za tiste, ki bodo namesto upokojitve tako delali denimo še tri leta, bodo ta leta vredna 12 odstotkov. Takšna spodbuda velja za največ tri zaporedna leta zavarovanja - torej si lahko v teh treh letih prislužite višjo odmero, za katero bi sicer morali delati skoraj deset let.

»Varovani« delavci

Letos se zaradi delovne reforme za leto zvišuje tudi starost delavcev, ki uživajo posebno varstvo pred odpovedjo. Tako so letos varovani pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi vsi delavci, ki bodo letos izpolnili pogoj starosti 56 let ali jim do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka pet let ali manj. Pogoja sta določena alternativno, torej je delavec varovan, če izpolnjuje vsaj enega od obeh pogojev.

Starejši delavci dražji za 15 odstotkov

Ob tem naj spomnimo, da je zaposlitev starejšega delavca (od 55 let) s povprečno slovensko plačo za 15 odstotkov dražja od zaposlitve mlajšega delavca, ki na trg dela šele vstopa (podrobne izračune si lahko ogledate v članku Starejši delavci so dragi, uvajanje mladih pa še bolj). Raziskava Gospodarske zbornice Slovenije je sicer pokazala, da se povprečna starost zaposlenih v podjetjih viša, v številnih predvsem proizvodnih podjetjih so zaposleni v povprečju stari že 45 let ali več, a slovenska podjetja nimajo posebnih programov za starejše delavce, saj menijo, da bi jih tako ločili od drugih in povzročili slabo ozračje.

Raje upokojitev kot zamenjava okolja

Na drugi strani pa so starejši delavci v slovenskih podjetjih še vedno pod vplivom socializma iz časov nekdanje Jugoslavije in menijo, da jim pripada boljši delovnopravni položaj kot drugim zaposlenim. V Bolgariji in na Madžarskem denimo menijo, da so enakopravni. Slovenski starejši delavci so denimo tudi odklonilni do sprememb, če bi bilo treba zamenjati okolje, pa bi se raje upokojili.

Upokojenski espeji, uredite svoj status

Spomnimo še, da se je konec minulega leta spet podaljšalo prehodno obdobje za upokojenske espeje. Torej, če ste upokojeni in še opravljate dejavnost, imate čas do konca tega leta, da uredite svoj status. Lahko se bodisi upokojite in zaprete espe bodisi vam zamrznejo pokojnino in spet plačujete prispevke. Možna je tudi delna oziroma sorazmerna zamrznitev pokojnine. Če statusa ne boste uredili do konca leta, bo to po uradni dolžnosti naredil Zpiz. Kako urediti status, si lahko preberete v članku Nasvet: Kako espe prenesti v d. o. o.

Dodajmo, da redne uskladitve pokojnin letos ne bo zaradi zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015. Lahko pa pride do izredne uskladitve. Zadnja uskladitev je bila sicer na začetku leta 2013 in je znašala 0,1 odstotka.

delo-3-3.1420486939.jpg.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Ko se upokoji vodja gradnje
TOP Gradbeništvo
Maša Arko, Maja Koršič Potočnik
TOP GradbeništvoMaša Arko Ko se upokoji vodja gradnje

Kako naprej, ko velik gradbeni projekt trči ob javnonaročniški formalizem zaradi upokojitve odgovorne osebe, na trgu pa ni alternative?

FINANCE
Kako ravnati ob kibernetskih incidentih? Razlagamo v šestih korakih
FINANCE
Topjob
(e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?
Topjob
TopjobRedakcija Financ (e-knjiga) Ste pripravljeni na prihodnost dela?

Na milijone delavcev po svetu bo v prihodnjih letih in desetletjih potrebovalo ne samo usposabljanje, ampak kar prekvalifikacijo

FINANCE
Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov
Finance
PREMAJHNA KONKURENCA IN VELIKI STROŠKI
Petra Sovdat Odlagališče odpadkov za NEK že zdaj presega 227 milijonov evrov 1

Do konca obratovalnega časa odlagališča je predviden strošek skoraj 300 milijonov evrov, pravi agencija za radioaktivne odpadke.

FINANCE
ESG
Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
ESG
Najboljši dobavitelji Skaze
ESGPartner ali podpornik projekta Neprecenljiva vloga dobaviteljev za uspešno rast Skaze v globalni industriji
FINANCE
TOP Gradbeništvo
Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla
TOP Gradbeništvo
TOP GradbeništvoVasilij Krivec Globalno bo letos prodaja gradbene opreme malenkost upadla

Analitiki mirijo panogo, saj pravijo, da je upad posledica minulih rasti in da se prodaja vrača na normalne ravni.

FINANCE
Avto
Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode
Avto
AvtoMiloš Milač Kakšna bo slovenska zgodba najbolj razkošne škode

Kot kaže, bo spet uspešna, a na vse bolj skromni osnovi razreda klasičnih limuzin in karavanov, ki se umikajo športnim terencem.